7 Mayıs 2015 Perşembe

ÇİLEKLİ TART KEK

tart strawberry cake
Mevsim tam çilek mevsimi, çilek çıktığından beri önce sadece yemek için, sonra tatlılarda kullanmak için almaya başladm.
Kışın tart kek yaparken aklımda hep "çilekli tart kek" yapmak vardı, çok şükür bahar geldi, bahar meyveleri tezgahlarda görünmeye başladı. 
Çilek en başta rengi ile tatlılara, tariflere çok yakışıyor.
"Afiyetle Kalın"

çilekli tarifler

Çilekle hazırladığım diğer tariflerim burada
 

strawberry
ÇİLEKLİ TART KEK;
Malzemeler;  
Keki İçin;
2 tane yumurta,
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı süt,
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
2 çay bardağı un,
2 yemek kaşığı kakao,
Yarım paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Kreması İçin;
2,5 su bardağı süt (500 ml)
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 kahve fincanı şeker
Yarım paket krem şanti (toz halde)
Üzeri İçin;
Yarım kilo çilek,
1 tablet (80 gram) beyaz çikolata,
Nane yaprağı.
strawberry
ÇİLEKLİ TART KEK TARİFİ;
Yumurtaların aklarını bir kaseye, sarılarını ayrı bir kaseye alın ve akların üzerine bir fiske tuz katıp mikser ile akları iyice çırpın, iyice beyazlayıp katılaşsın.
Yumurta sarılarına şekeri ekleyin ve rengi iyice açılana kadar mikserle çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip hafif karıştırın.
Unu, kabartma tozunu, kakaoyu ve vanilyayı ekleyip malzemeler karışana kadar çırpın.
Hazırladığınız kek malzemelerini bir araya getirip karıştırın.
Yağladığınız ortası çukur bir tart kalıbına hamuru boşaltın ve 170 dereceli önceden ısınmış fırında fazla kurutmadan pişirin.
Kek pişerken kremayı hazırlayın;
Krem şanti hariç krema malzemelerini tencereye alın, sürekli karıştırarak pişirin ve ılınmaya bırakın.
Ilıyan kremaya krem şantiyi ekleyin ve mikserle 2-3 dakika çırpın.
Keki kalıbından çıkarıp, servis tabağına yerleştirin. 
Kekin çukur kısmına kremayı düzgünce yayın.
Çileklerin yapraklarını kesip çıkarın, yıkayıp iyice süzün.
Çilekleri ortasından yukarıdan aşağıya kesin.
İkiye ayırdığınız çilekleri kesik kısmı muhallebinin üzerine gelecek şeklide kremanın üzerine dizin.
Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin.
Not;
Eğer çikolata eridiği halde kıvamı koyu ise 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
Erittiğiniz çikolatayı kaşıkla şeritler halinde çileklerin üzerine dökün.
Son olarak isterseniz nane yaprakları ile süsleyin.
Tart kekinizi buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"

6 Mayıs 2015 Çarşamba

PATATESLİ, YUMURTALI HİNDİBA SALATASI

Bugün 6 Mayıs yani Hıdrellez.
Anadolu'nun pek çok yerinde bugün bazı gelenekler uygulanır.
Onlardan birisi de haşlanmış yumurta ve patatese yemeklerde yer vermek, yumurtayı ve patatesi soyarken bütün dertlerinden soyunup kurtulmayı istemek, bu adetlerin sadece biri.
Ben bu salatayı bugün yapmadım ama bu tarifi vermek için bundan daha uygun bir gün olamazdı.
Bu salatayı hazırlarken "Hindiba" kullandım, bugünlerde tezgahlarda bulunan çeşit çeşit otlardan sadece birisi.
Hindiba hakkında ayrıntılı bilgiyi ve resmini zeytinyağlı tarifini verirken yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"

2 Mayıs 2015 Cumartesi

YUFKADAN EV YAPIMI CİPS

evde cips yapımı
Bugün yufkadan ev yapımı cips tarifi vereceğim.
Biliyorum pek çok anne hazır ürünlerde ki sağlıksız, katkı maddeli ürünler yüzünden çocuklarının cips isteğine "hayır" diyerek direniyor.
Fakat ne yazık ki yine pek çok ailede hazır cipsler evin vazgeçilmez ürünleri arasında.
Bugünkü tarifle sağlıklı, katkı maddesiz cipsler hazırlayabilir, ev halkını özellikle çocuklarınızı sevindirebilirsiniz.
Hazır cipsler gibi çıtır çıtır lezzetli oluyor, üstelik yağda kızartma yok fırında pişirilerek hazırlanıyor.
Tarifi Cahide Sultan'dan aldım.
"Afiyetle Kalın"

chips
YUFKADAN EV YAPIMI CİPS;
Malzemeler;
2 adet yufka,
Sos Malzemeleri;
1 yemek kaşığı dolusu salça,
1 yemek kaşığı labne peynir,
2 kaşık zeytinyağı,
2 diş sarımsak,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
Servis için;
Yoğurt,
Nane,
Kırmızı pul biber,
Ketçap.

YUFKADAN EV YAPIMI CİPS TARİFİ;
Sos malzemelerini karıştırın, sarımsakları iri doğrayıp ekleyin.
Sos karışımını iyice karıştırıp 1 saat buzdolabında bekletin.
Taze yufkanın birini geniş bir yere (masa veya tezgâh) yayın.
Yufkanın yarısına eşit olacak şekilde fırça yardımıyla sos karışımını sürün.
Not;
Sosu yufkaya sürmeden önce doğradığınız sarımsakları sosun içinden alın.
(Sarımsak sadece kokusunu vermesi için sosun içindeydi)

 ev yapımı
Yufkanın diğer yarısını düzgün bir biçimde soslu yufkanın üzerine kapatın.
Elinizle hafif hafif bastırarak yapışmalarını sağlayın.

 ev yapımı
Yufkaları uzun şeritler halinde kesin.
Uzun şeritleri üçgen şeklinde kesin.
Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine sık bir biçimde cipsleri sıralayın.
Diğer yufkayı da aynı şekilde hazırlayın.
170 derecelik fırında, kızarıp çıtır çıtır oluncaya kadar pişirin.
Cipsleri sade yoğurt sosla ya da baharatlı yoğurtlu sosla, ketçapla servis edebilirsiniz.
Hava almayan kavanozda ya da kapaklı saklama kabında muhafaza ettiğinizde bayatlamıyor.

"Afiyet Olsun"