Geçenlerde pazarda vişne gördüm, aldım.
Vişne ile ne yapabilirim diye düşünürken aklıma tart yapmak geldi.
Vişne tatlılara özellikle sütlü tatlılara, pasta süslemelerine ve tartlara çok yakışıyor.
Tek dezavantajı çekirdeklerini temizlemek olsa gerek.
Ben ilk defa tart yaptım, hamuru hazırlamışken deneme amaçlı tartölet denilen ufaklıklardan da yaptım.
Tartölet daha kolay servis yapılıyor.
Tart hamurumu yuvarlak Borcam'a yerleştirdim, çıkarırken beni biraz zorladı.
Anlaşılan artık eve tart kalıbı almanın zamanı geldi.
En kısa zamanda tart kalıbı alıp, yeni tart tarifleri denemek istiyorum.
Tartöletleri daha önce aldığım minik kalıplarda pişirdim.
Bu kalıplar her yerde (market-pazar-ne alırsan 1 ytl dükkanlarında) var.
Çeşitli modellerde var, aralarından seçip, alabilirsiniz.
Tartın hamuru piştikten sonra üzerine, muhallebi-vişne ve tart jölesi yerleştirdim.
Arasına muhallebi pişirmeyip, krem şantide sürebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
VİŞNELİ TART ve TARTÖLET;
Tart hamuru Malzemesi;
4,5 su bardağı un,
250 gram margarin,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 su bardağı pudra şekeri,
2 adet yumurta,
Muhallebi için;
Yarım paket margarin,
1 su bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
1 litre süt.
Üzeri için;
Yarım kilo çekirdeği temizlenmiş vişne,
1 paket Dr. Oetker tart jölesi.
VİŞNELİ TART VE TARTÖLET TARİFİ;
Hamur malzemelerini yoğurup,tartın hamurunu hazırlayın.
İsterseniz bu hamurla küçük kaplarda tartölet yapın, yada tart kalıbına hamuru kalıbın kenarlarını da kaplayarak yerleştirin(kalıbı yağlamayı unutmayın!)
Kalıba yerleştirdiğiniz hamuru, kabarmaması için çatalla bir kaç yerinden delin.
Orta ısılı fırında hemen hemen 35 dakika pişirin.
Pişen ve soğuyan tart hamurunu kırmadan kalıptan çıkarıp, servis tabağına yerleştirin.
Muhallebi malzemeleriyle muhallebiyi pişirin.
Pişen tart hamurunun üzerine muhallebiyi yada arzuya göre krem şantiyi yerleştirin.
Üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişneleri veya mevsimine uygun meyvaları dizin.
Tart jölesini üzerinde ki tarife göre pişirip, karıştırarak soğutun.
Jöleyi meyvaların üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"
10 Eylül 2007 Pazartesi
9 Eylül 2007 Pazar
SEBZELİ BÖREK
SEBZELİ BÖREK
Börek, Türk mutfağının-masalarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir.
Çok sayıda börek tarifi biliriz, bazen aynı tarifi farklı içler hazırlayarak oluştururuz.
Elde açarak yada hazır yufka kullanarak ama lezzetli pek çok börek çeşidi ortaya çıkarabiliriz.
Bu sebzeli böreğin de birçok çeşidi var.
Bu sebzeli böreğin de birçok çeşidi var.
Bu tamamen benim usulüm.
Bazı tariflerde kırmızı bölümünü elde etmek için biber yerine pastırma (bütçe müsaitse) kullanılıyor.
Sırf bu böreği kışında yapabilmek için sonbaharda 4-5 kilo kırmızı biberi haşlayıp,
zarını soyup buzluğa atıyorum.
Bakınız; Kırmızı Biber Ruloları
"Afiyetle Kalın"
Sırf bu böreği kışında yapabilmek için sonbaharda 4-5 kilo kırmızı biberi haşlayıp,
zarını soyup buzluğa atıyorum.
Bakınız; Kırmızı Biber Ruloları
"Afiyetle Kalın"
5 Eylül 2007 Çarşamba
HAMSİ BUĞULAMA
2007-2008 BALIK SEZONU AÇILDI.
Balık sevenlerin gözü aydın, sabırsızlıkla bekledikleri sezon açıldı.
Bir balık severde bizim evde olduğu için, balık haberlerini seyrederken ellerini ovuşturup "eve haftada 2-3 kere balık almanın" planlarını yapıyor.
Ağlardan da daha çok İstavrit çıkıyormuş, Palamutun tanesini 30 Ytl'ye sattıklarından bahsediyorlardı.
Bir balığa 30 ytl vermek balık yiyemediğim için bana boşa giden para gibi geliyor.
Tabii balıkseverler için durum öyle değil, bütçede müsait olduktan sonra 30 ytl'yi balığa vermek hiçte zor gelmez.
Balık sevenlere ve yiyenlere saygılarımı sunup, bol balıklı bir sezon diliyorum.
"Afiyetle Kalın"
HAMSİ BUĞULAMA;
Malzemeler;
1 kilo hamsi,
3 adet kuru soğan,
3-4 adet taze soğan,
1 demet maydanoz,
2 adet kırmızı biber,
2 adet limon,
Tuz,sıvı yağ.
Yapılışı;
Hamsileri temizleyip,yıkayın.
Ben kılçığını da tamamen çıkarıp,öyle tepsiye dizdim,yiyenler çok rahat etti.
Sebzeleri doğrayıp,fırın tepsisine dizin.
Üzerine ayıklayıp,yıkadığınız hamsileri dizin.
Tuzunu ve 1 çay bardağı kadar sıvı yağı ekleyin.
Bir çay bardağı kadar su ilave edip,tepsinin üzerini folyo ile kapatın.
Önceden ısıtttığınız fırında sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Balığın suyundan, servis yaparken tabağa eklemeyi unutmayın.
"Afiyet Olsun"
Balık sevenlerin gözü aydın, sabırsızlıkla bekledikleri sezon açıldı.
Bir balık severde bizim evde olduğu için, balık haberlerini seyrederken ellerini ovuşturup "eve haftada 2-3 kere balık almanın" planlarını yapıyor.
Ağlardan da daha çok İstavrit çıkıyormuş, Palamutun tanesini 30 Ytl'ye sattıklarından bahsediyorlardı.
Bir balığa 30 ytl vermek balık yiyemediğim için bana boşa giden para gibi geliyor.
Tabii balıkseverler için durum öyle değil, bütçede müsait olduktan sonra 30 ytl'yi balığa vermek hiçte zor gelmez.
Balık sevenlere ve yiyenlere saygılarımı sunup, bol balıklı bir sezon diliyorum.
"Afiyetle Kalın"
HAMSİ BUĞULAMA;
Malzemeler;
1 kilo hamsi,
3 adet kuru soğan,
3-4 adet taze soğan,
1 demet maydanoz,
2 adet kırmızı biber,
2 adet limon,
Tuz,sıvı yağ.
Yapılışı;
Hamsileri temizleyip,yıkayın.
Ben kılçığını da tamamen çıkarıp,öyle tepsiye dizdim,yiyenler çok rahat etti.
Sebzeleri doğrayıp,fırın tepsisine dizin.
Üzerine ayıklayıp,yıkadığınız hamsileri dizin.
Tuzunu ve 1 çay bardağı kadar sıvı yağı ekleyin.
Bir çay bardağı kadar su ilave edip,tepsinin üzerini folyo ile kapatın.
Önceden ısıtttığınız fırında sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Balığın suyundan, servis yaparken tabağa eklemeyi unutmayın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)