9 Haziran 2015 Salı

SÜT REÇELİ

Muhterem'le Afiyetle
Süt reçeli geçtiğimiz yılların en popüler tariflerinden birisiydi.
Uzun zamandır yapmayı, denemeyi çok istediğim halde bir fırsatını bulup yapamamıştım.
Bu kış süt reçeli yapma fırsatım oldu.
Tam tahmin ettiğim gibi bir tadı var, tek kelime ile bayıldım.
Zaten tarifin içeriği, görünümü bana "sen bunu çok seveceksin" diyordu :)
Ben tadını bonbon şekere benzettim.
Menüsünde süt reçeli bulunan kahvaltı masam;
Kahvaltı Masası-49



milchmädchen
Süt reçelini yaparken isterseniz pastörize kutu süt, ya da bulabilirseniz açık süt kullanabilirsiniz.
Eskiden biz sütümüzü hep açık alırdık, hatta Şişli Feriköy'de oturduğum yıllarda elinde ki çanı çalarak omuzundaki sopada taşıdığı tepsi yoğurtları satan bir yoğurtçudan yoğurt alırdım.
Üzerinde ki kaymağı isterseniz yoğurtla birlikte verirdi, istemezseniz ayrı bir kapta kaymak biriktirirdi.
Yoğurtları hem lezzetli hemde kıvamı yerinde olurdu.
Bir zaman sonra sokak yoğurtçuları birer birer sokaklardan çekildiler.
Sonra açık sütlerin ne kadar zararlı olduğu, içinde mikrop barındırdığı, sulandırılarak satıldığı gibi türlü söylentilerle hepimiz açık sütten uzaklaştık.
Şimdi ise kutu sütün içinde bulunduğu kutusunun zararlı olabileceği konuşulmaya başlandı.
Yeniden açık süte dönüş başladı.
Mahalleye gelen arabalardan yada marketlerden açık süt alabiliyorsunuz.
Hatta pek çok sütçü magnet ve kartvizit hazırlatmış, telefon açıyorsunuz ne kadar isterseniz o kadar sütü hatta yoğurt mayalamanız için mayayı bile kapınıza getiriyorlar.
Süt reçelini yaparken ben açık süt kullandım.

lait consantree
Süt reçeli hakkında;
Süt reçeli sütün şeker ve kabartma tozu ile kaynatılarak yoğunlaştırılması ile hazırlanıyor.
Renginin çok koyu olmasına daha uzun süre kaynatılması sebep oluyor.
Ben karamel rengini ve tadını sevdiğim için bu renge ulaştığımda daha fazla kaynatmıyorum.
Sütün kaynamaya başladığı zaman ve ocağı kapattığım zaman resimlerini çektim.
Tam olarak 1 saat ocakta kaynamış. 
5 bardak süt kaynaya kaynaya azalıyor, bu ölçülerden resimlerde gördüğünüz iki küçük kavanoz çıktı.
"Afiyetle Kalın"

lait condensé
SÜT REÇELİ;
Malzemeler;
5 su bardağı süt,
1 su bardağı toz şeker,
1 çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat.

kondensmilch
SÜT REÇELİ TARİFİ;
Sütü büyük ve derin bir tencereye dökün, kaynatın.
Kaynadıktan sonra tahta kaşıkla sürekli karıştırarak şekerini ve kabartma tozunu ekleyin.
Ocağın ısısını düşürerek, karıştırarak pişirmeye başlayın.
Kabartma tozundan sonra taşma ihtimali çoğalıyor.
Kısık ocakta, sürekli karıştırarak 1 saat pişirin.
1 saatin sonunda sütünüz hacminin yarısını kaybetmiş olacaktır.
Ben üstteki resimleri sütün ne kadar azaldığını ve piştikçe nasıl bir renge sahip olduğunu görebilmeniz için çektim.
Ocağı kapattığınızda reçel biraz akıcı kıvamda olacaktır, bekleyip soğudukça tam kıvamını buluyor.
Pişen süt reçelinizi kavanoza döküp, kapağını sıkıca kapatın.
Buzdolabında saklayın.

condenced milk
"Afiyet Olsun"

8 yorum:

  1. Ellerine sağlık arkadaşım geçen yıl bende denemiştim süt reçelini çok beğenmiştim. Bir daha yapmak nasip olmadı

    YanıtlaSil
  2. Ben de ocağı kapatmaya yakın içine bir paket kare çikolata ekliyorum, oluyor ev yapımı sürme çikolata :) Evdeki çocuklara hazır sürme çikolata almıyoruz böylece. Bizim mutfakta neredeyse iki hata bir bu şekilde yapılır süt reçeli. Elinize sağlık, afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Offf çikolata ile eminim nefis oluyordur, seninde ellerine sağlık Ayselcim :)

      Sil
  3. Hülya10:01

    Merhabalar, yıllardan beridir sessizce ve keyifle takip ederim sizi :) Süt reçelini dün akşam denedim 45 dk. kaynadı ve rengi oldukça koyu oldu bir kase ancak çıktı çok lezzetli oldu ben kısık ateşte yapmadım tabi süre ve renk ondan fark etti sanırım (İşten eve gidip tencerenin başında 1 saat durmak zor geldi :)) ) çok teşekkür ederim tarif için sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hülya Hanım,
      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim :)
      Evet ocağın ısısının yüksek olması süreyi kısaltmıştır.
      Sizinde ellerinize sağlık :)

      Sil
  4. Adsız22:32

    Merhabalar.. Blogunuz ile yeni tanıştım ve ilk denedigim tarif bu oldu tek kelime ile bayıldım.. Diğer tariflerinizi de en kisa zamanda deneyeceğim.. Ellerinize sağlık .. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hoşgeldiniz, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
      Her zaman beklerim :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...