7 Kasım 2018 Çarşamba

KARABUĞDAY PATLAĞI

Muhterem'le Afiyetle
Karabuğday yada Dünya çapında bilinen adı ile Greçka, son yıllarda hayatımıza bir girdi, pir girdi.
Karabuğdayın bu kadar çok talep görmesinde bir kaç sebep var.
Birincisi, gluten içermeyen nadir besin maddelerinden birisi olduğu için Çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlara iyi bir alternatif olduğu için,
İkincisi, sağlıklı beslenmek için çok iyi bir seçim olduğu için,
Üçüncüsü, kilo vermek isteyenlerin "az kalori alayım, yediğim şey beni tok tutsun" isteğine cevap verdiği için.... bu liste daha böyle uzayıp gider.
Karabuğday, vejeteryan beslenme tarzı için de çok önemli bir ürün.

3 Kasım 2018 Cumartesi

KADAYIFLI ETİMEK TATLISI

Muhterem'le Afiyetle
Etimek tatlısını bilmeyen yoktur herhalde.
Bir zamanlar gün mönülerinde fırtına gibi esmişti.
Bende o zamanlar çok yapardım, hatta 2008 yılında blogda tarifini vermiştim.
Bakınız; Etimek tatlısı 
Sonra farklı farklı pek çok tarif çıktı.
Etimek tatlısı az da olsa unutuldu.
Ben son yıllarda Etimek tatlısını, köyde ki evimizde İstanbul'dan daha çok yapıyorum.
Evimizin ilk yıllarında fırınımız yoktu, fırın gerektirmeyen yegane bir tarif olduğu için hemen onu hazırlıyordum.
Sonraki yıllarda fırın geldi ama kalabalık aile yemekleri veya kahvaltıları için çok bereketli olduğu için ara sıra yine Etimek tatlısı yapıyorum.
Son yıllarda tatlının üzerine, kadayıflı muhallebi tatlısında ki gibi kavrulmuş kadayıf serpilmesi ise bu klasik tatlıya farklı bir soluk getirdi.
Kadayıflı Muhallebi tatlısını çok sevdiğim için, bu tarifi de çok severek yapıyorum.
Bu tatlı için gerekli olan kavrulmuş kadayıfı isterseniz kendiniz kavurabilirsiniz.
Ben marketlerde satılan, kavrulmuş ufalanmış kadayıf kullandım.
"Afiyetle Kalın"


30 Ekim 2018 Salı

KIŞLIK MENEMEN

Muhterem'le Afiyetle
Kış hazırlıklarının önemli bir bölümü domatesle hazırlanan kışlıklar oluyor.
Domatesi kışın bulabilsek bile ne yazık ki tadı yaz domatesi gibi olmuyor.
Domatesi en iyi saklama koşulları da, sıcak ve kuru iklimlerde oturanlar için kurutma olarak, ya da konserve tarzı saklama oluyor.
Domates salça olarak, sos olarak, menemen olarak hazırlandı ve kışlık erzakların arasında yerini aldı.
Bu yıl domatesin fiyatı ne yazık ki fazla düşmediği için, pek çok evde domatesle kışlık hazırlığı çeşit çeşit değil, bir kaç çeşitle sınırlı kaldı.