21 Mart 2014 Cuma

KARNABAHAR DOLMASI

Karnabahar Dolması
Bugün size ilginç bir yemek tarifi vereceğim.
Bu tarifi ilk kez "Ihlamurcum" blogunda gördüm, çok hoşuma gitti.
Değişik sebze tarifleri her zaman ilgimi çeker, denemek için mutlaka not alırım.
Bütün halde doldurulan karnabahar dolmasını daha önce duymamıştım, çocuklara karnabahar yedirmek için güzel bir fikir olabilir.
Ben daha önce"bütün lahana dolması" yapmıştım ama karnabahardan dolmayı ilk kez yaptım.
"Afiyetle Kalın"

17 Mart 2014 Pazartesi

TEREYAĞLI MAYALI ÇÖREK

Tereyağlı Çörek
Mayalı çörek tariflerine devam ediyorum ama bu seferki çörek tarifimiz tatlı değil, tuzlu-tereyağlı yumuşacık bir çörek tarifi.
Kahvaltı için harika bir tarif, çay davetlerinizde de poğaça yerine yapabilirsiniz.
Bu arada unutmadan belirteyim, bu ölçülerle 25 yada 27 adet çörek çıkıyor.
Not;
25-27 adet çörek, ince ya da kalın açmanıza ve hamuru büyük-küçük açmanıza bağlı olarak artabilir veya azalabilir.
Daha az olmasını isterseniz malzemeyi yarıya indirebilirsiniz veya hamurun diğer yarısı ile yapılış aşaması aynı olan "tereyağlı lokum ekmek" yapabilirsiniz.
 "Afiyetle Kalın"

Tereyağlı Çörek
TEREYAĞLI ÇÖREK;
Malzemeler; (25-27 Adet)
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
100 gram tereyağ,
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı. 

Tereyağlı Çörek
TEREYAĞLI ÇÖREK TARİFİ;
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 15 dakika mayalanmaya bırakın.
 

Tereyağlı Çörek Tarifi
Hamuru 2 parçaya ayırarak pezileyin.
Tezgaha un serperek dikdörtgen bir biçimde uzunlamasına açın.
Üzerine yumuşak tereyağının  yarısını sürün.
Hamuru uzun kenarından başlayarak kıvırıp, rulo yapın.

Tereyağlı Çörek Tarifi
Rulo yaptığınız hamuru yarım parmak genişliğinde dilimleyin.

Tereyağlı Çörek Tarifi
Dilimlediğiniz parçaların üçünü bir araya getirerek, kestiğiniz tarafı yukarıya bakacak şekilde pasta kapsülünün içine yerleştirin.
Ben kapsül olarak içi yağlı kağıt gibi bir malzeme ile kaplı olan sağlam bir kağıt kapsül kullandım.
Bu tür kapsülleriniz yoksa cam krem karamel kaplarını yağlayarak kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız çörekleri tepsiye dizin, tepside 30 dakika bekleterek mayalanmasını bekleyin.
Fırını orta hararette (180 derece) ısıtın.
Mayalanan hamurun üzerine hamuru söndürmeden yavaşça yumurta sarısı sürün.
Isınmış olan fırına yerleştirp, pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
Sıcak olarak servis yapın.

Tereyağlı Çörek
 "Afiyet Olsun"

15 Mart 2014 Cumartesi

BALKABAKLI, KARALAHANA SARMASI

Tarifin başlığını okuyunca eminim şaşırdınız.
Balkabaklı karalahana sarması bizim (Kastamonu) yöresel yemeklerimiz arasında yer alır.
Genç nesil fazla bilmese de yapmasa da büyüklerimiz yaptığı zaman afiyetle yeriz :)
Ne yazık ki genç nesil arasında bu tarifi uygulayanı hiç görmedim.
Bu tarifi bize annem hazırlar, bizim en sevdiğimiz anne yemeklerinden birisidir.
Balkabağı ve mısır bulguru sebebi ile hafif tatlımsı bir tadı var, ne yazık ki beyler biz hanımlar kadar sevmiyorlar :(
Bizde daha çok gündüz oturmalarında veya kahvaltılarda beyler aramızda yokken menümüze ekliyoruz.
Bakınız;

Çay Masası-24

Kahvaltı Masası-20

"Afiyetle Kalın"

BALKABAKLI, KARALAHANA SARMASI;
Malzemeler;
2 demet karalahana,
4 adet orta boy kuru soğan,
2 su bardağı mısır bulguru,
2 su bardağı rendelenmiş balkabağı,
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, zeytinyağı.

BALKABAKLI, KARALAHANA SARMASI TARİFİ;
Karalahananın saplarını koparın, yapraklarını yıkayıp diriliği gidinceye kadar haşlayın.
Soğanı küçük küçük doğrayın, zeytinyağı ile kavurun.
İçine ayıklayıp yıkadığınız mısır bulgurunu ekleyin.
Biraz kavrulduktan sonra balkabağı rendesini, tuzunu, baharatını (özellikle karabiber) ekleyip, 5 dakika daha kavurup, ocağı kapatın.
Hazırladığınız iç malzemesi ile karalahana yapraklarını sarın.
Sarmaları tencereye dizin, tuzunu serpin, 1 çay bardağı zeytinyağı dökün, üzerini biraz aşacak kadar sıcak su ekleyin.
Dağılmadan pişmesi için, sarmaarın üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin.
Kısık ocakta ağır ağır pişirin.
Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"