
Ispanak, kış mevsiminin en sevilen sebzelerinin başında yer alır.
Yoğurtlu, kıymalı yemeği veya yumurtalı hali ile pek çok kişinin seve seve yediği ve tercih ettiği bir sebzedir.
Bu tarifin klasik yumurtalı ıspanak tarifinden tek farkı, köfte ile hazırlanan bir havuza yumurtasının kırılması.
Köfte havuzunu ne kadar sağlam yapsanız da yumurta, köfte havuzundan dışarı taşarak akıyor bir nevi "bendime sığmam, taşarım" diyerek kafa tutuyor : )
Köftenin kenarlarını biraz daha yüksek tutunca, yumurtanın beyazının aşağıya doğru sızması ile yanardağ görünümü alabiliyor.
"Afiyetle Kalın"
KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 adet soğan,
Kişi adedince yumurta,
Zeytinyağı, tuz.
Köfte malzemesi;
300 gram köftelik kıyma,
1 adet soğan,
1 paket etimek,
5-6 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
Karabiber, tuz, kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Ispanakları ayıklayın, saplarını ince ince, yapraklarını kalın kalın doğrayın.
İyice yıkayarak, süzün.
Tencerede küçük dopradığınız soğanları kavurun.
Ispanakları, tuzu ekleyip, ıspanakları kavurun.
Su eklemenize gerek yok, yıkadığınız zaman üzerinde kalan su yeterli olacaktır.
Pişen ıspanakları fırına dayanıklı bir tepsiye yerleştirin.
Köfteyi hazırlamak için;
Kıymanın içine rondoda çekip, un haline gelen etimeği ve soğanı ekleyin.
Maydanozları incecik kıyıp, ekleyin.
Yumurta ve baharatı ekleyip, yoğurun.
Köfteyi elinizle yuvarlak halkalar halinde hazırlayıp, ıspanakların üzerine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında köfteler kızarıncaya kadar pişirin.
Daha sonra köfteli ıspanağı fırından alıp, köftelerin içine birer yumurta kırın.
Yumurtanın üzerine biraz tuz serpin, ve üzerini örtmeden tepsiyi yeniden fırına verin.
Yumurtalar pişince yemeğiniz hazır demektir.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"