28 Şubat 2014 Cuma

KAKAOLU PAŞA SARMASI

 Kakaolu Paşa Sarması
Bugün çok pratik, görüntü olarak şık, hafif bir tatlı tarifi vereceğim.
Fakat şunu belirtmek isterim ki bu tatlının bu kadar çok ismi olduğunu bilmiyordum.
Ben "Paşa Sarması" olarak biliyordum, bazı yerlerde "paşa lokumu","sultan lokumu",vezir sarması" gibi isimlerle biliniyor.
İsmi ne olursa olsun, lezzeti harika olan bu tatlıyı mutlaka deneyin.
Vereceğim tarif  büyük boy fırın tepsisi içindir, bu ölçülerle resimlerde gördüğünüz boyutlarda 16 adet tatlı çıkıyor.
"Afiyetle Kalın"

Kakaolu Paşa Sarması
KAKAOLU PAŞA SARMASI;
Malzemeler; (büyük boy fırın tepsisi için)
1 litre süt,
1 su bardağı un,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 yemek kaşığı buğday nişasta,
7 yemek kaşığı kakao,
Arası için;
2 su bardağı soğuk süt,
3 poşet krem şanti,
Tepsinin içini kaplamak için;
1 su bardağı hindistan cevizi.

pasa sarmasi
KAKAOLU PAŞA SARMASI TARİFİ;
Un, süt, toz şeker, yağ, kakao ve nişastayı iyice karıştırıp ocakta karıştıra karıştıra muhallebi kıvamında pişirin.
Muhallebiyi sürekli karıştırarak ılıtın.
Kullanacağınız fırın tepsisinin içini hindistan cevizi ile kaplayın.
Ilık haldeki muhallebiyi tepside ki hindistan cevizinin üzerine yayın.
Rahat sarabilmeniz için muhallebiniz çok kalın bir tabaka değil, hindistan cevizinin üzerini örtecek kadar ince bir tabaka olmalı.
Krem şantiyi soğuk süt ile çırpın, tepside ki kakaolu muhallebinin üzerine hiç açıklık kalmayacak şekilde sürün.
Tatlıyı buzdolabına kaldırın, muhallebinin kıvamını bulması ve krem şantinin sertleşmesi için 1 gece buzdolabında dinlendirin.

Kakaolu Paşa Sarması
Tepside ki tatlıyı önce uzun şeritler halinde kesin.
Spatula yardımı ile tatlıyı bir tur yuvarlayarak rulo yapın ve kesin.

pasa sarmasi
Kestiğiniz dilimleri servis tabağına aktarın.
Diğer şeritleri de aynı şekilde keserek hazırlayın.
Krem şantinin erimemesi için servis zamanına kadar buzdolabında bekletin.
"Afiyet Olsun"


26 Şubat 2014 Çarşamba

PANCAR SUYUNA PİLAV

Muhterem'le Afiyetle
Pancar tamamen doğal bir gıda boyasıdır.
Pancar ile bir şeyler hazırladığım zaman genellikle kendi suyunu veya haşlama suyunu daha sonra kullanırım.
Mesela pancarı haşladığınız haşlama suyu ile makarna pişirebilir, pembe renkli makarnalar yapabilirsiniz.
Bakınız; Pancar Suyunda Pişmiş Makarna
Çay davetleri için hazırlanan kuskus salataları için, kuskusu pancar suyunda haşlarsanız salata için pembe renkli kuskuslarınız olur.
Pancar suyu ile makarna yaptığım zaman mutlaka pilav da yapmalıyım diye not aldım.
Pancar haşladığım bir gün suyu ile pilav yaptım.
Haşlama suyu olduğu için rengi beklediğimden soluk oldu ama pancarı katı meyve sıkacağı ile sıkıp, çıkan suyunu kullanırsanız çok canlı bir renk elde edersiniz.
Veya pancarı çiğken rendeleyip, hem rendelenmiş pancarları hemde çıkan suyunu pilava ekleyebilirsiniz.
Pancarla hazırladığım diğer tariflerime 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


24 Şubat 2014 Pazartesi

FINDIKLI İNCİR TATLISI (KUŞ YUVASI)

Dried Figs with Hazelnut Dessert
Bugün size görünümü ile çok şirin, leziz, sağlıklı bir tatlı tarifi vereceğim.
Bu tatlıyı Leziz Sofralar blogunda görünce görüntüsüne bayıldım, ilk fırsatta denemek için not aldım.
Bugün tatlıyı yapıp resimlerini çekince yayınlanması için beklemesine gönlüm razı olmadı, hemen resimleri düzenleyip tarifi yazdım.
Kuru meyveler ve kuru yemişle aranız iyi ise mutlaka bu tatlıyı yapın.
Tatlının orjinal ismi "Fındıklı İncir Tatlısı" ama ben gördüğüm andan beri bu tatlıya "kuş yuvası" diyorum : )
Tatlı için bir kaç önerim olacak, tatlıyı akşamdan hazırlayabilirsiniz ama sakın akşamdan pişirmeyin.

Fındıklar piştiği için çok bekleyince fındıklarda yumuşama oluyor, bu yüzden servisten 2-3 saat önce pişirmenizde fayda var.
"Afiyetle Kalın"

Dried Figs with Hazelnut Dessert  
FINDIKLI İNCİR TATLISI (KUŞ YUVASI) ;
Malzemeler;
15 adet kuru incir,
1 kase kavrulmuş fındık içi,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 su bardağı su,
1 paket vanilya,
Tarçın.
Servis İçin;
Toz Antep fıstığı.

Dried Figs with Hazelnut Dessert
FINDIKLI İNCİR TATLISI TARİFİ;
İncirleri yıkayın, sap kısımlarını kesin.
Kestiğiniz kısmı içine doğru kıvırın.
İçlerine incirleriniz büyükse 5 adet küçükse 3 adet fındık yerleştirin.
Diğer incirleri de bu şekilde hazırlayıp, dibi geniş olan karnıyarık tenceresine yerleştirin.
Tereyağını küçük parçalar halinde incirlerin üzerine yerleştirin.
1 su bardağı suyun içine toz şekeri ve vanilyayı ilave edip karıştırın.
Hazırladığınız suyu tencerede ki incirlerin üzerine dökün, tarçın serpin.
Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
İncirler yumuşayınca ocağı kapatın, ılık veya soğuk olarak toz Antep fıstığının üzerinde servis yapın.

Dried Figs with Hazelnut Dessert
"Afiyet Olsun"