7 Haziran 2021 Pazartesi

YULAFLI, KAKAOLU, İRMİK TATLISI

Muhterem'le Afiyetle

Son yıllarda fit tarifler çok popüler oldu.
Rafine şekeri hayatından çıkarmak isteyenler, şeker ihtiyacını karşılamak için alternatif malzemeler kullanmaya başladı.
Bu alternatif malzemelerle de farklı tarifler ortaya çıkmaya başladı.
Bugünkü tarifimi Instagram da fit tarifler veren "ece.eriten" sayfasında gördüm.
Tarifte yulaf, kakao, irmik, sütlü tatlı gibi pişiriliyor, tatlandırmak için bal kullanılıyor.
Eğer şekerle bir sıkıntınız yoksa bal yerine toz şeker kullanabilirsiniz.
Malzeme listesinde yulaf yazdığı için ben yulaf ezmesi kullandım, piştiği için hiç sıkıntı olmadı, sadece daha pütürlü bir yapısı oldu.
Pürüzsüz bir kıvam için yulaf ezmesi yerine, ununu kullanabilirsiniz.
İrmik miktarını tarifte verilenden bir miktar fazla koydum, tatlım daha koyu kıvamlı oldu.
Üzerine isterseniz kuru yemiş, hindistan cevizi veya damla çikolata serpebilirsiniz.
Bende fil dişi renginde damla çikolata vardı, kakaolu tatlının üzerinde daha iyi görüneceği için onu tercih ettim.
Mevsim çilek mevsimi olunca süslemede çilek tercih ettim, mevsimine göre muz-vişne-kivi de tercih edebilirsiniz.

3 Haziran 2021 Perşembe

GELİNCİK OTU KAVURMASI

Muhterem'le Afiyetle

Geçtiğimiz günlerde bu bahar pek çok otla tarifler hazırladığımı söylemiştim ya, işte o otlardan birisi de Gelincik otuydu.
Gelincik otunu uzun zamandır denemek istiyordum ama pazarda ot satan tezgahlara gelmiyordu.
Geçen ay tezgahta gelincik otunu görünce hemen aldım, tarifler hazırlayıp, resimlerini çektim.
Allah kısmet ederse gelincik otlu tarifleri zaman zaman buradan paylaşacağım.
Bu sefer gelincik otu buldum tariflerde kullandım ama gelinciğin çiçeği ile yapılan şerbetini ve reçelini yapmayı da çok isterim.
Bizim köye gittiğimiz günlerde gelinciklerin mevsimi geçmiş oluyor, bol bol toplayacak bir durum olmuyor.
İnşaAllah bol gelincikli bir zamanda gidip, şerbet ve reçel yapma imkanı da bulabilirim.

30 Mayıs 2021 Pazar

KARALAHANA SARMASI

Muhterem'le Afiyetle
Yaprak sarmayı sever misiniz?
"Yaprak sarmayı kim sevmez" dediğinizi duyar gibiyim.
En çok sevilen yaprak genellikle asma yaprağı olur.
Birde Pazı, Beyaz Lahana, Karalahana, Pırasa gibi sebzelerin yaprakları, hatta Dut-Kiraz gibi ağaçların yaprakları, Hodan-Labada-Ebegümeci gibi geniş yapraklı otların yaprakları sarma olarak hazırlanır.
Bahsettiğim yaprakların (dut ve kiraz hariç) sarma tariflerini aşağıya ekledim.
Bugünkü tarifte yaprağım karalahana olacak.
Bu yazıdaki amacım tarif vermekten daha çok sarma çeşitlerinden bahsetmek, farklı boyutlarda olan karalahana yapraklarının nasıl kesileceğini ve boyutlarının ayarlanacağını göstermek olacak.
Yaprakların kesimi dahil bol resimli bir yazı hazırladım.