28 Nisan 2012 Cumartesi

PALAMUT KULESİ

Palamut Kulesi tarifi ile bu sezonun son balık tarifini vereyim.
Yeni balık sezonunda  yine değişik tarifler hazırlayıp, paylaşırım.
Palamut, büyük balıklar içinde dilim şeklinde kesilen hali ile en kolay yenen balıkları arasında yer alıyor.
Eşim palamutları böyle dilimlenmiş bir şekilde getirince aklıma bu şekilde pişirmek geldi.
Bir kat balık, bir kat sebze, en üstüne de "İslim Kebabı" gibi domates-kırmızı ve yeşil biber yerleştirdim ve fırında pişirdim.
Üzerini folyo ile örttükten sonra hiç açmadan pişirdim, kendi suyu ile pişti.
Eğer pişmesine yakın folyoyu çıkarırsanız iyice kızarmasını sağlarsınız.
"Afiyetle Kalın"

PALAMUT KULESİ;
Malzemeler;
2 adet yuvarlak dilim doğranmış palamut,
2 adet kuru soğan,
3-4 adet domates,
3-4 adet kırmızı ve yeşil biber,
Tuz, zeytinyağ, kuru biberiye.

TARİFİ;
Palamut dilimlerini iyice yıkayıp, süzün.
Soğanların kabuğunu soyun, dilimleyin.
Domatesleri dilimleyin.
Fırın tepsisini yağlayın.
1 dilim palamut, 1 dilim domates, 1 dilim kuru soğan, tekrar palamut dilimi şeklinde kuleyi hazırlayın.
Üzerine 1 dilim domates, kestiğiniz kırmızı ve yeşil biberlerden yerleştirin.
Üstte ki sebzelerin üzerine dağılmamaları için kürdan batırın.

Palamut dilimlerini kule halinde hazırladıktan sonra diğer parçalarını da fırın tepsisine yerleştirin.
Artan domates, biber ve soğan dilimlerini balık parçalarının üzerine yerleştirin.
Tuzunu 2-3 kaşık zeytinyağını 1 yemek kaşığı biberiyeyi üzerlerine serpin.
Alüminyum folyo ile tepsinin üzerini kapatın.

Önceden ısınmış, orta hararetteki fırında pişirin.
Balıkların buğulanmış gibi pişmesini istiyorsanız folyoyu hiç çıkarmayın.
Biraz kızarmış olsun derseniz pişmesine yakın üzerinde ki folyoyu çıkarın.
Üzeri açık olarak 15 dakika daha pişirin.
"Afiyet Olsun"

27 Nisan 2012 Cuma

İÇ YEMEĞİ

Kastamonu
Bugün size Kastamonu-Abana'ya ait yöresel bir yemek tarifi vereceğim.
Bu yemeği görümcemin gelini Sema ve annesi Münevver Abla hazırladı.
Sema bize Abana'dan gelin geldi, dolayısı ile Abana kültürüne ve mutfağına ait pek çok şey biliyor.
Hafta içi beni aradı "yenge size İç Yemeği hazırlayacağım, yemeğe bekliyorum" dedi.
Açıkçası Kastamonu'lu olduğum halde o güne kadar hiç İç yemeği yememiştim ve görmemiştim.
Tarz olarak Tirit'e benziyor, tek farkı etin altına ince yufka yerine küçük küpler halinde doğranmış kalın gözleme yerleştiriliyor.
Gözleme kalın olduğu ve tereyağ ile kavrulduğu için et suyu ile ıslanınca hamurlaşmıyor.
Münevver Abla ve Sema,  ellerinize sağlık İç yemeği oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemekti : )

Kastamonu kültürüne ve yemeklerine ait ayrıntılı, bol resimli bir yazı görmek isterseniz, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Kastamonu-2.bölüm
"Afiyetle Kalın"

İÇ YEMEĞİ;
Malzemeler;
1 kilo kemikli et,
2 adet kuru soğan,
3-4 adet patates,
2 yemek kaşığı salça,
Tuz, kırmızı pul biber, karabiber,
4-5 adet kalın gözleme.
Gözlemeleri tavada kavurmak için;
Tereyağ veya sıvıyağ.
İÇ YEMEĞİ TARİFİ;
Eti tencereye yerleştirin.
Suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Üzerine su ilave ederek eti pişirmeye başlayın.
Not;
Gözlemeler yemeğin suyu ile ıslatılacağı için suyu bol eklemelisiniz.
Etin pişmesine yakın, doğradığınız soğanları, iri iri doğradığınız patatesleri, salçayı, tuzunu ve istediğiniz baharatları ekleyin.
Patatesler pişinceye kadar pişirin.
Kalın gözlemeleri yuvarlayarak rulo yapın.
1 santimlik parçalar kesin, kestiğiniz parçaları da küçük kareler şeklinde tekrar kesin.
Teflon tavaya tereyağ veya sıvıyağ dökün, hazırladığınız gözlemeleri tavada kavurun.
Servis yaparken, tabağa önce kavrulmuş gözlemelerden yerleştirin.
Üzerine suyunu bol tutarak pişirdiğiniz patatesli etten yerleştirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

26 Nisan 2012 Perşembe

SULTANİ BEZELYE TARİFLERİ

Patates salatası tarifleri  ile ilgili dosya hazırladığım zaman her sebzeye dosya hazırlamaya karar vermiştim.
Hatta bazı kış sebzelerinin de resmini çekmiştim ama onların dosyasını mevsiminde hazırlamak kısmet olmadı.
Dosyanın en iyi tarafı konu ile ilgili bütün tariflerin bir arada bulunması, geçmiş yıllarda yayınladığım tariflerin tekrar gün yüzüne çıkması.
Şimdi konumuz bahar sebzeleri, ilk sebzemiz fazla ömrü olmayan, hatta bugünlerde zamanı dolmak üzere olan Sultani Bezelye.
Baharın müjdecisi bakla dır, ama bir diğer müjdecisi de sultani bezelyedir.
Üstelik ömrü sadece 3 en fazla 4 haftadır.
Sultani bezelyenin bilinen diğer isimleri yaprak bezelye ve kabuklu bezelyedir.