16 Ocak 2017 Pazartesi

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN TEPSİ BÖREĞİ

muhteremle afiyetle
Hazır baklava yufkası kullanır mısınız?
Beni uzun zamandır takip edenler baklava yufkasını sık sık kullandığımı bilirler.
Baklava yufkası ile hep tatlı yapılmaz, çok güzel çıtır çıtır börek de olur.
Ben baklava yufkasıyla tatlı tarifi verdiğim kadar börek tariflerine de yer veriyorum.
Daha önce 3 çeşit börek tarifi vermiştim, bu dördüncü börek tarifi oldu.
Bu börek yıllar önce biraz da mecburiyetten ortaya çıktı.
İftar için kalabalık misafirlerim gelecekti, bende bereketli ve pratik olduğu için baklava yufkası aldım.
Tatlıyı hazırlamak için paketi bir açtım ki yufka birbirine yapışmış ve bazı kısımları lime lime dökülüyor.
O sinirle neredeyse bütün yufkayı çöpe atacaktım.
Yufkaları katlayıp tekrar paketine yerleştirdim.
Tabiki o yufka ile tatlı yapmaktan vazgeçtim.
Başka bir tarifle tatlı hazırladım.
Misafirlerin ertesi günü daha sakin düşünerek yufkayı tepsi böreği şeklinde değerlendirmeye karar verdim.
Sağlam olan yufkaları alt ve üst kısımlarına kullandım, lime lime dökülenleri iç kısmına döşedim.
Bol sosla pişen, içi yumuşacık, dışı çıtır bir börek ortaya çıktı.
Ortaya çıkan sonuçtan çok memnun kaldım ve sonradan da sırf bu böreği yapmak için yufka alır oldum.
Bugünkü tarifte iç malzemesi peynirli ama kıymalısı da çok güzel oluyor.


13 Ocak 2017 Cuma

KÖRİLİ TAVUK

muhteremle afiyetle
Körili tavuk pek çok kişinin pratikliği ve körinin tadı için sevdiği bir tavuk yemeği.
Restoranlarda da sık sık tercih edilen yemeklerin arasında yer alır.
Körili tavuk iyidir hoştur ama körisini fazla kaçırdığınızda bütün yemeğin tadını bastırabilir.
KÖRİ NEDİR;
Köri, başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharatlar karışımıdır.
Köri içerisinde; 
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acıkırmızı biber bulunan bir baharat karışımıdır. 
Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 
Zerdeçalın etkisi ile yemeğin rengi açık sarı renge boyanır.
Bu arada;
Bu tarifi tatil için İstanbul'a geldiği zaman kızım Hilal pişirdi.
Yanına en çok beyaz pirinç pilavı yakışıyormuş.
Ben resmini çekerken pilav yerine patates püresi kullandım.
"Afiyetle Kalın"

köri soslu tavuk
KÖRİLİ TAVUK;
Yarım kilo tavuk göğsü,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı köri,
1 çay kaşığı karabiber,
Tuz,
Maydanoz,
Patates Püresi için;
5 adet haşlamalık küçük patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber.

Curried chicken
KÖRİLİ TAVUK TARİFİ;
Tavuğu hazırlamak için;
Tavuk göğsünü yıkayıp kurulayın, kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Tencereye zeytinyağı koyun, yağ biraz ısındıktan sonra tavukları içine ekleyin.
Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.
Unu ilave edin, unun kokusu gidinceye kadar 4-5 dakika kavurun.
Unun içine ılık sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
Peşinden köriyi, suyu, tuzu ve karabiberi ilave edin.
Hazırladığınız sosun biraz daha koyulaşması için 5 dakika daha pişirin.
Sosun içine tavukları da ilave edin, iyice karıştırın.
Sosu ile birlikte 5 dakika daha pişirin, ocağı kapatın.
Maydanozları ayıklayıp yıkayın, ince ince doğrayın, tavukların üzerine serpin.
Maydanozun rengini kaybetmemesi için ocağı kapattıktan sonra ilave edin.
Patates Püresini yapmak için;
Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
Sıcakken içine tereyağ, tuz ve karabiber ekleyin.
Sütünü de ilave ettikten sonra iyice karıştırarak pürenizi hazırlayın.

patates püresi
"Afiyet Olsun"

11 Ocak 2017 Çarşamba

LABNELİ BROKOLİ

Muhterem'le afiyetle
Kış geldi, brokoli tezgahlarda ki yerini aldı.
Eskiden pazarda bu kadar çok brokoli bulunmazdı ama son yıllarda bol bol bulunuyor.
Brokoli bizim evde sıcak yemek olarak değilde daha çok soğuk ve yoğurtlu salata olarak seviliyor.
Bu tarifimiz yoğurtlu brokoliye çok benziyor.
Tek farkı yoğurdun içine ayrıca labne peynir eklenmesi, bu sayede biraz daha faklı bir tat elde ediyorsunuz.
Birde brokolinin dal dal değilde böyle ezilmiş hali çok daha kolay yenmesini sağlıyor.
Daha önce yayınladığım brokoli tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"