29 Mart 2011

LAHANA BÖREĞİ

2 gündür sorunsuz bir şekilde bloguma girebiliyorum.
Ama ortalık bayram yerine dönmediği için "acaba herkesin blogu açılmadı mı?" diye düşünüyorum.
Ne dersiniz yasak tamamen bitti mi? bitmedi mi?
Dünden beri bloguma sorunsuz girince büyük bir hevesle 2 tarif yayınladım.
Bugünde gezi sayfama yazı ekledim, yine buraya yeni bir tarif ekledim.
İnşallah yasak bir daha gelmemek üzere tamamen bitmiştir.

Lahana Böreğini uzun yıllar önce Kanal D'de sabahları yemek programı yapan Sahrap Soysal'dan öğrenmiştim.
Börek adını lahana yapraklarının yufka gibi kullanılmasından alıyor.
Bu tarifin bir diğer adı da Lahana Graten.
"Afiyetle Kalın"

LAHANA BÖREĞİ; (Lahana Graten)
Malzemeler;
1 adet orta boy beyaz lahana,
300 gram kıyma,
2 adet kuru soğan,
Tuz, karabiber.
Beşamel Sos için;
3 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.


TARİFİ;
Lahananın tam ortasındaki ağaçsı bölümü oyarak çıkarın.
Lahanayı gevşeterek yapraklarını açması sağlayın.
İri parçalar halinde yaprak yaprak koparın.
Kaynayan tuzlu suyun içine yaprakları atıp, hafifçe haşlayın.
Yaprakları yufka gibi kullanacağımız için büyük parçalar halinde olması çok iyi oluyor.
Göbek kısmında ki küçük parçalarıda yine ara katlarda kullanabilirsiniz.
Fırın tepsisini yağlayıp, büyük lahana yapraklarının birazını en alta dizin.
Ara bölümlerine küçük yaprakları yerleştirin.
Kıymayı, küçük küçük doğradığınız soğan ile birlikte kavurun.
Tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Hazırladığınız kavrulmuş kıymayı lahana yapraklarının üzerine dökün.
Tekrar önce küçük yapraklar sonra büyük yapraklar olmak üzere kıymanın üzerini lahana ile kaplayın.


Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirip, iyice karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Pişen beşamel sosu lahananın üzerine yayın.
Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.


Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Piştikten sonra keserken dağılmaması için 15-20 dakika dinlendirip, dilimleyerek sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İstanbul'un en güzel yerlerini gören nefis manzarası ile Ağa Kapısı Cafe ile ilgili yazıyı görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Ağa Kapısı

10 yorum:

  1. Börek çok güzel görünüyor tadını çok meral ettim gerçekten.


    sevgiler;

    YanıtlaSil
  2. selamlar ablacımmm,
    nasılsın neler yapıyorsun.
    işlerim pek yoğun pek uğrayamıyorum:)
    ellerine sağlık.
    çok lezzetli ve değişik görünüyor.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Hiç denemediğim bir lezzet.
    Nefisss görünüyor.
    Ellerine sağlık.

    Sorun henüz bitmedi galiba ben bazı bloglara giremiyorum.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Fotoğraftan nefis duruyor. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  6. lahanayı bizimkiler kokusundan dolayı pek sevmezler.birde böyle deneyecegim.bakalım sonuç ne olacak.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  7. aaa değişikmiş canım ellerine sağlık deneyeceğim bunu:))

    YanıtlaSil
  8. tam cocuklarin sevecegi bir yemek elelrien saglik cnaim

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize, emeğinize sağlık.. Bugün denedim, gayet lezzetli bir yemek oldu. Fakat biraz küçüktü borcamımın ebatları,o yüzden kalın oldu ve yemesi çok zor oldu. Daha yayvan bir tepside, bir de lahanalar iyice haşlanıp daha çok yumuşayana kadar pişirilirse daha güzel olacaktı gibi. :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. ben çocukken annem yapardı. ilaveten kıymasına kuş üzümü koyardı. afiyet olsun

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...