4 Haziran 2015 Perşembe

LİMON PELTELİ KURABİYE

limonlu kurabiye
Bugün bir önceki bölümde resimlerini paylaştığım çay masasının menüsünde yer alan kurabiyenin tarifini vereyim.
Bu kurabiye benim en sevdiğim ve lezzetine en çok güvendiğim kurabiyelerin arasında yer alıyor.
Kıyır kıyır bir kurabiye, yerken kurabiye yediğinizi anlıyorsunuz.
Bazı kurabiyeler sert olur, yanında mutlaka çay yada kahve gibi sıvı bir şeyler ararsınız, bu kurabiye öyle değil.
Yumuşak değil ama kıyır kıyır, narin, ağızda dağılan bir yapısı var.
Ben bu kurabiyeyi yaptığım zaman ortasına parmak basarak çukur oluşturuyorum.
Bazen bu tarifte olduğu gibi limon pelteli, bazen de çikolatalı hazırlıyorum, sade olarak sadece yuvarlayarak da hazırlayabilirsiniz.
Limon pelteli olanı özellikle tavsiye ederim, çok nefis, fresh bir tadı var.
Çikolatalı olanı yazının sonunda görebilirsiniz.

lemon cookies
Küçük bir not;
Bu kurabiyenin ortasında ev yapımı limonlu pelte var.
Kurabiyeyi yaptığınız gün yukarıdaki resim gibi kurabiyenin yüzeyi pürüzsüz oluyor ama bir gün bekleyince peltede çökme oluyor.
Kurabiyeyi 1 gün önce pişirip, pelteyi servis yapacağınız gün hazırlayıp kurabiyeyi hazırlayabilirsiniz.
Çikolatalı olan kurabiyede bu sorun oluşmuyor.
"Afiyetle Kalın" 

LİMON PELTELİ KURABİYE;
Malzemeler; (ceviz büyüklüğünde yuvarlarsanız 31 adet çıkıyor)
100 gram tereyağ veya margarin,
2 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ,
2 Türk kahvesi fincanı buğday nişastası,
2 Türk kahvesi fincanı pudra şekeri,
1 çay kaşığı karbonat,
2 adet limonun rendelenmiş kabukları,
3 veya 3,5 su bardağı un.
Limon Peltesi İçin;
2 adet limonun suyu,
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
3 yemek kaşığı toz şeker,
2 yemek kaşığı  nişasta (tepeleme),
1 çay bardağı su, (limonunuz sulu ise yarım çay bardağı su yeterli olur)

limonlu pelte
LİMON PELTELİ KURABİYE TARİFİ;
Oda ısısında ki tereyağ veya margarini yoğurma kabına alın.
Üzerine sıvıyağı, nişastayı, pudra şekerini, karbonatı, limon kabuklarını ekleyip karıştırın.
Unu azar azar ilave ederek hamura yedirin.
Kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamuru yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Kurabiyelerin ortasına baş parmağınızla bastırarak pelteyi yerleştireceğiniz boşluğu oluşturun.
Önceden ısıtılmış 180 derecede ki fırında 25 dakika pişirin.
Not;
Kurabiyeniz piştiğinde beyaz, fırından çıktığında yumuşak olacaktır, hiç ellemeden fırın tepsisinde soğutun.
Limon peltesini hazırlamak için;
Limon suyunu, suyu, limon kabuklarını, şekeri ve nişastayı iyice karıştırın.
Muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Pelteniz piştiği zaman karıştıra karıştıra soğutun.
Akıcılığını kaybetmeden kurabiyelerin üzerine birer kaşık yerleştirin.
Daha sonra servis tabağına alın. 

limonlu kurabiye nasıl yapılır?
"Afiyet Olsun"

akıcı çikolata sosu
Çikolatalı Kurabiye
İşte bu da aynı kurabiyenin çikolatalı olarak hazırlanmış şekli.
Limonlu pelte yerine 80 gramlık 2 paket çikolatayı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte benmari usulü eritin.
Kurabiyelerin ortasında ki boşluğu erimiş çikolata ile doldurun.
Üzerini toz Antep fıstığı veya farklı kuruyemişlerle süsleyin.
Çikolatayı sıvı yağ ile seyrelttiğimiz için çikolata çok sertleşmiyor.
Kolay gelsin :)
 

13 yorum:

  1. Merhaba arkadaşım. Çok üzgünüm ama siteni yeni keşfettim. Çok güzel paylaşımların ve sunumların var. Ellerine sağlık hepsi birbirinden güzel. Başarılarının devamını dilerim. Bende beklerim

    YanıtlaSil
  2. İlk fırsatta yapacağım bu kurabiyeyi ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık. Her şekliylede çok güzel olmuş kurabiyeleriniz.

    YanıtlaSil
  4. çok güzel görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Harika görünüyorlar, ben limonlu tercih ederim. Elinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Adsız14:56

    Elinize sağlık.Peltedeki bir gece bekledikten sonra oluşan kuruma,kubabiyeler hava almayacak şekilde kapalı bir kapta beklediği halde mi oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Evet ne yazık ki kapalı kutuda olduğu halde böyle oldu.

      Sil
  7. Adsız16:48

    Elinize sağlık.Yapacağim için soruyorum.Limon peltesi,kurabiyeler hava almayacak kapta beklese de mi kuruyup büzüşüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Evet ne yazık ki kapalı kutuda olduğu halde 1 gün bekleyince böyle oldu.
      Yapıldığı gün hiç çökme olmuyor.

      Sil
  8. Yumurta olmadığına eminmisiniz toparlanma di hamurum 😯😯

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esma Hanım,
      Evet bu tarifte yumurta yok.
      Sizden böyle bir soru gelince emin olmak için tarif defterime tekrar baktım ama doğru yazmışım, bu tarif yumurtasız kurabiye hamuru ile hazırlanıyor.
      Çoğu kurabiye hamuru ne yazık ki zor toplanıyor, sabırla yoğurarak toparlamak gerekiyor.

      Sil
  9. Merhaba, sizin tariflerini çok beğeniyorum. Az önce bu tarifini yaptım. Sadece biraz acele olduğu için buzdolabında bekletemedim. Fırına verdikten sonra kurabiyeleri yavaş yavaş dümdüz oldular. Çukurlar kalmadı :( tabi bütün kurabiyeler birbirine yapisarak:( acaba buzdolabında beklemediği için mi böyle oldu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aylin hanım,
      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
      Kurabiyenizin pişerken yayılmasına çok üzüldüm.
      Buzdolabında dinlendirmemek buna sebep olmamıştır.
      Buzdolabında dinlendirmek daha kolay şekil vermemize etki ediyor.
      Pişerken deliklerin düzleşmemesi için parmağınızda derin bir çukur açmalısınız.
      Yayılarak düzleşmeside büyük ihtimalle ya unu az gelmiştir, ya da fırın soğuk olduğu için istediği ısıya ulaşıncaya kadar fırında bulunmak kurabiyeleri yaymıştır.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...