25 Mart 2014 Salı

PORTAKALLI CHEESECAKE

Portakallı Cheesecake
Portakal mevsimi bitmeden portakallı bir cheesecake (çizkek) yapmaya ne dersiniz?
Ben çizkeke bayılırım, içinin kremalı yumuşacık muhteşem yapısını, üzerinin sosunu çok severim.
İlk yaptığım çizkeki 24 santimlik büyük bir kelepçeli kalıpta yapmıştım, 3 kişi olduğumuz için zor bitirmiştik.
Bende eve 18 santimlik daha küçük bir kelepçeli kalıp aldım.
Şimdi bu kalıpla çizkek hazırlıyorum, bizim için daha iyi oluyor.
Benim için Çizkek yapmanın en zor kısmı 1 gecelik buzdolabında bekleme süresi çünkü o dolapta durdukça ev halkından sürekli aynı cümleyi duyuyorum "ne zaman yiyeceğiz?"
Bugüne kadar hep malzemesi krema-labne olan çizkek pişirdim.
Fakat labne ve süzme yoğurt ile yapılanı ve pişirilmeden hazırlananı da mutlaka yapmak istiyorum.

21 Mart 2014 Cuma

KARNABAHAR DOLMASI

Karnabahar Dolması
Bugün size ilginç bir yemek tarifi vereceğim.
Bu tarifi ilk kez "Ihlamurcum" blogunda gördüm, çok hoşuma gitti.
Değişik sebze tarifleri her zaman ilgimi çeker, denemek için mutlaka not alırım.
Bütün halde doldurulan karnabahar dolmasını daha önce duymamıştım, çocuklara karnabahar yedirmek için güzel bir fikir olabilir.
Ben daha önce"bütün lahana dolması" yapmıştım ama karnabahardan dolmayı ilk kez yaptım.
"Afiyetle Kalın"

17 Mart 2014 Pazartesi

TEREYAĞLI MAYALI ÇÖREK

Tereyağlı Çörek
Mayalı çörek tariflerine devam ediyorum ama bu seferki çörek tarifimiz tatlı değil, tuzlu-tereyağlı yumuşacık bir çörek tarifi.
Kahvaltı için harika bir tarif, çay davetlerinizde de poğaça yerine yapabilirsiniz.
Bu arada unutmadan belirteyim, bu ölçülerle 25 yada 27 adet çörek çıkıyor.
Not;
25-27 adet çörek, ince ya da kalın açmanıza ve hamuru büyük-küçük açmanıza bağlı olarak artabilir veya azalabilir.
Daha az olmasını isterseniz malzemeyi yarıya indirebilirsiniz veya hamurun diğer yarısı ile yapılış aşaması aynı olan "tereyağlı lokum ekmek" yapabilirsiniz.
 "Afiyetle Kalın"

Tereyağlı Çörek
TEREYAĞLI ÇÖREK;
Malzemeler; (25-27 Adet)
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
100 gram tereyağ,
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı. 

Tereyağlı Çörek
TEREYAĞLI ÇÖREK TARİFİ;
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 15 dakika mayalanmaya bırakın.
 

Tereyağlı Çörek Tarifi
Hamuru 2 parçaya ayırarak pezileyin.
Tezgaha un serperek dikdörtgen bir biçimde uzunlamasına açın.
Üzerine yumuşak tereyağının  yarısını sürün.
Hamuru uzun kenarından başlayarak kıvırıp, rulo yapın.

Tereyağlı Çörek Tarifi
Rulo yaptığınız hamuru yarım parmak genişliğinde dilimleyin.

Tereyağlı Çörek Tarifi
Dilimlediğiniz parçaların üçünü bir araya getirerek, kestiğiniz tarafı yukarıya bakacak şekilde pasta kapsülünün içine yerleştirin.
Ben kapsül olarak içi yağlı kağıt gibi bir malzeme ile kaplı olan sağlam bir kağıt kapsül kullandım.
Bu tür kapsülleriniz yoksa cam krem karamel kaplarını yağlayarak kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız çörekleri tepsiye dizin, tepside 30 dakika bekleterek mayalanmasını bekleyin.
Fırını orta hararette (180 derece) ısıtın.
Mayalanan hamurun üzerine hamuru söndürmeden yavaşça yumurta sarısı sürün.
Isınmış olan fırına yerleştirp, pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
Sıcak olarak servis yapın.

Tereyağlı Çörek
 "Afiyet Olsun"