31 Ağustos 2016 Çarşamba

VİŞNELİ BAMYA

zeytinyağlı bamya
Tam mevsimindeyken zeytinyağlı bamya tarifi vereyim.
Bu tarifi Sihirli Parmaklar blogunda gördüm ve denedim.
Sonuçtan memnun muyum? çok memnunum :)
Bamyamız hem zeytinyağlı hemde vişneli. 
Bamya ekşi sebze ve meyveyi çok iyi kaldıran bir sebze daha öncede koruk (ham üzüm) kullanarak pişirmiştim.
Bamyanın vazgeçilmez unsuru olan limonun ekşiliğine zaten bamya da alışığız.
Vişne ise hem hafif bir ekşilik, hemde muhteşem bir renk veriyor.
Bu tarifte salça gibi renk verici malzemeler kullanılmamıştır, bütün renk vişneden sağlanmıştır.

okra recipe
Bamya ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA


Vişne ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA

"Afiyetle Kalın"

cherry okra
VİŞNELİ BAMYA;
Malzemeler;
Yarım kilo bamya,
1,5 su bardağı çekirdekleri temizlenmiş vişne,
1 adet kuru soğan,
1 adet kesme şeker,
1 tutam limon tuzu,
Tuz, zeytinyağı.

Vişneli bamya nasıl yapılır?
VİŞNELİ BAMYA TARİFİ;
Bamyaların tepesini külah şeklinde soyun, limonlu suda bekletin.
Soğanı küp küp doğrayın, zeytinyağında soteleyin.
İçine bamyaları, kesme şekeri ve tuzunu ilave edin.
Üzerine bir tutam limon tuzu serpin.
Çekirdekleri çıkarılmış vişneleri de ilave edin.
Bamyaların üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ilave edin.
Harlı ateşte pişirin.
Yazarın notu;
Harlı ateşte pişen bamyalar sümüklenmiyormuş.
İsterseniz ılık, isterseniz soğuk olarak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

30 Ağustos 2016 Salı

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

30 Ağustos zafer bayramı
Büyük taarruzun yıl dönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'mız kutlu olsun.

30 Ağustos
Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos
İçime bir ordu havası dolar.
Başlar dimdik, gözler çelik, yüzler pos,
Bayrak imil imil, geçer ordular...

Geçer tunç adımlar demir göğüsler,
Geçer Mehmetçikler, geçer subaylar,
Hepsinin alnında zaferden süsler.
Geçer hayalimde bir bir alaylar.

Geçer toplar, geçer atlar, yağız, al,
Geçer dağlar, geçer yollar, şehirler...
Yangınlar üstünde ince bir hilal!..
Yaralılar düşe kalka geçerler.

Çılgın bir istekle bu şan akını
Afyon'dan, İzmir'e kaçlar çağıldar.
Unutmuş at gemi, kılıçlar kını,
Can canı unutmuş zafere kadar.

Ne var bu dünyada sana yakışan,
Alnında bir zafer sabahı kadar;
Sen Mehmetçik, söyle büyük kahraman,
Sana zafer kadar yakışan ne var?

Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos,
İçime bir zafer havası dolar.
Başlar dimdik, gözler çelik, yüzler pos,
Bayrak imil imil, geçer ordular...

Ahmet Kutsi TECER

26 Ağustos 2016 Cuma

MEYVELİ PARFE

parfe
Yaz sıcakları tüm hızıyla devam ederken meyveli parfe tarifi vereyim.
Bu yaz kısa kısa gidip gelmek dışında memlekette tam bir tatil yapmadık, İstanbul'un bütün sıcağını burada yaşadık.
Sıcak ve nem yüzünden İstanbul oldukça bunaltıcı günler geçirdi.
1-2 gündür yağmurlu havanın etkisi ile biraz olsun sıcaklar azaldı.
Sıcak hava demek hafif yemekler demek, dondurma demek, parfe demek, buz gibi içecekler demek.
Bende son yayınlarımda hep hafif yemekler, salatalar, içecekler ve dondurma tarifleri verdim.
Bugünkü tarifim olan meyveli parfe çok pratik bir tarif.
İstediğiniz meyvenin püresi ile çok kolay hazırlayabilirsiniz.
Bu tarifte ben çilek ve karadut kullandım ama karadut-çilek-vişne-böğürtlen gibi özellikle renkli olan meyveleri kullanabilirsiniz.
Ben şık sunum, rahat servis yapabilmek için tek kişilik güllü silikon kalıpları kullandım.
İsterseniz baton yada yuvarlak dilimli kek kalıbında bütün yapabilirsiniz.
Bütün yaparsanız içine damla çikolata ekleyebilir, meyve parçalarını dişe dokunur şekilde doğrayarak ekleyebilirsiniz.
Birde muhallebi ile hazırlanan parfeler var, yıllar önce onun tarifini BURADA vermiştim.
"Afiyetle Kalın"