20 Ağustos 2010 Cuma

MANTI

Muhterem'le AfiyetleMantı, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden birisidir.
Sevmeyen neredeyse yok gibidir.
Yapımı her yöreye, her yapana göre farklılık gösterebilir.
Memleketim Kastamonu'da karelerin büyük kesilip, içine et yerleştirilerek yapılan
"Kulaklı Makarna" adında bir çeşidi vardır.
Hamurla uğraşmak, kareleri tek tek kapatmak zor olsada, mantı tam bir ziyafet yemeğidir.
"Afiyetle Kalın"




mantı tarifiMANTI;
Malzemeler;
Hamur için;
5 su bardağı un,
Hamuru açmak için ayrıca 1 su bardağı un,
2 adet yumurta,
Tuz (tahminen 1 silme yemek kaşığı) , su.
İç Malzemesi;
250 gram kıyma,
2 adet kuru soğan,
Tuz, karabiber.
Üzeri için;
2 Su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı biber salçası.

MANTI TARİFİ;
Soğanı rondoda kıyın, kıyma, tuz ve karabiber ile karıştırarak iç malzemesini hazırlayın.
Un, tuz ve yumurtaya azar azar su ekleyerek sert bir hamur yoğurun.
Hamuru 4 parçaya ayırın.
Hamurların kabuk tutmaması için mutlaka üzerini örtün.
Un yardımı ile hamurun birini açın.
Açtığınız hamuru küçük kareler halinde kesin.
Not;
Yufkanın kurumaması için elinizi çabuk tutmalısınız, yufka kurursa uçları birbirine yapışmaz.
Yufkanın üzerinde çok un olması da uçlarını yapıştırmanızı engelleyebilir.
Kestiğiniz yufkanın her karesine iç malzemesinden yerleştirin.
Kareleri üçgen şeklinde kapatıp, ucuna hafifçe bastırın.
Not;
Bütün hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra hamurun yumuşayıp, birbirine yapışmaması için mutlaka serin veya rüzgarlı bir yerde muhafaza edin.
Geniş bir tencerenin içinde suyu kaynatın.
İçine tepeleme 1 yemek kaşığı dolusu tuz atın.
Mantıları kaynayan tuzlu suyun içine atın.
Su kaynamaya başlayıp, mantılar yukarıya çıkınca büyük ihtimalle pişmiş demektir.
Kontrol edip, süzün.
Üzerinden soğuk su geçirin.
Üst üste kalıp, hamurlaşmaması için büyük bir tepsinin içine mantıları boşaltın.
İsterseniz sadece tereyağ eritip, üzerine dökebilirsiniz.
Yada servis tabağına aldığınız mantıların üzerine önce sarımsaklı yoğurt, ardındanda yağda hafifçe kavurduğunuz biber salçasını döküp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bu yılki yaz tatilimizde en büyük eğlencemiz olan köydeki kedimiz Yalangaç ve 5 sevimli yavrusunun resimleri ve hazırladığım müzikli video klibini görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Köydeki Kedimiz ve Yavruları

15 yorum:

  1. Canım hayırlı cumalar böyle harika bir mantıya hayır denirmi ellerine
    sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. mantı sevmeyen tanımıyorum.biraz zahmetlide olsa muhteşem bu lezzete deger.ellerine saglık canım.nefis olmuş...hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
  3. Yapılışı zahmetli ama olsun herşeye değer:) Ellerinize sağlık. Hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  4. Muhterem Hanım;
    mantı memleketimiz Kastamonuda çok çok çookk sevilen bir yemek gerçekten.. dediğiniz gibi tam bir ziyafet yemeği..Bunca zamandır mantı yapıyorum ama kulaklı makarnayı hiç denemedim sanırım zamanıdır artık..
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Bugün aksam sana gelsek iftara,yada tabagi alsak manti aksama ziyafat ceksek
    Kayseride bir kasiga 40 manti sigarmis yasli teyzeler öyle derlerdi ,ben her manti yiyisimde Kayseride kasiga ancak 5 6 tane sigdigini görüyorum isin latifesi olsa gerek
    Eline saglik arkadasim bereketli iftarlar

    YanıtlaSil
  6. mantı da nefis sunum da ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Muhterem Hanım ellerinize sağlık gerçekten nefis görünüyor.Mantısız olmaz değilmi:)

    YanıtlaSil
  8. Acıktımmm evet acıktım. Çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize,emeğinize sağlık. Hayırlı iftarlar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık,Harika bir lezzet.Afiyet olsun.Hayırlı iftarlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  10. hımmm...mantıyı kim sevmez,süper görünüyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Zahmetli olsada ben yemeği çok seviyorum eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
  12. Hayırlı ramazanlar muhteremcim.
    Ellerine sağlık canım kulaklı mantı nefis görünüyor gerçekten:)
    canım denizimle tanışma fırsatı buldum bir sen kaldın:)bakalım ne zaman tanışacağız.çok öpüyorum..

    YanıtlaSil
  13. ramazanda çok niyetlendik yapamadık ellerinize sağlık selamlar

    YanıtlaSil
  14. mmm mantı deyince akan sular duruyo. ellerine sağlık..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Hayirli Ramazan'lar, cok canim cekti yaa...Nefis gorunuyor...
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...