Kurban bayramı tatili için memlekete gittim ama şartlar uygun olunca 1 hafta olarak planladığımız tatil 21 gün sürdü.
Bu mevsimde ilk defa köyde tatil yapmış oldum.
Köyde internet iyi çekmediği için sadece telefonumdan instagram hesabıma resim yükleyebildim.
2 gün önce İstanbul'a döndüm, artık Allah kısmet ederse sayfalarımı daha sık güncelleyeceğim.
Öncelikle mevsimi geçmeden yayınlamam gereken tarifler var.
Yayınlayacağım tariflerin başında kızılcıklı tarifler ve incirli tarifler geliyor.
Köye gitmeden önce kızılcık ve incir ile bir kaç tarif hazırlayıp resimlerini çektim ama yayınlamaya fırsatım olmadı.
Pazarlarda halen kızılcık ve incir bulunuyorken tariflerimi yayınlamaya başlayayım.
Kızılcık çok faydalı bir meyve fakat ekşimsi buruk tadı yüzünden çok tercih edilmiyor.
Tabii birde fazla kullanım alanı olmadığı için kızılcık tüketme alışkanlığımız yok.
Ben Kastamonu'luyum, bizde kızılcığa "kiren" denir.
Öncelikle şifa için mutlaka tarhanası yapılır, kompostosu, marmelatı yapılır.
Köylerde kızılcık ağacı mutlaka bulunur.
Ben daha önce kızılcıkla marmelat, şerbet tarifi verdim, annemin hazırladığı kiren tarhanası tarifini de verdim.
Bu sefer kızılcıkla reçel hazırladım, büyük bir sabırla tek tek çekirdeklerini çıkardım.
Meyvenin kendi özelliği olan buruk tadı fazla gitmiyor ama rengi muhteşem oluyor.
"Afiyetle Kalın"
KIZILCIK REÇELİ;
Malzemeler;
2 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış kızılcık,
2 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı su,
Yarım limon,
KIZILCIK REÇELİ TARİFİ;
Çekirdekleri çıkarılmış kızılcıkları tencereye yerleştirin.
Üzerine toz şekeri dökün.
1 su bardağı su ilave edin.
Not;
Kızılcık su bırakmadığı için akşamdan şekerde bekletmiyoruz, su ilave ediyoruz.
Tencereyi orta hararetteki ocakta kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, suyunu çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Kaynadıkça reçeliniz kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Reçel koyulaşmaya başlayınca 5-6 damla limon suyu sıkın, eğer limon tuzu
tercih ederseniz bu aşamada 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edin, 5
dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.Hazırladığınız reçeli temiz ve kuru kavanozlara yerleştirip, sıcakken kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirin.
Bu şekilde kavanozun ağzı vakumlanacak siz kullanmak isteyene kadar sağlam bir şekilde kalacaktır.
Kavanoz soğuyuncaya kadar kavanozu baş aşağı tutun.
Soğuduktan sonra serin ve gölge bir yerde muhafaza edin.
Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
"Afiyet Olsun"
Ah! En sevdiğim reçeldir. Bayılırım kızılcığın kokusuna ve tadına. Rengi muhteşem olmuş.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Teşekkür ederim Denizcim,
SilSende Kastamonu'lusun, eminim sende de kızılcıkla yapılan, içine kızılcık giren pek çok tarif vardır.
Evet :) birkaç tarifim var benim de. Çok severim kızılcığı. İyi haftalar :)
SilMerhabalar, kızılcık reçeliniz çok leziz ve iştah açıcı olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Teşekkür ederim Sefa Bey :)
SilBayılıırm kızılcık reçeline..Meyve olarak yemesini çok severim.
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgiler
Teşekkür ederim Şeniz Hanım,
SilÇok faydalı bir meyve fakat buruk ve ekşimsi tadı yüzünden ne yazık ki herkes sevmiyor.
Sizin meyve olarak da yemeniz ne güzel.
Kavanoza ve sunum şekline bayıldım Muhterem Abla. Ellerine sağlık, afiyetle yiyin inşallah.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, inşallah Semihacım :)
SilKavanoz LAV'ın ürettiği bir model, bende bu kavanozun modelini ve formunu çok seviyorum.