26 Mayıs 2008 Pazartesi

BULGUR ÇANAKLARI

YEMEK ETKİNLİĞİ#34= BULGUR TARİFLERİ
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu;Bulgur.
Etkinliğimizin ev sahibi; "Derya'dan Lezzetler" sitesinin sahibi Derya.
Çay saati etkinliğindeki ev sahipliğini yeni devreden Derya, dinlenmeye fırsat bulamadan şimdi de Ye# 34 etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
Derya'ya kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
"Afiyetle Kalın"

24 Mayıs 2008 Cumartesi

POŞETTE SEBZELİ KÖFTE

Fırın poşetleri son yıllarda çoğumuzun mutfağında yerini aldı.
Tavuk-köfte-balık-sebze hemen hemen her türlü yiyeceği fırın poşeti ile pişirmek mümkün.
Tabi suni bir malzeme olduğu için zararlı olup, olmadığı da sık sık tartışılıyor.
Fırın poşetinin en büyük özelliği, içinde ki yiyeceğe su eklemeden, kendi suyunda ama kurutmadan pişirmesi.
Ben bu tarifte biraz renk vermesi için 1 çay bardağı salçalı su ekledim.
"Afiyetle Kalın"

POŞETTE SEBZELİ KÖFTE
Malzemeler;
Yarım kilo köftelik kıyma,
1 paket köfte harcı,
1 yumurta,
yarım demet maydanoz,
Sebze olarak;
Mantar-arpacık soğan-biber.
1 yemek kaşığı biber veya domates salçası, kekik, tuz ve sıvı yağ.
2 adet fırın poşeti.
 
TARİFİ;
Kıyma-köfte harcı-1 çay bardağı su-1 yumurta ve incecik doğradığınız maydanozları birlikte yoğurun.
Köftenin elinize yapışmaması için,avuç içlerinizi yağlayın.
Yuvarlak veya oval şekiller vererek köftenizi hazırlayın.
Arpacık soğanları temizleyin,biberlerin tohumlarını çıkarıp,iri parçalar halinde kesin.
Mantarları suda tutmadan hemen yıkayıp,süzün.
Sebzelerin üzerine tuz ve biraz kekik ekleyerek harmanlayın.
Fırın poşetine 1 kaşık un serpin ve her tarafına yayın.
Poşet yatık durumdayken içine eşit bir şekilde sebzeleri yerleştirin.
Hazırladığınız köfteleri sebzelerin üzerine dizin.
Salçayı bir çay bardağı su ile eritin ve poşetin içine kaşıkla gezdirin.
Poşetlerin ağzını kendi klipsleri ile bağlayın.
Fırın tepsisine köftelere dikkat ederek yerleştirin.
Poşetlerin üzerini buharın çıkması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında pişirin.

"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Çamlıca tepesi yazısının 2. bölümü ve hazırladığım müzikli videoyu izlemek için bakınız;
Muhterem'le Geziye;Çamlıca Tepesi 2008-2. bölüm

20 Mayıs 2008 Salı

GÜLİZAR


PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 23=GÜLİZAR
23.cü etkinliğimizin ev sahibi; "Derya'dan lezzetler" sitesinin sahibi, Derya.
Tarifimin ismi;Gülizar.
Bu tarif yıllar önce Lezzet dergisinin ilk sayılarından birinde çıkmıştı.
Orjinal tarifin içinde kavrulmuş pırasa ve havuç var ama herkes pırasayı yemediği için ben her zaman garnitürlü yapıyorum.
Servisi oldukça kolay, yapımı basit, çay saatleri için harika bir salata diyebilirim.
"Afiyetle Kalın"


GÜLİZAR;
Malzemeler;
1 kilo haşlamalık patates,
1 su bardağı garnitür,
1 çay bardağı konserve mısır,
1 demet maydanoz,
Tuz ve sıvıyağ.
Üzerine serpmek için;kırmızı pul biber.
Yapılışı;
Patatesleri haşlayıp, soyun.
Sıcakken iyice ezin, tuz ve 3-4 kaşık sıvıyağ ekleyerek pürüzsüz oluncaya kadar yoğurun.
Garnitürü ve mısırı süzüp, biraz tuz serpin.
Patatesten cevizden büyük parça koparıp, elinizle yuvarlayın ve açın.
İçine 1 tatlı kaşığı garnitür yerleştirip, kapatarak yuvarlayın.
Maydanozu çok ince kıyın ve hazırladığınız patates toplarını maydanoza bulayın.
Hazırladığınız topları servis tabağına yerleştirin ve ortalarına 1 çay kaşığı kırmızı pul biber dökün.
"Afiyet Olsun"