21 Aralık 2024 Cumartesi

MOR LAHANALI, KAMBER BİBERİ TURŞUSU

domates biberi turşusu
Bugün size Lahanadan sonra en sevdiğim turşu malzemesi olan Kamber biberi turşusu tarifi vereceğim.
Kamber biberi ile ilk olarak 2019 yılında tanıştım.
Ondan sonra her Sonbahar peşine düştüm. 
Mutlaka turşusunu yaptım, farklı tariflerde kullandım. 
Yaptığım turşu ve diğer tarifleri de buradan paylaştım.
Kamber biberinin kase şeklinde olması onun içini farklı malzemelerle doldurma imkanı veriyor.
Bu benim tarifini verdiğim 2. Kamber biberi turşusu.
İlk verdiğim tarifte biberin içini pancar ve havuç rendesi ile doldurmuştum.
Bu sefer Mor Lahana kullandım.
Birde Kereviz ile yaptım, onun tarifini de daha sonra vereceğim.

Muhterem'le Afiyetle
Tariften biraz bahsedecek olursam;
Bu tarifin en önemli özelliği fırında pişmesi.
Turşu tariflerinde yapılmayan bir yöntemle, biberlerin içi doldurulduktan sonra fırında pişirilip, sıcak sıcak kavanozlanması ile hazırlanıyor.
Biberlerin içine dökülen yağ ve sirke dışında hiç su konulmuyor.
Turşu bekledikçe kendi suyunu salmış oluyor.

Konu ile ilgili tariflerim;
 
 
Kamber Biber ile hazırladığım tarifler;
 
Kamber Biber Dolması  👈(Kamber biberi hakkında ayrıntılı bilgi bu yazıda)

 
 
 
Kamber Biberinde Yumurta
 
Mor Lahanalı Tariflerim;
 
 
 
 
"Afiyetle Kalın" 
 
Bilecik biberi
MOR LAHANALI, KAMBER BİBERİ TURŞUSU;
Malzemeler;
2 kilo Kamber biberi,
1 adet orta boy Mor Lahana,
2-3 baş sarımsak,
Maydanoz veya Kereviz yaprakları,
Tuz, Şeker, Sirke, Sıvıyağ (miktarları tarif aşamasında vereceğim)
Ayrıca;
Temiz kavanozlar, kullanılmamış sıfır kapaklar,
Tepsiye sermek için yağlı kağıt.
 
sapsız biber temizleme aparatı
MOR LAHANALI, KAMBER BİBERİ TURŞUSU TARİFİ;
Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini çıkarın.
Ben bu iş için biber oyacağı kullandım.
İyice yıkayıp, süzün.
 
purple cabbage
Mor lahanayı yıkayın, ince ince doğrayın.
Diriliğinin gitmesi, yumuşaması için 1 tatlı kaşığı tuz döküp, ovun. 

Kamber biberleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
Hepsinin içine yarım çay kaşığı kaya tuzu ve yarım çay kaşığı toz şeker dökün.  
Yine hepsinin içine birer tatlı kaşığı sirke ve birer tatlı kaşığı sıvıyağ dökün.
Sarımsakları soyup doğrayın, biberlerin içine birer tatlı kaşığı doğranmış sarımsak ilave edin.

Ovarak yumuşattığınız mor lahanaları, biberlerin içine doldurun.
 
Kerviz yaprağı ve maydanozları yıkayıp, iri parçalar halinde doğrayın.
Mor lahanaların üzerini maydanoz veya kereviz yaprağı ile kaplayın.
 
Turşu yapımında kullanacağınız kavanoz ve yeni kapakları tencerede kaynatarak steril hale getirin.
 
Doldurduğunuz biberleri 200 derecelik fırında, hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
 
Fırından çıkan biberleri, kaynamış kurutulmuş kavanozlara doldurun.
Biberler fırınlandığı için yumuşuyor ve üst üste kavanoza daha rahat doldurabiliyorsunuz.
Önemli not;
Biberleri hiç soğumadan sıcak olarak kavanozlara doldurun. 
 
Kavanoz dolduğu anda kuruttuğunuz kapağını sıkıca kapatın, ters çevirin.
Peçete serilmiş tepsiye, kapağının üzerinde olacak şekilde dizin. 
Not;
Son zamanlarda bu yöntemin (malzeme kapağın iç kısmına değdiği için) zararlı olacağı yönünde haberler çıkıyor.
Fakat kavanoz ve kapağınız sağlamsa bu yöntemle sağlam bir vakum elde ediyorsunuz.
Bu şekilde kavanoz vakumlandığı zaman aylarca sağlam bir şekilde kalıyor.
Kapağınız kaliteli ve sağlamsa bir sorun olmuyor.

Tepsinin üzerine dizdiğiniz kavanozları bez peçete ve havlu ile kapatın.
Ertesi gün kavanozlar soğuduktan sonra yerlerine kaldırın.
Taşırken kapaklarından değil, gövdesinden tutarak taşıyın.
 
Turşunuz 1 hafta veya 10 gün sonra hazır.
"Afiyet Olsun"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...