20 Mart 2019 Çarşamba

MANTAR PANE

Muhterem'le Afiyetle
Mantar sever misiniz?
Ben kültür mantarını çok severim.
Doğada kendiliğinden yetişen mantarlar konusunda ise ailece pek cesaretimiz yok.
Doğada yetişen mantarları seyretmeyi ve resimlerini çekmeyi çok severim ama iyi mantar olduğunu bilsem de toplayamam.
Bugünkü tarifimiz olan mantar paneyi hazırlarken, kültür mantarı kullandım.
Fakat bu tarif geniş yüzeyi olan istiridye mantarı, kanlıca mantarı gibi mantar çeşitleriyle de çok güzel olur.
Pane malzemesi olarak galeta unu ve mısır unu kullandım.
Ben en çok galeta unlu olan halini seviyorum.
Galeta ununu, Etimeği mutfak robotundan çekerek kendim hazırladım.
Bu sebeple daha pütürlü ama daha çıtır bir pane oldu.


13 Mart 2019 Çarşamba

İŞKEMBE PİLAKİ

Muhterem'le Afiyetle
İşkembe pilaki mi?
Evet, yanlış okumadınız, işkembe pilaki.
Pilaki; kuru fasulye, yeşil mercimek gibi baklagillerden veya balık çeşitleri ile hazırlanır.
Geçenlerde çorbasını pişirmek için marketten işkembe aldım.
Fakat eve gelinceye kadar "değişik bir şekilde nasıl pişirsem" diye düşündüm durdum.
Eve gelince önce sirkeli bir su ile ön pişirme yaptım.
İlk pişirimi bitince aklıma bir kaç gün önce "Palamut Pilaki" yaptığım için pilaki olarak yapmak geldi.
İşkembe yahni olarak pişiriliyor fakat pilaki olarak pişirildiğini hiç görmedim.
Hemen malzemelerimi hazırladım, işkembeden pilaki yaptım😊
Daha önce balıkla pek çok kez pilaki yapıp, tarifini vermişim.
Fakat bakliyatla yapılan pilakiyi evde yaptığım halde burada tarifini vermemişim.
En kısa zamanda bakliyat ile pilaki hazırlayıp, yayınlayayım.


8 Mart 2019 Cuma

KURU DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI

Muhterem'le Afiyetle
Yemekleriniz de kuru domates kullanır mısınız?
Ben kuru domatesi çok severim.
Çorbalara, bulgur pilavına eklerim.
Ayrıca sadece kuru domatesle, yoğurtlu kuru domates hazırlarım.
Kuru domatesli tarifleri hazırlarken kullanacağınız domatesin biraz etli olmasına dikkat edin.
Bazen aşırı ince ve kuru domatesler görüyorum, onlarla yapacağınız tarifler size hiç lezzet vermeyecektir.
Kuru domates etli de olsa, kuru da olsa ben onu özellikle salata için kullanırken 5 dakika kadar kaynatıyorum.
Bazı tariflerde sıcak suda ıslatmak yeterli deniliyor ama ben ıslattığım zaman sonuçtan memnun kalmıyorum.
5 dakikalık kaynama ile daha iyi oluyor.
Tabii bu durum domatesinizin cinsine ve durumuna göre değişir.
Pirinçten bahsedecek olursam;
Ben bu tarif için "yasemin kokulu pirinç" kullandım.
Bu pirinç, diğer pilavlık pirinç çeşitlerine göre ince ve uzun oluyor.
Lapa olma durumu neredeyse hiç yok.
Bu pirinci genellikle yaş veya kuru sebze gibi bir şeyler ekleyerek kullanıyorum.
Tek başına olunca tadı bana kuru ve yavan oluyormuş gibi geliyor.
"Afiyetle Kalın"