16 Şubat 2009

ANKARA SARMASI

Ankara sarması adında ki bu tatlıyı yıllar önce Karadeniz Ereğli'de oturan teyzemden öğrenmiştik.
Sütlü tatlılar arasında bizim için özel bir yeri vardır, severek yeriz.
Bu tatlıyı öğrendikten sonra misafirlerimize yapmaya başladığımızda görüntüsü ve tadı ile epey dikkati çekmişti.
Bu tatlı ile ilgili söyleyebileceğim bir kaç şey var;
Tatlının çok görünmesine aldanmayın ve 1 tepsi ile çok sayıda misafir ağırlayacağınızı düşünmeyin.
Tatlının dilimleri dikdörtgen olarak kesildiği için göründüğünden daha az sayıda tatlınız olacaktır.
Sardığınız zaman çatlayan kısımlarını, tepsideki ufalanmış kakaolu bisküvi ile kapatabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
ANKARA SARMASI;
Malzemeler;
Muhallebi için;
1,5 litre süt,
1 su bardağı nişasta,
3 yemek kaşığı un,
14 yemek kaşığı toz şeker,
1 paket vanilya,
Dış yüzeyini kaplamak için;
Yarım paket kakaolu bisküvi,
Üzeri için;
2 poşet krem şanti,
2 su bardağı süt,
1 su bardağı hindistan cevizi.
Yapılışı;
Kakaolu bisküvileri iyice ufalayın (gerekirse robottan geçirin).
Fırın tepsisinin dibine ufaladığınız kakaolu bisküvileri yayın (tepsi mutlaka kuru olmalı)
Muhallebi malzemelerini tencerede pişirin.
Muhallebiyi blendır ile iyice çırpıp, biraz soğumasını bekleyin.
Kabuklanmaması için karıştırmayı unutmayın.
Muhallebiyi bisküvilerin üzerine yayın.
Üzerine yerleştireceğimiz krem şantinin erimemesi için, tamamen soğumasını sağlayın.
Krem şantiyi soğuk süt ile hazırlayın ve muhallebinin üzerine yayın.
Krem şanti iyice soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletin.
Soğuyan tatlının üzerine hindistan cevizi serpin.
Hazırladığınız tatlıyı dikdörtgen olarak kesip, rulo şeklinde sarın.
Çatlayan yerlerini kakaolu bisküvi ile kaplayın.
"Afiyet Olsun"
Bu tatlıyı genellikle sade sarıyoruz ama yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi arasına muz veya kuruyemiş yerleştirerek rulo yapabilirsiniz.


Tatlıyı yaptınız, muhallebisi kalın olmuş, sürekli çatladığı için bir türlü saramıyorsunuz, hiç sorun değil.
Tatlıyı dikdörtgen değilde kare olarak kesin ve krem şantiler birbirinin üzerine gelecek şekilde üst üste yerleştirin.
Bu şekilde de yine görünümü ve tadı güzel bir tatlınız olacak.

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan gezisini hazırladığım video ile bitiriyoruz.
Emirgan videosunu izlemek için bakınız;

31 yorum:

  1. harika bir sarma olmuş...görüntüde çok güzel..ellerinize saglık..sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Tatlı nefis görünüyor da ben doğma büyüme Ankaralıyım ilk defa duyuyorum :) Galiba geleneksel bir lezzet değil çünkü bisküvisi var, krem şantisi var. Ama çok güzel iki kat üst üste yapıştırılan daha değişik duruyo en kısa zamanda deniycem. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Canım tatlın harika olmuş, sütlü tatlılar her zaman tercihimdir, sizlere afiyetler olsun, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. ELLERİNE SAĞLIK.. NEFİS GÖRÜNÜYOR HAFİF VE LEZİZ.

    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  5. Eşim Ankaralı yapayım belki hatırlar!!!:)))

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  6. ben bunu sabırlı pasta olarak biliyordum ellerine sağlık nefis olmuş cnm
    mutlu haftalar

    YanıtlaSil
  7. ımmm...harika bir tatlı olmuş..ayrıca servis tabaklarına bayıldım çok şıklar:)))

    YanıtlaSil
  8. MERHABA GÜZEL BİR TATLI OLMUŞ GÖRÜNÜŞ OLARAK BENİM SAHTE KAZADİBİME BENZİYOR BİZİM EVDE ÇOK SEVİLEN BİR TATLIDIR

    ELLERİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  9. MERHABA GÜZEL BİR TATLI OLMUŞ GÖRÜNÜŞ OLARAK BENİM SAHTE KAZADİBİME BENZİYOR BİZİM EVDE ÇOK SEVİLEN BİR TATLIDIR

    ELLERİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  10. MERHABA GÜZEL BİR TATLI OLMUŞ GÖRÜNÜŞ OLARAK BENİM SAHTE KAZADİBİME BENZİYOR BİZİM EVDE ÇOK SEVİLEN BİR TATLIDIR

    ELLERİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  11. Muhteremcigim,servis tabaklarin cok güzel,icinde tatli harika duruyor....
    Güzel günler diliyorum,sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. O arasında muz olanların görüntüsüne vuruldum resmen. Hem kolay hem görüntüsü şahane. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Slm, ne kadar güzel seyler yapiyorsun. Sen ve arkadasen beni etkilendi. 2 yilder senin blogun okuýorum ve sizin tarifler deniyorum. Ailem tarifleri cok seviyor. Simdi ben de blogg aldim. senin bloggun link yapar olur mu. sen benim link yazar iyi olur. benim isvec dili yazar.

    benim blogg: leilosh.blogspot.com

    Benim turkcem biraz zayif isallah anlarsin.

    Tesekürler
    Leyla

    YanıtlaSil
  14. harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Gel bak bende bir ödül seni bekliyor.Tatlida süper yani.Ellerine saglik.
    Sevgilerle.

    YanıtlaSil
  16. Ne güzel görünüyor,ellerine saglik canim.Afiyetler olsun.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. bak bak bak ankaralı olmaa rağmen hiç duymadım..tatlıyı duydumda ankaranın olduğunu duymadım:)

    nefis görünüyor..çok seviyorum bu tatlıyı...

    seninde dediğin gibi valla bana zor yetiyor bu..koca bir tepsi gibi görünüyor ama sarınca bitiyor mübarek...

    ellerine sağlık..harikaa...

    YanıtlaSil
  18. Merhaba,
    zencefilli patatesli kek i denedim, firinda isi derecesi 240 derece demissiniz,bu derece cok yuksek degil mi? Cunku bu dereceyi uyguladim ve kekin disi pisti, ici pismedi? Ayrica, bir kucuk paket diye yazdiginiz maya acaba 42 gr.olan paket mi? Bu miktar maya da biraz cok degil mi?
    selamlar
    nursel.aydin@yahoo.com.tr

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Nursel Hanım,
    Zencefilli patatesli kek hakkında ki sorularınıza cevap vermeye çalışayım.
    Ben bu tarifi yuva mayanın tarif kitapçığında bulup,denedim.
    Tarifte aynen 240 derece ısı yazıyordu.
    Benim fırınım doğalgazlı olduğu için tarifte yazan ısıyı değilde kendi fırınımın orta dereceli ısısını kullandım.
    Açıkçası 240 derecenin çok olabileceği aklıma gelmedi.
    Sizin yorumunuzdan sonra keşke bu ayrıntıyı yazsaydım diye düşündüm ve bu ayrıntıyı yazıya eklemeye karar verdim.
    Maya miktarı dediğiniz gibi 42 gramlık olan küçük paketlerden.
    Tarifte aynen bu miktardaki maya yazıyordu,ben kare Borcamda kullandım,bir sorun çıkmadı.
    Hassasiyetiniz için teşekkür ederim, ilk defa yapacak olanlara ayrıntıları aktarmış olduk.

    YanıtlaSil
  20. bende karadeniz ereglidenim tarifiniz için teşekkr ederm

    YanıtlaSil
  21. çok saoL ya wala annemle birlikte yaptık çok güzel oluyor tavsiye ederiz ;) :)

    YanıtlaSil
  22. çok güzel oldu ama muhallebisi çok kalın oldu ayrıca şekerli
    tarife göre yaptım ama katlanmadı bile=(

    YanıtlaSil
  23. Adsız yorum yazan okuyucuma;
    Merhaba,
    Tarifteki muhallebiyi küçük bir tepsiye dökerseniz kalın olabilir.
    Geniş ve büyük bir tepsiye dökerseniz daha ince yayılacağı için kolay katlanacaktır.
    Yine de katlama-rulo yapma sorunu yaşarsanız, kare kare kesip, krem şantili bölümleri içe gelecek şekilde birbirinin üzerine yerleştirebilirsiniz.
    Bakınız; en son resim.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  24. Adıda ilginçmiş ..
    Ankara sarması...
    Sütlü tatlıları severim
    ellerine sağlık mutlaka denenmeli :))
    bu arada o kadar çok denenecek tarif birikti ki sorma :))

    YanıtlaSil
  25. sağ tuşa tıklatmıyarak kopyalamayı engellemişşin bravo..ama ctrl c yapınca kopyalanıyor ...
    yinede sarma tarifi güzel kopyalayıp yazdırdım....şimdi kağıt önümde durup birazdan tatlıyı yapacam...

    YanıtlaSil
  26. Adsız yorumcuya;
    Size şimdi ne diyebilirim ki?
    Aklıma tek bir şey geliyor,Aferin : )
    Benim sağ tuşu engellememin tek sebebi tariflerimi resimleri ve yazıları ile birlikte çalıp, kendi sayfalarında yayınlayanlar için.
    Gezi sayfamı bile rahat bırakmayıp, kopyalamışlar.
    Sayfamdan tarif denemek için yazı kopyalayanlara canım feda ama bu acımasız internet ortamı bütün tariflerimi ve resimlerimi olduğu gibi yayınlayan korsan sitelerle dolu.
    Sağ tuş engeli şimdilik caydırıcı olur diye umuyordum.
    Daha iyi bir çözüm bulursam hırsızlara karşı mecburen uygulayacağım.
    Tarif almak isteyenler kağıt kalemle tarifi yazarlar diye düşünüyorum.
    Bu arada;
    Tatlı için kolay gelsin, afiyet olsun : )

    YanıtlaSil
  27. ben bu tatlıyı kakaolu bisküvi yerine burçak bisküviyle yapıyorum. harika oluyor lezzeti.denemenizi öneririm.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  28. çok güzel tadanlara afiyet olsun

    YanıtlaSil
  29. ben bu tarifi yaptım ve gerçekten ailecek çooook beğendik.teşekürler tarif için emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  30. Bu kac kisilik acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bu tarifi ince olması için büyük boy fırın tepsisine yerleştiriyoruz, bu sebeple dilimlerini çok büyük kesmezseniz 15 adet çıkıyor.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...