24 Nisan 2007 Salı

KAŞARLI KURABİYE ve ÇAYIN ÖYKÜSÜ

Muhterem'le Afiyetle
Bu şiiri yıllar önce bir yerde okuyup, defterime yazmıştım.
Çay bitkisinin nasıl oluştuğunu anlatan masalsı ama hüzünlü bir hikaye.
Kimin yazdığını ne yazık ki bilmiyorum.

BİR BARDAK ÇAYIN ÖYKÜSÜ
Bir gün yoksul bir köylü,
Söğüt ağaçlarının altına oturmuş,dua ediyormuş.
"Allah'ım! Bir dileğim var senden,eğer olursa tam 9 gün uyumadan dua
edeceğim" Diyormuş.
Ve günü gelmiş,dileği olmuş yoksul köylünün.
Tam 9 günde, uyumadan dua etmiş.
Ama,dokuzuncu günün akşamı
Yorgunluktan kapanıvermiş gözleri,
Ve sabaha dek uyuyuvermiş.
Ertesi gün,öfke içinde uyanmış yoksul köylü,
Lanetler yağdırmış gözlerine.
Ve yetinmeyip,kesmiş gözkapaklarını
Kötülük ettikleri için kendisine.
İki küçük et parçası,koparılmış kelebek kanatları gibi düşmüşler yere.
Bir yıl sonra da,
Bir ot sürgün vermiş,gözkapaklarının düştüğü yerden.
Yeşil ince yapraklı bir ot.
Girdiği kapta ki kaynayan suyu,
Köylünün gözlerinden akan kanlar gibi
Kırmızıya boyuyormuş hemen.
İşte insanlar o günden sonra bu kırmızı suyu,
Şekerle içmişler.
Adına da "ÇAY" demişler.
Ama çok içenlerin bir türlü uyku girmemiş gözlerine,
Geceleri uykusuz geçirmişler hep,
O yoksul köylünün yerine.
"Afiyetle Kalın"


20 Nisan 2007 Cuma

IZGARADA SOSLU TAVUK

Muhterem'le Afiyetle

YE# 21 YEMEK ETKİNLİĞİ= TAVUK TARİFLERİ 
 21. Yemek etkinliğimize hoşgeldiniz!
Bu ayın yemek konusu; Tavuk.
Ev sahibimiz;  "Yemek Aşkı" blogunun sahibi Emel Hanım.
Emel hanıma kolay gelsin dileklerimi iletip, tarifimi veriyorum.

Hiç marketlerden soslu tavuk alır mısınız?
Ben artık almıyorum, bir keresinde marketten soslu tavuk almıştık.
Eve gelip, paketini açtığımızda öyle kötü kokuyordu ki bir daha hiç almadım.
Bana ellerinde kalan tavukları soslayıp, satıyorlarmış gibi geliyor.
Onca baharatın arasında kokusu çıkmaz zannediyorlar herhalde.
Artık ablamdan öğrendiğim bu sosu kullanarak soslu tavuk yapıyorum.
Baharatı kendi ağız tadınıza göre çoğaltabilirsiniz, mesela acı pul biber gibi.
Tavuğu pirinç pilavı ve bezelye salatası ile servis yaptım. 

Tavuk ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA

"Afiyetle Kalın"

tavuk sosu malzemeleri 
IZGARADA SOSLU TAVUK;  
Malzemeler;
Kişi sayısına göre tavuk but, (ben 4 adet kullandım)
3 yemek kaşığı yoğurt,
2 yemek kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı kuru reyhan otu,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 yemek kaşığı kekik,
3 yemek kaşığı sıvı yağ, yeterince tuz.
İsteğe bağlı;Kırmızı pul biber, kimyon, karabiber.
TARİFİ;
Sos malzemelerini karıştırıp, tavukları bu sosa bulayın ve bir saat kadar bekletin.


Soslu butları ızgaraya yerleştirip, içinde su dolu bir tepsi bulunan fırında kızartın.
"Afiyet Olsun"

DAHA ÖNCE YAYINLADIĞIM TAVUK TARİFLERİMDEN;
Fırın Poşetinde Tavuk

Tavuk Köftesi

Tavuk Sote

Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk

Tavuk Suyuna Çorba
 

18 Nisan 2007 Çarşamba

ETLİ ENGİNAR

Geçen hafta annemleri yemeğe çağırdım.
Annem "ben enginar almıştım, sen diğer yemekleri hazırla, sebze benden" dedi.
Bende çorba, salata, pilav ve eti hazırladım.
Akşam beşamel sosu bende hazırladık ki enginarı sıcak sıcak yiyelim.
Annem enginarın her şeyini hazırlamıştı, bende beşamel sosunu hazırladım ve fırına verdik.
Çok güzel kızardı, oldukça lezzetliydi.
Ellerine sağlık anneciğim, enginar harikaydı.
"Afiyetle Kalın"