1 Haziran 2011 Çarşamba

YUMURTALI PATATES SALATASI-PAŞA PİLAVI

Paşa Pilavı, nam-ı diğer yumurtalı patates salatasını çok severim.
Üstelik benim için anlamı çok büyüktür.
1987 yılında benden 1 hafta önce evlenen alt komşumdan bu tarifi öğrenmiştim.
O zaman Şişli-Feriköy'de oturuyorduk, oturduğumuz bina 2 katlıydı.
Çocuklarımızda 1 hafta ara ile dünyaya gelmişti.
Komşumun kızı, benim oğlum olmuştu.
İkimizde genç ve acemiydik, çocuklarımızı 3 yaşına kadar birlikte büyüttük.
Her sabah dönüşümlü olarak birbirimizde kahvaltı yapıyorduk.
Patates baş tacımızdı, kızartmasını, püresini ve bu şekilde salatasını yapardık.
Hele birde turşumuz varsa deymeyin keyfimize.
Pazara, bakkala, alışverişe ya birlikte çıkardık yada hava müsait değilse birimiz çocuklarla kalır, diğerimiz alışverişe giderdi.
Tabii dönüşte yine çay demler yada bir makarna partisi yapardık.
Kilolarımın sebebi belli oldu : )
Komşumun ablası gelmişse, çocukları ona bırakıp beraber giderdik.
3 yıl sonra önce komşum taşındı daha sonra ben farklı bir semte taşındım.
Uzun zaman telefonla görüşmeye devam ettik.
1992 yılında onun oğlu oldu, benim kızım ama bir daha değişen numaralarımız yüzünden ne görüşebildik, nede birbirimizden haber alabildik.
Komşu denilince burnumun direkleri sızlar, hep aklıma onunla geçirdiğimiz o güzelim yıllar gelir.
Canım komşum Naciye, her nerede isen seni çok özledim.
"Afiyetle Kalın"
YUMURTALI PATATES SALATASI-PAŞA PİLAVI;
Malzemeler;
1 kilo haşlamalık patates,
3 adet yumurta,
Yarım demet maydanoz,
2-3 dal taze soğan,
Tuz, zeytinyağ, limon, kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Patatesleri yıkayıp, haşlayın.
Haşlanan patateslerin kabuklarını soyun.
Patatesler iyice soğuduktan sonra küp küp doğrayın.
Yumurtaları katı kıvamda haşlayın.
Soğuduktan sonra doğrayıp, patateslere ekleyin.
Not;
Yumurtayı isterseniz resimdeki gibi dekoratif amaçlı doğrayın yada küp küp doğrayıp patateslere ekleyin.
Maydanozu, taze soğanı yıkayıp ince ince kıyın ve salataya ekleyin.
İsterseniz kıvırcık salata da ekleyebirsiniz.
Hazırladığınız salataya zeytinyağı-tuz-limon-kırmızı biberden oluşan sosunu ekleyip, karıştırın ve servis yapın.
"Afiyet Olsun"

31 Mayıs 2011 Salı

LABADA-EFELEK YEMEĞİ

evelik otu yemeğiDaha önce yazmıştım, bu yıl yeni yeni otlarla tanıştım.
Bunlardan birisi de labada, nam-ı diğer efelek (evelik) oldu.
Pişirmek için farklı bir tarif uygulamadım.
Klasik zeytinyağlı yemek gibi pişirdim.
İlk önce labadaya bakarak daha sert yaprakları olan otlarla (kaz ayağı-çiriş otu) tanışıp, onları pişirdiğim için labadayı da onlar gibi pişirdim.
Oysa ki labadanın yaprakları çok narinmiş, bu yüzden fazla pişirince lime lime oldu.
Size tavsiyem bu nazlı yapraklı otu fazla pişirmeden hazırlayın.
Bir daha labada pişirirsem yemeğini değil, kavurmasını yapacağım.
Hele geniş yapraklısını bulursam sarmasını yapacağım.
Güncelleme;
Labadanın geniş yapraklısını buldum ve sarmasını yaptım, tarifi 👉 BURADA
Ayrıca, bugüne kadar tarifini verdiğim bütün yenilebilir ot tariflerim 👉 BURADA
"Afiyetle Kalın"

evelik otuLABADA-EFELEK YEMEĞİ;
Malzemeler;
1 kilo labada,
1 adet kuru soğan,
3 adet domates,
Zeytinyağı, tuz.
TARİFİ;
Labada otunu ayıklayıp, yıkayın ve saplarını küçük, yapraklarını büyük doğrayın.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında hafif pişirin.
İçine, kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ilave edip, kavurun.
Doğradığınız labadaları tencereye ilave edip, tuzunu ekleyin.
1 çay bardağı su ilave edip, çok kısık ateşte pişirin.
Labadanın sapları pişince yemeğiniz pişmiş demektir.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bugün Muhterem'le Geziye'de gezi yazısı değil, sergi haberi var.
Pek çok kişinin merakla beklediği 14. İsmek Feshane Genel Sergisi bugün açılıyor.
Ayrıntılı bilgi için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-14. İsmek Feshane Sergisi Açılıyor.

30 Mayıs 2011 Pazartesi

ÇİLEK KOMPOSTOSU

Muhterem'le AfiyetleÇilek hemen hemen herkesin çok sevdiği bir meyve.
Göz alıcı rengi ve tadı sayesinde tatlı-pasta sunumlarında bol bol kullanılıyor.
Fakat çok narin bir meyve olduğu için hemen tüketilmeyen çilekler pörsümeye hatta küflenmeye başlıyor.
Ben eve çilek aldığım zaman yiyeceğimiz kadarını ayırdıktan sonra artanı hemen komposto olarak hazırlıyorum.
Böylece dolapta kalıp, pörsümesine fırsat vermiyorum.
Yayınladığım diğer çilekli tarifler 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"