27 Kasım 2010 Cumartesi

ETLİ PIRASA SARMASI

Pırasayı daha çok zeytinyağlı-pirinçli olarak yemeğini ve hafta sonları kahvaltı için yumurtalısını pişiriyorum.
Daha önce zeytinyağlı pırasa dolması yapmıştım ama boru şeklinde ki haline iç doldurmak çok zahmetliydi.
Bu halde muska şeklinde sarmak ise çok daha kolay.
Zeytinyağlı sarma ve dolmalarda pirinci beyaz görmek istediğim için hiç salça kullanmam.
Ama etli sarma ve dolmalara salça kullanırım onun için bu sarmada da salça kullandım.
"Afiyetle Kalın"
ETLİ PIRASA SARMASI;
Malzemeler;
1 kilo pırasanın beyaz kısımları,
İç malzemesi;
250 gram yemeklik kıyma,
1 bardak pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş, kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tuz, isteğe bağlı baharat çeşitleri.
Pişirmek için;
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı biber salçası, tuz.

Tarifi;
Pırasın beyaz kısımlarınn tepesini kesin.
Dışındaki bir yaprağı koparıp, atın.
Pırasanın gövdesini yukarıdan aşağıya bıçakla kesin.
Uzunlamasına yaprak yaprak ayrılan pırasaları kaynayan suyun içinde 5 dakika haşlayıp, süzün.
İç malzemelerini karıştırarak çiğden hazırlayın.
Haşlayıp, hazırladığınız pırasa yapraklarının uç kısmına 1 tatlı kaşığı iç malzemesinden yerleştirin.
Muska böreği hazırlıyormuş gibi sarın.
Yapraklar yada iç malzemesi bitinceye kadar yaprakları sarın.
Tencerenin içine dizdiğiniz sarmaların üzerine tuz serpin.
Salçayı 2 su bardağı su ile iyice karıştırın, içine 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyin ve tencerede ki sarmaların üzerine bu salçalı suyu dökün.
Sarmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatarak, kısık ateşte pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

23 Kasım 2010 Salı

KAHVALTI MASASI 12- BAYRAM KAHVALTISI

Bir Kurban Bayramı'nı daha geride bıraktık.
Bu yıl, bayramda İstanbul Avrupa Yakası'nda ki kurban sıkıntısı, bayram gezmelerini burnumuzdan getiren trafik vardı ama hava bayram boyunca çok güzeldi, oğlum 2 günlüğüne de olsa bizimle birlikteydi.
1. gün kurban henüz kesilmediği için masada kurbanla ilgili bir şey yok.
2. gün kurbanın yüreği ve ciğeri masada ki yerini aldı.
Bayram sonrası eşim işe, kızım okula başladı, benim de asıl tatilim şimdi başladı : )



Kahvaltı Mönümüz;

Paçanga Böreği
Oğlumun Kastamonu'dan gelirken getirdiği pastırmalar ile paçanga böreği hazırladım.


Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Oğlumun özel isteği zeytinyağlı sarmayı 1 gün önce sarıp, kahvaltıya yetiştirdim.


Peynirli Roka Salatası

Peynir çeşitleri, zeytin çeşitleri, şarküteri ürünleri.

Tatlı olarak;

Cevizli Baklava

"Afiyetle Kalın"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bayram trafiğinde köprüden geçmemek için kullandığımız feribottan akşam saatlerinde çektiğim resimleri görmek için, bakınız;
Feribottan, Akşam Saatlerinde Boğaziçi

15 Kasım 2010 Pazartesi