14 Ağustos 2006 Pazartesi
MANTARLI PİLAV
Mantar ailece en sevdiğimiz yiyeceklerden biri.
Evden hiç eksik etmem, bir de fiyatı uygun olsa.
Evliliğimin ilk yıllarında eşimin abisi Galata kulesinin lokantasının fotoğraf işlerini yaparken kilolarca mantar getirirdi "istediğin kadar alıp kullanabilirsin" derdi ama mantarla ilgili hiç bir şey bilmiyordum.
Onun için pek alıp kullanmazdım şimdi onlarca tarif ve kullanım alanı var ama para verip alıyoruz.
Mantar denilince ben kültür mantarını anlar, alır ve pişiririm ama köylerde inanılmaz bir mantar çeşidi bolluğu var.
Mesela tavşan böbreği, kök mantarı(turşusu harika olur), yaprak mantarı, kanlıca, debedort, yumurta mantarı, kiraz mantarı, fındık mantarı, enişte mantarı (aynı karnıbahara benziyor).
Köylerde herkes mantar zamanı dağlara çıkıp mantar toplar.
En ücra yerlere gitmeye bile çekinmezler.
"Afiyetle Kalın"
MANTARLI PİLAV;
Malzemeler:
Yarım kilo kültür mantarı,
2,5 su bardağı pilavlık pirinç,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, sıvı yağ.
MANTARLI PİLAV TARİFİ:
Pirinci 1 saat önceden ılık tuzlu su da ıslatın.
Mantarları yıkayın, ince ince mantar şeklini bozmadan kesin.
Sıvı yağı tencerede ısıtın.
Mantarları tencereye sıcak yağın içine atın.
Mantarların suyunu bırakmaması için mümkün olduğunca sıcak yağ ve harlı ateş kullanmak gerekiyor.
Mantarları soteledikten sonra pilav tenceresinde tereyağını ve 2-3 kaşık sıvıyağı eritin.
Su da ıslattığınız pirinci iyice süzerek tereyağında kavurun.
Pirinçler kavrulduktan sonra sotelediğiniz mantarları, tuzunu ve suyunu ilave edin.
Pilavı kısık ateşte pişirin.
Demlendikten sonra pilavınızı servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
MANTAR SOSLU MAKARNA
Mantarı çok sevdiğimden bahsetmiştim.
Makarnaya da herkes gibi bayılırım.
Makarnayı çeşit çeşit pişirebilirsiniz, sosunu değişik usullerde hazırlayabilirsiniz.
Bu tarifteki gibi mantarlı bir sos hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
MANTAR SOSLU MAKARNA;
Malzemeler:
Yarım kilo kültür mantarı,
2 orta boy domates,
1 orta boy soğan,
3 adet sivri biber,
1 paket çubuk makarna,
Tuz,sıvıyağ.
TARİFİ:
Makarnayı haşlayın,süzün.
Sıvıyağ ile yağlayıp yapışmamasını sağlayın, bir servis tabağına alın.
Mantarı yıkayıp, ince ince mantar şeklini bozmadan kesin.
Tencerede biraz sıvı yağ ile suyunu salmaması için harlı ateşte kavurun.
Üzerine soyulmuş zar şeklinde doğranmış domates, incecik kıyılmış soğan, tohumları temizlenmiş incecik doğranmış sivri biber ekleyin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyin.
Mantarlar pişince makarnanın üzerinde servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Makarnaya da herkes gibi bayılırım.
Makarnayı çeşit çeşit pişirebilirsiniz, sosunu değişik usullerde hazırlayabilirsiniz.
Bu tarifteki gibi mantarlı bir sos hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
MANTAR SOSLU MAKARNA;
Malzemeler:
Yarım kilo kültür mantarı,
2 orta boy domates,
1 orta boy soğan,
3 adet sivri biber,
1 paket çubuk makarna,
Tuz,sıvıyağ.
TARİFİ:
Makarnayı haşlayın,süzün.
Sıvıyağ ile yağlayıp yapışmamasını sağlayın, bir servis tabağına alın.
Mantarı yıkayıp, ince ince mantar şeklini bozmadan kesin.
Tencerede biraz sıvı yağ ile suyunu salmaması için harlı ateşte kavurun.
Üzerine soyulmuş zar şeklinde doğranmış domates, incecik kıyılmış soğan, tohumları temizlenmiş incecik doğranmış sivri biber ekleyin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyin.
Mantarlar pişince makarnanın üzerinde servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
12 Ağustos 2006 Cumartesi
KABAK SALATASI
Yaz aylarının en bol ve uygun fiyatlı sebzelerinden biridir kabak.
Yemeği, kızartması, dolması, salatası her çeşidini yapmak mümkün.
Bu salatayı çoğu sitede gördüm.
Ben geçen yaz Sevinç yengemden öğrendim, o zamandan beri yapıyorum.
Yaz aylarında yemek yemek istemediğinizde hafif ve lezzetli bir akşam yemeği olarak kullanabilirsiniz.
Dereotunu piştikten sonra eklerseniz, yeşil rengini muhafaza eder daha güzel bir görüntü elde edersiniz.
Havuçta rendeleyip biraz renk verebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
KABAK SALATASI;
Malzemeler:
1 kilo sakız kabak
2 orta boy havuç
Yarım demet dereotu
1 su bardağı yoğurt
1 kaşık biber salçası
Tuz,sıvı yağ
2 diş sarımsak
Yapılışı:
Kabakları ve havuçları soyup rendeleyin.
Tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ koyup rendelenmiş kabak ve havuçları ekleyin.
Tuzunu ve dereotunu atıp kavurun ,servis tabağına alın.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirin.
"Afiyet Olsun"
Yemeği, kızartması, dolması, salatası her çeşidini yapmak mümkün.
Bu salatayı çoğu sitede gördüm.
Ben geçen yaz Sevinç yengemden öğrendim, o zamandan beri yapıyorum.
Yaz aylarında yemek yemek istemediğinizde hafif ve lezzetli bir akşam yemeği olarak kullanabilirsiniz.
Dereotunu piştikten sonra eklerseniz, yeşil rengini muhafaza eder daha güzel bir görüntü elde edersiniz.
Havuçta rendeleyip biraz renk verebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
KABAK SALATASI;
Malzemeler:
1 kilo sakız kabak
2 orta boy havuç
Yarım demet dereotu
1 su bardağı yoğurt
1 kaşık biber salçası
Tuz,sıvı yağ
2 diş sarımsak
Yapılışı:
Kabakları ve havuçları soyup rendeleyin.
Tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ koyup rendelenmiş kabak ve havuçları ekleyin.
Tuzunu ve dereotunu atıp kavurun ,servis tabağına alın.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirin.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Yorumlar (Atom)
.jpg)
.jpg)