17 Şubat 2009 Salı

GÜVEÇTE BOMBAY FASULYESİ

Bombay fasulyesi ile yemek hazırladınız mı?
Piştiği zaman oldukça iri olan boyutu sayesinde tabakta dolgun bir görüntü ortaya çıkıyor.
Ben Bombay fasulyesini güveçte etli olarak pişirdim.
Güveçte pişirmeden önce akşamdan ıslayıp, sabah biraz haşladım.
Bombay fasulyesini pilaki ve piyazda da kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

GÜVEÇTE BOMBAY FASULYESİ;  
Malzemeler;
2 su bardağı Bombay fasulyesi,
200 gram kuşbaşı et,
1 adet büyük boy kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 adet kırmızı biber,
Tuz, zeytinyağı.
Yapılışı;
Fasulyeyi akşamdan ıslayın, daha sonra biraz haşlayın.
Güveç tenceresinin içine kuşbaşı etleri yerleştirin.
Etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Et yumuşamamışsa 1-2 bardak su ilave ederek eti biraz daha pişirin.
Et suyunu çekince içine yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
Soğanı doğrayıp tencereye ilave edin ve kavurun.
Salçayı, zar büyüklüğünde doğradığınız kırmızı biberleri ve haşladığınız fasulyeleri de ilave edip, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Pişmesine yakın tuzunu ekleyip, biraz daha kaynatın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

16 Şubat 2009 Pazartesi

ANKARA SARMASI

Ankara sarması adında ki bu tatlıyı yıllar önce Karadeniz Ereğli'de oturan teyzemden öğrenmiştik.
Sütlü tatlılar arasında bizim için özel bir yeri vardır, severek yeriz.
Bu tatlıyı öğrendikten sonra misafirlerimize yapmaya başladığımızda görüntüsü ve tadı ile epey dikkati çekmişti.
Bu tatlı ile ilgili söyleyebileceğim bir kaç şey var;
Tatlının çok görünmesine aldanmayın ve 1 tepsi ile çok sayıda misafir ağırlayacağınızı düşünmeyin.
Tatlının dilimleri dikdörtgen olarak kesildiği için göründüğünden daha az sayıda tatlınız olacaktır.
Sardığınız zaman çatlayan kısımlarını, tepsideki ufalanmış kakaolu bisküvi ile kapatabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
ANKARA SARMASI;
Malzemeler;
Muhallebi için;
1,5 litre süt,
1 su bardağı nişasta,
3 yemek kaşığı un,
14 yemek kaşığı toz şeker,
1 paket vanilya,
Dış yüzeyini kaplamak için;
Yarım paket kakaolu bisküvi,
Üzeri için;
2 poşet krem şanti,
2 su bardağı süt,
1 su bardağı hindistan cevizi.
Yapılışı;
Kakaolu bisküvileri iyice ufalayın (gerekirse robottan geçirin).
Fırın tepsisinin dibine ufaladığınız kakaolu bisküvileri yayın (tepsi mutlaka kuru olmalı)
Muhallebi malzemelerini tencerede pişirin.
Muhallebiyi blendır ile iyice çırpıp, biraz soğumasını bekleyin.
Kabuklanmaması için karıştırmayı unutmayın.
Muhallebiyi bisküvilerin üzerine yayın.
Üzerine yerleştireceğimiz krem şantinin erimemesi için, tamamen soğumasını sağlayın.
Krem şantiyi soğuk süt ile hazırlayın ve muhallebinin üzerine yayın.
Krem şanti iyice soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletin.
Soğuyan tatlının üzerine hindistan cevizi serpin.
Hazırladığınız tatlıyı dikdörtgen olarak kesip, rulo şeklinde sarın.
Çatlayan yerlerini kakaolu bisküvi ile kaplayın.
"Afiyet Olsun"
Bu tatlıyı genellikle sade sarıyoruz ama yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi arasına muz veya kuruyemiş yerleştirerek rulo yapabilirsiniz.


Tatlıyı yaptınız, muhallebisi kalın olmuş, sürekli çatladığı için bir türlü saramıyorsunuz, hiç sorun değil.
Tatlıyı dikdörtgen değilde kare olarak kesin ve krem şantiler birbirinin üzerine gelecek şekilde üst üste yerleştirin.
Bu şekilde de yine görünümü ve tadı güzel bir tatlınız olacak.

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan gezisini hazırladığım video ile bitiriyoruz.
Emirgan videosunu izlemek için bakınız;

13 Şubat 2009 Cuma

BANYOLU BÖREK


Banyolu börek adını ilk duyduğunuzda eminim ismiyle hepinizi şaşırtmıştır.
Ben ilk duyduğumda "nasıl, yani?" diye düşünmüştüm.
Bizim ailede bu böreği ilk kızkardeşim ve yengem yaptı, ben onlardan öğrendim.
Hazır yufka ile yapılıyor ama margarinle yağlanması, 3 kat olması, ıslanması ve birazda dolapta bekledikten sonra piştiği için çıtır çıtır milföyden farkı kalmıyor.
İç malzemesini kendi ağız tadınıza göre ayarlayıp, hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
BANYOLU BÖREK;
Malzemeler;
3 adet yufka,
Yarım paket margarin veya tereyağı,
İç malzemesi;
150 gram beyaz peynir,
Mevsimi ise; kırmızı biber,
Maydanoz,
Üzerine;
1 adet yumurta,
Çörek otu.
Yapılışı;
1. yufkayı mutfak tezgahının üzerine yayın.
Üzerine erimiş margarin sürün.
Diğer 2 yufkayı da 1 .yufkanın üzerine yerleştirip,her seferinde margarin sürün.
Yağladığınız yufkaları sigara böreği saracakmış gibi üçgen parçalara kesin.

Kestiğiniz yufkaların geniş olan kısmına maydanozlu, kırmızı biberli peynir, yada istediğiniz iç malzemesinden yerleştirip, sigara böreği gibi sarın.

Hazırladığınız börekleri derin bir kapta buz gibi soğuk suya batırıp, 10 dakika bekletin.
Daha sonra zedelemeden, sudan hafifçe sıkarak çıkarıp, servis tabağına dizin.
Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra, yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.
Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"