8 Ağustos 2014 Cuma

KÖFTELİ PATLICAN SARMA

patlıcan tarifi
Köfteli patlıcan sarmayı sık sık yaparım ama Ramazan'da iftar misafirlerime yaptığım zaman blogda tarifini vermediğimi fark ettim.
Bu tarifi köfte ile sararak yemek misafirlerime hazırlarım, peynirle sararakta kahvaltı misafirlerime hazırlarım.
Patlıcan pek çok şekle giren, eşlik ettiği her yiyeceğe uyum sağlayan harika bir sebze.
Her yıl artık yeni bir tarifi çıkmaz diye düşünürken, şekilden şekile giren yapısı sayesinde pek çok patlıcan tarifi ile karşılaşıyoruz.
Patlıcanla yapılan tarifleri bir araya getirdiğim, içinde şimdilik 23 adet tarif bulunan Patlıcan tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

köfteli patlıcan
KÖFTELİ PATLICAN SARMA;
Malzemeler;
1 kilo uzun ve büyük patlıcan,(patlıcanın büyüklüğü çıkacak dilimlerin sayısını arttıracaktır)
Köfte için;
300 gram köftelik kıyma,
3 yemek kaşığı galeta unu,
1 adet orta boy soğan,
6-7 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Süslemek için;
Kırmızı biber.
Sos için;
1 yemek kaşığı biber salçası.
Ayrıca;
Kürdan ve alüminyum folyo.

Köfteli Patlıcan Sarma nasıl yapılır
KÖFTELİ PATLICAN SARMA TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun.
Tuzlu suda yarım saat bekletin.
Tuzlu sudan iyice sıkarak çıkarın.
İnce şeritler halinde kesin.
Patlıcan dilimlerinin rahat sığması için geniş bir tavada kızartıp, süzgece alın.
Köfteyi yapmak için;
Kıymayı, galeta ununu, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Köfteye oval şekiller vererek hazırlayın.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine köfteleri dizin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında köfteleri pişirin.
Kızarttığınız patlıcan diliminin kısa kenarına 1 adet köfte yerleştirin.
Patlıcanı yuvarlayarak rulo yapın.
İçi köfteli patlıcan rulosunun üzerine kare kare kestiğiniz kırmızı biberi yerleştirerek kürdan ile sabitleyin.
Diğer patlıcan dilimlerinide aynı şekilde hazırlayıp, fırına dayanıklı bir tepsiye dizin.
1 yemek kaşığı biber salçasını, yarım tatlı kaşığı tuzu, 2 su bardağı su ile karıştırıp tepsiye dökün.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.

patlıcan
"Afiyet Olsun"  

5 Ağustos 2014 Salı

2014 İSMEK FESHANE SERGİSİ-YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

İsmek Feshane Sergisi
Her yıl sergi blogum Muhterem'le Sergiye için İsmek Feshane Sergisini ziyaret ediyorum.
Sergi resimlerini sergi blogumdan paylaşıyorum ama aşçılık, pastacılık ve yemek branşı söz konusu olunca aynı resimleri yemek blogumda da paylaşıyorum.
Yiyecek-İçecek Hizmetleri adı altında pek çok yan dallarda eğitim veren branşa ait resimlerle sizi başbaşa bırakıyorum.


1 Ağustos 2014 Cuma

TABBULE

lübnan
Tabbule Lübnan mutfağına ait bulgurlu bir salata çeşidiymiş.
Ben yıllar önce blogumu ilk açtığım günlerde ilk defa Hatice'nin sitesinde görmüştüm, adını daha önce hiç duymamıştım.
Tabbule bizim klasik kısırımıza çok benziyor, tabbulenin kısırdan farkı yeşilliği bol, bulguru daha az, birde salça kullanılmıyor.
Bu sıcak yaz günlerinde yapılabilecek en hafif ve pratik salatalardan birisi.
"Afiyetle Kalın"

lübnan kısırı
TABBULE; (Lübnan Kısırı)
Malzemeler;
1 çay bardağı ince bulgur,
1 demet maydanoz,
5 adet taze soğan,
5-6 dal taze nane,
5-6 dal dereotu,
2 adet domates,
Not;
Ben kış aylarında havuç da rendeliyorum.
Bulguru ıslatmak için;
2 çay bardağı sıcak su,
Sosu için;
Tuz, zeytinyağ, limon.
Sunum için;
Domates ve limon dilimleri.

Tabbule
TABBULE TARİFİ;
İnce bulgurun üzerine sıcak su döküp, bulgur şişip yumuşayıncaya kadar ağzı kapalı olarak 20 dakika bekletin.
Yeşillikleri ince ince doğrayın.
Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın.
Doğradığınız malzemeyi bulgurla birlikte karıştırın.
Damak tadınıza uygun ölçülerde tuz, zeytinyağı ve limonu karıştırarak salatanın sosunu hazırlayıp, üzerine dökün ve karıştırın.
Servis tabağına alıp, domates ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"