6 Mayıs 2011 Cuma

ŞERİT POĞAÇA

muhteremle afiyetleBayılıyorum şu mayalı hamurlara, puf puf görüntüsüne, yerken pamuk gibi olmasına.....
Bu liste daha uzar gider.
Bu aralar maya ile çok haşır neşir oldum.
Yaş maya aldığım zaman genellikle dörtlü paket oluyor.
Birini kullanıyorum diğerleri kalıyor, ne yapsam ne yapsam derken pek çok tarif denemiş oluyorum.
Geçen gün evde ekmek yoktu, evde ki mayayı haşhaşlı ekmek yaparak değerlendirdim.
Bakınız; Haşhaşlı Ekmek
Bu tarifi Lezzet dergisinin Mart sayısının kapağında görünce "ben bu poğaçayı mutlaka denemeliyim" dedim.
Şekil olarak dergiyi örnek aldım, hamur olarak katmer poğaça tarifindeki hamuru kullandım.
Bu hamurla 12-13 adet poğaça çıkıyor.
Eğer kalabalık misafirleriniz olacaksa 25 adet poğaça çıkan Puf Puf Poğaça hamurunu kullanın.

muhteremle afiyetleİlk yaptığım andan itibaren beni hiç üzmeyen bir poğaça oldu.
Bu yazıda kullandığım resimleri ilk yaptığım poğaçalarla çektim.
Daha sonra 20 kişilik gün toplantımda yaptım.
Kahvaltıya gelen misafirlerime yaptım, bakınız;
Kahvaltı Masası 16-Anneler Günü
ve henüz bu poğaçayı bende yemeyen misafirlerime de yapacağım : )
"Afiyetle Kalın"

serit pogacaŞERİT POĞAÇA; (12 Adet)
Malzemeler;

1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 paket kuru maya veya yaş maya (42 gramlık)
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz şeker,
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı),
İç malzemesi için;
1oo gram beyaz peynir,
4-5 dal maydanoz.
Üzerine;
Çörek otu.


TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra küçük bir mandalina büyüklüğünde pezilere ayırıp, yuvarlayın.
Not;
Hamur mayalı olduğu için pişincede yayılıp büyüyecektir, o yüzden hamur pezilerini küçük tutmanızda fayda var.


Tezgaha çok az un serpip, hamur pezisini uzunlamasına açın.


Uç kısmına maydanozlu peynir ekleyin.


Hamuru yarısına kadar sarın.


Açıkta kalan uç kısmını bıçakla şerit şerit kesin.


Kesilen şeritleri hamurun üzerine doğru teker teker kapatın.


Şeritlerin uç kısmını altına getirin.


Şerit poğaçaları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Mayalı hamur olduğu için geniş aralıklarla tepsiye dizin.
Şerit kısmına yumurta sarısı sürün, çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
Not;
Poğaçanız fırında çok kabarıp şeritleri yukarı kalkarsa henüz hamurken düzeltebilirsiniz.

serit pogaca"Afiyet Olsun"

4 Mayıs 2011 Çarşamba

ETİ PUF PASTA

Eti puf pasta veya diğer adı ile minik köstebek pasta oldukça pratik bir tarif.
Bu tarifi geçen yaz ablamdan almıştım.
3-4 defa yaptım, son iki seferinde hazır pandispanya kullandım.
Hazır pandispanya ile hazırladığınız zaman hiç vakit almıyor.
İçinde Creme Ole var ama isterseniz katı bir muhallebi de işinizi görüyor.


1 Mayıs 2011 Pazar

OTLU BÖREK

Bu yıl yepyeni bir otla, kaz ayağı otu ile tanıştım.
Daha önce hiç görmediğim kaz ayağı otunu pazar tezgahında görünce meraktan hemen aldım.
Çeşitli şekillerde kullandım.
Kazayağı Otu ile hazırladığım tarifleri görmek için, bakınız;
Kazayağı Otu
Anneme pazarda kaz ayağı otu bulduğumu söyleyince bana "çok lezzetli bir ot olduğunu, özellikle lorlu böreğinin çok güzel olduğunu" söyledi.
Hemen bir sonra ki hafta yarım kilo daha alıp, bu böreği hazırladım ve anneme götürdüm.
Bugün tarifini verdiğim böreğin içinde Kazayağı otunun yanı sıra, ebegümeci ve pırasa yaprakları var.
"Afiyetle Kalın"
OTLU BÖREK;
Malzemeler; (Dikdörtgen Borcam için)
6 adet yufka,
İç Malzemesi;
300 gram kaz ayağı otu,
250 gram ebegümeci,
2-3 sap pırasanın yeşil yaprakları,
1 kase lor peynir,
Zeytinyağ, tuz.
Sosu için;
1 su bardağı süt,
1 adet yumurta,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Üzeri için;
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Çörek otu.
TARİFİ;
Böreğin içini hazırlamak için;
Kaz ayağı ve ebegümecini ayıklayıp, doğrayın.
İyice yıkayıp, süzün.
Pırasanın yeşil yapraklarını da ayıklayıp, yıkayın ve ince ince doğrayın.
Tencereye zeytinyağını dökün, önce pırasa yapraklarını kavurmaya başlayın.
Daha sonra kaz ayağı ve ebe gümecini ilave edin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyerek kısık ateşte pişirin.
Tepsiyi yağlayın, içine 1 adet yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde serin.
Üzerine 1 adet yufkayı parçalayarak yerleştirin.
Süt, yumurta ve yağ ile hazırladığınız sostan yufkanın üzerine kaşık kaşık dökün.


Üzerine yine 1 yufkayı parçalayıp, yerleştirin, sos dökün ve hazırladığınız içten yerleştirin.
İçin üzerine lor peynir serpiştirin.
Tekrar 1 adet yufkayı parçalayıp, üzerine yerleştirin.
Yine kaşıkla sos döküp, üzerine 1 yufka daha parçalayıp, yerleştirin.
Son kez iç yerleştirip, üzerine lor peynir serpin.
Yufkanın kenarlara sarkan kısmını için üzerine doğru kapatın.
Son yufkayı kenarlarını katlayarak en üste düzgün bir şekilde yerleştirin.
Hazırladığınız böreğin üzerine yumurta, yoğurt ve yağlı karışımdan sürün.
Çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
"İstanbul'da Lale Zamanı" dizimize Gülhane Parkı ile devam ediyoruz.
Bakınız; Gülhane Parkı'nda Lale Zamanı 2011