19 Ocak 2008 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI-BİBERİYELİ BALIK

Balık pişireceğim zaman çipurayı tercih ediyorum.
En azından ele avuca geliyor, tabakta da daha gösterişli duruyor.
Hamsi çok uğraştıran ama en azından tadı olan bir balık.
Fakat istavritte ne bulunur ve niye alınıp, o eziyet çekilir, bilmem.
Temizlerken bile yan tarafında ki bölüm ellerinizi çizdirmenize yetiyor.
Belki balık yemediğim için arada ki farkı bilmiyorum ama istavrit bana eziyet gibi geliyor.
Ben balık ve ette biberiyeyi çok seviyorum, etteki tadını biliyorum, balıkta da güzel görüntü verdiği için seviyorum.
Bu çipuraların üzerine bir kaşık zeytin yağı gezdirip, üzerlerine biberiye serptim.
Eşim ve kızım gayet güzel bir tadı olduğunu belirttiler.
"Afiyetle Kalın"


ZEYTİNYAĞLI-BİBERİYELİ BALIK;
Malzemeler;
1 kilo çipura,
Zeytinyağı-tuz-biberiye.

Yapılışı;
Çipuraları balıkçıda temizletin, yıkayıp, tuzlayın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Her çipuranın üzerine bir kaşık zeytinyağı ve biberiye serpin.
Önceden ısıttığınız fırında, balıkların üzerini örtmeden kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

 
*Muhteremle Geziye güncellendi.
Hatırlıyor musunuz? Eylül ayında gezi blogumda Boğaz Turu ile ilgili yazı dizisi hazırlamıştım.
1.Bölüm - 2.Bölüm  olarak yayınladığım turun 3. bölümünü yayınladım.


3. bölümde neler var? diye soracak olursanız, Anadolu yakasında ki semtlerle ilgili bilgiler, resimler ve en son bölüme sakladığım bu gezide çektiğim resimlerden oluşan ve Emel Sayın'ın "Kız Sen İstanbul'un Neresindensin?" isimli şarkısı eşliğinde hazırladığım video var, bakınız;
Muhterem'le Geziye- Boğaz Turu 3. bölüm

16 Ocak 2008 Çarşamba

PORTAKALDA KEREVİZ SALATASI

Bu tarif Oktay ustanın yemek kitabından.
Kerevize portakal çok yakışıyor.
Biz kerevizi çok sevdiğimiz için bu salatayı severek tüketiyoruz.
Mayonez 3 çorba kaşığı ekleniyor ama ben tek başına mayonezi ağır bulduğum için mayonezi azaltıp, birazda yoğurt ekledim.
"Afiyetle Kalın"

PORTAKALDA KEREVİZ SALATASI;
Malzemeler;

 2 adet portakal,
1 adet orta boy kereviz,
1 adet golden elma,
2 çorba kaşığı mayonez,
2 çorba kaşığı yoğurt,
1 çorba kaşığı limon suyu.
Yapılışı;
Portakalları ortadan ikiye kesip, içlerini oyun.
Elma ve kerevizin kabuklarını soyup, rendeleyin.
Limon suyu, mayonez ve yoğurdu karıştırın.
Hemen kereviz ve elmayla karıştın ki elma ve kereviz kararmasın.
Portakalın çıkan içlerini de incecik doğrayıp, salataya ekleyin.
Salatayı hazırladığımız portakal kaselerinin içine yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye sonunda güncellendi.
Blogspot'a geçince bütün vaktimi yemek bloguma ayırıp, uzun süre ihmal ettiğim gezi blogum Muhterem'le Geziye'yi 2.5 aylık bir aradan sonra güncelledim.
Gülhane parkının bugünlerde nasıl göründüğünü merak ediyorsanız ve Boğaz manzarası görmek için, bakınız; Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı

14 Ocak 2008 Pazartesi

ARNAVUT CİĞERİ


YE # 30 DÜNYA MUTFAKLARI=ARNAVUT CİĞERİ
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu; Dünya mutfakları.
Yemek etkinliğimizin ev sahibi; Tuba'nın penceresinden blogunun sahibi,Tuba.
Sanırım bizim evde dünya mutfaklarından pek tarif yapılmıyor.
Aklıma bu konuda tarif gelmedi.
Daha vakit var diye baştan araştırma yapmadım, son haftalarda da hem yemek, hem çay misafirlerimin yoğunluğundan kitaptan tarif denemeye vaktim olmadı.
Son anda aklıma Arnavut ciğeri geldi.
Bu tarifin Arnavutların olduğunu umut ederek (umarım öyledir) yemeği hazırladım.
"Afiyetle Kalın"

ARNAVUT CİĞERİ;
Malzemeler;
500 gram kuzu veya dana ciğeri,
1 su bardağı un,
1 çay kaşığı karbonat,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,1 tatlı kaşığı tuz,
Kızartmak için; sıvı yağ.
Ciğerin servisinde;
Patates kızartması,sumakla ovulmuş kuru soğan,bol yeşillik.
Yapılışı;
Ciğeri yıkadıktan sonra dışında ki zarı soyun,zarı soyduktan sonra suya girmemesi gerekiyor.
Fındıktan biraz daha büyük doğrayıp,un- karbonat ve kırmızı biberle harmanlayın.
Kızartmadan önce sertleşmemesi için tuz eklemiyoruz.
Yağı kızdırıp, ciğeri küçük gruplar halinde fazla ununu silkeleyerek, kevgirle karıştırarak kızartın.
Piştikten sonra tuzunu serpip karıştırın.
Hazırladığınız ciğeri kızarmış patates,piyazlık doğranmış-sumakla ovulmuş soğan ve yeşilliklerle servis yapın.

"Afiyet Olsun"