28 Temmuz 2015 Salı

PİLELİ, İRMİKLİ BAKLAVA

hazır baklava yufkası
10 gün aradan sonra Merhaba :)
Bu 10 gün benim için oldukça koşuşturmalı geçti.
Önce bayram telaşı, bayramdan sonra ki hafta ise kızımın düğün telaşı vardı.
Perşembe günü kına, Cumartesi günü nikah derken, Pazar günü aylardır yaşadığımız koşuşturma bitmiş oldu.
Şimdi kendime gelmeye, kızımın yokluğuna alışmaya çalışıyorum :(
Önümüzde ki hafta sonu ise memlekette eşimin yeğeninin düğünü var, bir kaç gün içinde Kastamonu'ya  gideceğiz.
Bu yaz köyde ki evimizde ne kadar kalacağız şimdilik belli değil.
Gitmeden sayfamı güncellemek istedim, fırsatım olursa bir kaç tane daha yazı hazırlayıp, otomatik yayınlama ile sayfayı güncel tutmak istiyorum.

Gelelim bugünkü tarifimize;
Bu tarifi, Ramazan ayında iftar misafirlerime yaptım.
Ayrıca kızımın kına gecesinin olduğu gün ev için hazırladığım yiyeceklerin arasında bu tatlı da vardı.
Çok beğenildiğini belirtmek isterim :)
Bu tatlı, malzemeleri ile aynı Beliş Tatlısına benziyor fakat bu beliş tatlısından daha kullanışlı bir tarif.
Beliş tatlısı tepsiye börek gibi dizilerek hazırlanıyor, şerbet bu yufkaların arasından kolay geçmiyor, birde piştiği zaman görüntüsü böreğe benziyor.
Pileli, irmikli baklava ise pile pile görüntüsü ve bu pilelere rahatça giren iç malzemesi ve şerbeti ile daha şık bir tatlı.
Hazır baklava yufkası ile yapılan diğer tariflerim burada 
"Afiyetle Kalın" 

PİLELİ, İRMİKLİ BAKLAVA;
Malzemeler; (Ölçüler fırın tepsisi içindir)
25-30 adet hazır baklava yufkası,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı irmik,
Sosu İçin;
5 adet yumurta,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket kabartma tozu,
2 paket vanilya,
1 limonun rendelenmiş kabukları,
Üzeri için;
1 su bardağı ufalanmış ceviz içi,
Şerbeti için;
3 su bardağı su,
3 su bardağı toz şeker,
Yarım limon,
1 paket vanilya. 

büzgülü baklava
PİLELİ, İRMİKLİ BAKLAVA TARİFİ;
Önce tatlı pişinceye kadar soğuması için şerbet malzemelerini kaynatın. 
Şeker ve su kaynayınca içine vanilyayı ekleyin.
5 dakika sonra 5-6 damla limon suyu sıkıp, 5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.

Baklava yufkasını tezgahın üzerine yayın.
Üzerine sıvıyağ ve irmik serpin.
Yufkayı dar olan kısmından başlayarak pile pile katlayarak büzdürün, iki tarafından tutarak yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin.
Bu şekilde elinizde ki yufkaların hepsini hazırlayıp, tepsiye dizin.

Fırını orta hararette ısıtın, hazırladığınız yufkaları 10 dakika hafif kızartın.

Sos malzemeleri olan; Yumurtaları, şekeri, sütü, sıvıyağı, kabartma tozunu, vanilyayı, rendelenmiş limon kabuğunu iyice karıştırın.


Hazırladığınız karışımı hafif pişirdiğiniz yufkaların üzerine, her yerine gelecek şekilde dökün.
Üzerine ufalanmış ceviz içi serpin.

 
Üzerine sos malzemesi döktüğünüz, ceviz serptiğiniz tatlınızı 175 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
Tatlınız piştikten sonra ılınması için bekletin.

Tatlınız ılıkken, soğuk şerbeti her yerine dökün.
Şerbetini döktükten sonra istediğiniz ölçülerde dilimleyin.
Şerbetli olduğu için hiç zorlanmadan çok kolay kesiliyor.
"Afiyet Olsun"

6 yorum:

  1. O kadar detaylı, güzel aynı zamanda da pratik anlatmışsınız ki sanki yapabilirim gibi geldi bir an. Görüntü de süpoer ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İlhan Bey,
      Bence de yapabilirsiniz, çok pratik bir tarif.

      Sil
  2. Hülya10:35

    Kızınıza bir ömür boyu mutluluklar dilerim, rabbim bir yastık da kocatsın, yuvaları huzurla dolsun olsun inşaallah... Sessiz takipçiniz, sevgilerimle... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim Hülya Hanım :)

      Sil
  3. Hayırlı olsun kızınızın evliliği. Gençlere mutluluklar diliyorum. Bu arada tatlı da harika gözüküyor ellerinize sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz ve dilekleriniz için çok teşekkür ederim Nilgün :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...