11 Nisan 2007 Çarşamba

KİREN (KIZILCIK) TARHANASI

Şimdilik son yöresel yemeğim kiren yada diğer adıyla kızılcık tarhanası.
Annem her yaz normal tarhana yapınca "hastalıkta sağlıkta evde bulunsun" diyerek biraz da kiren tarhanası yapar.
Nezle-grip-ishal gibi hastalıklarda çok iyi sonuç verir.
Hastalandığımız zaman mutlaka hazırlayıp, içeriz.
Şifası kirenden midir? yoksa içinde ki bol sarımsaktan mıdır? bilmem ama bildiğim tek gerçek insanı hemen kendine getirdiğidir : )
Lezzet dergisi yıllar önce yöre yemekleri ansiklopedisi vermişti.
Karadeniz bölgesinin tarifleri arasında bu tarhanada vardı.
Birde "şifalı olduğu için bu tarhanaya doktor tarhanası da denir" diye küçük bir not yazmışlardı.
"Afiyetle Kalın"

kiren ağacı
*Kızılcık veya kireni ağacın dalında gördünüz mü?
Bu sene ki yaz tatilimizde kiren ağacı bulmuşken resmini çekip, buraya eklemeye karar verdim.

KİREN TARHANASI;

kiren tarhanası
Tarhananın yapılışı;
3 Kilo kiren yada kızılcık, bol sarımsak ve tuz ile yumuşayıncaya kadar 10 gün bekletilir.
Daha sonra çektiği kadar un ilave edilip, yoğurulur.
Temiz bir sofra bezinin üzerine, hamur parçalar halinde serilir.
Güneş rengini alıp soldurduğu için, mutlaka gölgede kurutulur.
Kuruyan hamur parçaları ovalayarak ve robottan geçirerek incecik un haline getirilir.

Çorbanın Yapılışı;
Çorba tenceresine 2-3 kaşık sıvı yağ dökün.
Üzerine 5 bardak su ilave edip, 4 kaşıkta tarhana ekleyin.
Su kaynayıncaya kadar topaklanmaması için sürekli karıştırın.
İçine bol sarımsak rendeleyip, tuzunu ilave edin.
Piştikten sonra sıcak sıcak servis yapın.
" Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
1-15 Nisan tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri müzesinde ki "Bir Kul, Bir Resul" sergisine gitme imkanınız yoksa, sizin için hazırladığım bol resimli yazıyı ve video klibi görmek için, bakınız;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...