19 Temmuz 2009 Pazar

SÜTLÜ İRMİK HELVASI

MÜBAREK MİRAÇ KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN.
Hastalara şifa, borçlulara eda, kimsesizlere hami, muhtaca dost eli,
küslere barış, işsize iş, mekanı olmayana hayırlı mekan, evladı olmayana hayırlı evlad,
rızgı dar olanlara bolluk, sıkıntısı olanlarada hayırlı kolaylık nasib eyle YA RABBİ..!
Dualarınız kabul, kandiliniz mübarek olsun.

Bu tarifi bir kaç yıl önce irmik paketinin üzerinde görüp, denemiştim.
Helva yapacağım zaman bu tarife göre yapıyorum.
Fıstık veya cevizi çok kararmasın diye önceden değil, irmikle birlikte kavuruyorum.
"Afiyetle Kalın"
SÜTLÜ İRMİK HELVASI;
Malzemeler;
500 gram irmik,
1 çay bardağı dolmalık fıstık veya ceviz,
300 gram tereyağı,
Şerbet için;
3,5 su bardağı toz şeker,
2,5 su bardağı süt,
2 su bardağı su.
Yapılışı;
Süt, su ve şekeri kaynatarak şerbeti hazırlayın.
Tereyağını eritin.
İçine irmik ve dolmalık fıstığı ilave edin.
İrmik ve fıstığın rengi sararıncaya kadar (tahminen 30 dakika) ağır ateşte sürekli karıştırarak kavurun.
Hazırladığınız şerbeti kavurduğunuz irmiğe ilave edin.
İyice karıştırın.
Bir köşesinden hava alacak şekilde kapağını kapatıp, dinlendirin.
Servis yapıyorken yanına ayrıca ceviz ilave edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

14 Temmuz 2009 Salı

ŞEFTALİLİ VE ÇAYLI İÇECEK

Muhterem'le AfiyetleBu sıcak havalarda sayfama içecekler kategorisi açmaya karar verdim.
Bazen yemek dergi ve kitaplarında çok güzel içeceklerin tarifi veriliyor.
Beğendiklerimi deneyip, tarifleri buradan sizlerle paylaşacağım.
İlk tarifimiz "şeftalili ve çaylı içecek" içinde 1 bardak demlenmiş çay, şeftali suyu, limon suyu var.
Bizim hoşumuza gitti, limonatadan farklı, alternatif içecek arayanlar için güzel bir seçenek.
"Afiyetle Kalın"

10 Temmuz 2009 Cuma

FIRINDA YUFKALI KABAK GRATEN


Bu tarifi Özlem'in sayfasında gördüğüm anda bayıldım.
Hemen denedim, resimdeki görüntü beni yanıtmadı ve tadını çok sevdik.
Bugüne kadar 4-5 defa yaptım ama tarifi vermek, bugüne kısmet oldu.
Bu arada bu tarifin ismi "Kabak Graten-Kabaklı börek" olarak geçiyor.
Bu tarifin en önemli özelliği içinde yufka parçalarının olması.
Kabak mücver yaparken kullandığımız unun yerine yufka kullanıyorsunuz.
Bu sıcak günlerde oldukça hafif bir öğün olabilir.
"Afiyetle Kalın"


FIRINDA YUFKALI KABAK GRATEN;
Malzemeler;

4 adet kabak,
1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
3 adet yufka,
1 küçük kalıp beyaz peynir,
yarım demet dereotu,
Tuz ve kuru nane,
Üzeri için;
1 kase kaşar rendesi,
2-3 kaşık çörek otu.


YUFKALI KABAK GRATEN TARİFİ;
Kabakları rendeleyin, yufkaları parçalayın.
Süt, sıvı yağ, yumurtayı çırpın, beyaz peyniri ufalayın.
Dereotunu incecik doğrayın.
Hepsini karıştırın, tuz ve biraz kuru nane ekleyin.
Yağladığınız Borcam'a hazırladığınız kabaklı karışımı yerleştirin.


Üzerine rendelenmiş kaşar peynir ve çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Abana Limanı'nın resimlerini görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Abana Limanı