21 Mart 2008 Cuma

NERGİSLEME ve BAHAR BAYRAMI

Bugün 21 Mart bahar bayramı, bir diğer adı ile Nevruz.
Nevruz kutlamak gibi bir âdetimiz yok ama geçen pazar günü Sayın Nevin Halıcı'nın gazete de çıkan "Nevruz" başlıklı yazısı ve "Nergisleme" nin tarifi çok hoşuma gitti.
Mutlaka bu yazıyı paylaşmalı ve bu tarifi yapmalıyım diye düşündüm.
Bahsettiğim yazının bir kaç paragrafından alıntı yaptım.

"Nevruz,Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diğer bölgelerden daha canlı şekilde kutlanır. Siirt’te şubatın ilk pazartesi günü başlayan bahar kutlamaları, mayıs ayına kadar devam eder. Çoğu yerde beyaz giyilmesi ve yenilmesi gerektiğine inanılır... "
Nergisleme'nin ne anlama geldiğide yazıda açıklanmış;
"Baharın müjdecisi olan nergis çiçekleri yüksek kayalıklardan toplanır ve kır sofralarını süsler. Ancak tepelere tırmanamayanlar için çare mi yok, aynı renklere sahip bir yumurta salatası olan nergisleme yapılır ve nergis çiçekleri sofraya taşınmış olur.
Anadolu inanışlarına göre, Nevruz’da nergisleme yapmak beyaz renkli yiyecek yeme âdetini sağlayacak; top yumurtayı soymakla, bir yıl dertlerden soyulmamız sağlanacak; beyaz giymekle üzerimize bir yıl mutluluk yağacak."


Nergis çiçeğini merak edenler olur düşüncesi ile geçen yıl Çamlıca'da çektiğim Nergis resmini yayınlıyorum.
Dün Google 'a girdiniz mi?
"Baharın ilk günü" logosu ile Google'da baharın gelişini es geçmemişti.

Gelelim tarifimize;
NERGİSLEME;
Malzemeler;
3 Adet katı haşlanmış yumurta,
1 su bardağı ince doğranmış taze soğan,
yarım su bardağı ince kıyılmış maydanoz,
Nane yaprakları,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
yeterince tuz.
NERGİSLEME TARİFİ;
İnce doğranmış taze soğan ve maydanozu servis tabağına yerleştirin.
Üzerine katı haşlayıp, soğuttuktan sonra ikiye böldüğünüz yumurtaları ve nane yapraklarını yerleştirin.
Tuz, zeytinyağ ve kırmızı biberi serperek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Bahar gelirde müjdecisi olan sebzelerden bahsedilmez mi?
Bakla-sultani bezelye-enginar-semizotu-hodan-vs. gibi baharın müjdecisi sebzeler bu günlerde tezgahlarda ki yerlerini aldılar.

Alıp, pişirmek için acele edin, bazısının ömrü sadece 1 ay!








*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bahardan ve çiçeklerden bahsetmişken Gülhane Parkı'nı laleler ve çiçeklerle görmeye ne dersiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı'nda lale zamanı.
"Afiyetle Kalın"

19 Mart 2008 Çarşamba

MEVLİD KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN




MEVLİD KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN!

Mevlid,Arapça doğum zamanı demektir.Kameri takvimde ki aylardan Rebi'ulevvel ayının on birinci ve on ikinci günleri arasında ki geceye Mevlid gecesi denir.

Çünkü bu gece,dünyada ki bütün müslümanlara en son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) doğduğu gecedir.

İslamiyette bu gece,Kadir Gecesinden sonra en kıymetli gecedir.


*Muhterem'le Geziye güncellendi.

Sultanahmet'te lale zamanı 2. bölüm için bakınız ; Muhterem'le Geziye.

18 Mart 2008 Salı

SOSLU LAHANA SARMASI

Kış sebzeleri arasında en çok beyaz lahanayı severim.
En basitinden kapuskaya bile bayılırım.
Lahanayla değişik yemekler ortaya çıkarabilirsiniz.
Lahana Bohçası gibi, birde yufka yerine lahana kullanarak yapılan lahana böreği var ki müthiş olur, bakınız; Lahana Böreği
Lahana dolmasını ise yapmayan ev hanımı, sevmeyen insan yok gibidir.
Dolmayı beyaz olarak da servis yapabilirsiniz, üzerine salçalı sos gezdirerekte servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

SOSLU LAHANA SARMASI;
Malzemeler;
1 orta boy sarmalık beyaz lahana,
İç malzemesi;
Yarım kilo yemeklik kıyma,
2 bardak pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş,kuru soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,tuz,isteğe bağlı baharat.
Pişirmek için;
Yarım su bardağı zeytinyağı,tuz.
Sos için;
3 yemek kaşığı zeytinyağı,1 yemek kaşığı biber salçası.
Yapılışı;
Lahananın ortasında ki koçanı bıçakla oyarak çıkarın.
Dış yapraklarını fazla ufalamadan çıkarın.
Kaynayan suda çıkardığınız lahana yapraklarını bir kaç dakika haşlayın.
İç malzemesini hazırlayıp,yoğurun.
Haşladığınız lahana yapraklarını uygun büyüklükte kesip,içine iç malzemesi yerleştirerek sarın.
Altı geniş bir tencerenin dibine lahana parçaları yerleştirip,üzerine sardığınız lahanaları yerleştirin.
Tuzunu-yağını ve dolmaların üzerini biraz aşacak kadar su ilave edip,kısık ateşte pişirin.
Sos için;
Küçük bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 kaşık biber salçasını kavurup,2 kaşık su ekleyip,bir kaç dakika pişirin.
Dolmaların üzerine hazırladığınız sostan dökerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Lale mevsimi gelmek üzere ama ben daha geçen yıl çektiğim lale resimlerini bile yayınlayamadım.
Yeni sezonun laleri açmadan geçen yılın lalelerini görmeye ne dersiniz?
Bakınız; Muhteremle Geziye-Sultanahmet'te Lale zamanı