28 Şubat 2007 Çarşamba

BÜTÜN LAHANA DOLMASI

Beyaz lahanayı çok severim, lahana ile yapılan tarifleri hemen deneyip, yaparım.
Bu tarifi, Sayın Nevin Halıcı'nın Siniden Tepsiye isimli yemek kitabından öğrenmiştim.
Orjinal ismide "Tekmil Lahana Yalancı Dolması" zeytinyağlı olduğu için yalancı ismini almış.
Ben her zaman kıymalısını yapıyorum, sevilerek yeniyor.
Misafir için çok güzel bir tarif oluyor, masa da göz dolduruyor.

Bu tarif için lahana seçerken lahananın biraz boş olmasına dikkat edin, sıkı lahana sizi çıldırtabilir!
Çok büyük lahana almamaya dikkat edin, pişiriyorken sizi uğraştırabilir.
Dolma yaptığınız zaman içi artarsa, buzluğa kaldırıp bu tarif için kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

BÜTÜN LAHANA DOLMASI;
Malzemesi;

1 adet orta boy sıkı olmayan beyaz lahana,
İç Malzemesi;
300 gram yemeklik kıyma,
1 su bardağı pirinç,
2 adet kuru soğan,
1 demet dereotu,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz ve sıvı yağ.
Yapılışı;
Lahananın dışında ki 2-3 yaprağı çıkarın.


Alt kısmından koçanın olduğu bölgeyi çıkarıp, kıymalı harcı dolduracağınız bölgeyi boşaltın.
İç malzemesini dolma harcını hazırlarmış gibi hazırlayın.


Lahananın içini biraz iç malzemesinden, birazda çıkardığınız yapraklardan ekleyerek doldurun.
Üzerini yine çıkardığınız yapraklarla kapatın.
Lahananızla aynı ölçülerde bir tencereye, doldurduğumuz kısmı yukarı bakacak şekilde lahanayı yerleştirin.
Tencereniz geniş olursa lahana açılır, o yüzden sıkı sıkı duracağı bir tencere seçin.
Tencerenin yarısına kadar suyunu ve yemeğin tuzunu ekleyerek ağır ateşte pişirin.
Piştiğinden emin olduktan sonra suyunu süzüp, servis tabağına ters çevirerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

4 yorum:

  1. Adsız01:10

    Çok orjinal ve hoş bir görünüm tebrik ederim..

    YanıtlaSil
  2. Adsız17:18

    bugun pisirdim cok guzel gorunuyor

    hulya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerinize sağlık, eminim güzel olmuştur.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...