Balık yiyemediğim halde bu kadar balık tarifi veriyorsam, balığı sevseydim durum ne olurdu bilemiyorum.
Tabii bu işte eşimin balığı çok sevmesi, eve sık sık balık alıp gelmesininde parmağı yok değil!
Bu ara derseniz, her hafta balık pişirir oldum.
Yazın ne kadar rahattım oysa!
Ramazandan önce eşim kendisi için 1 kilo hamsi almış, bende hadi fazla sızlanmadan pişireyimde balık özlemini gidersin diye düşünürken, bir baktım başka bir poşette değişik bir cins 4 adet balık daha var.
"Bunca balık ne olacak, bunları niye aldın?" diye sordum.
"Değişik bir balık pişirir tarifini sayfanda yayınlarsın diye senin için aldım, üstelik adını bile öğrendim, balığın adı Kolyoz'muş" dedi.
Haydaa, buyrun burdan yakın! Ne diyebilirsiniz ?
Böyle bir laftan sonra, hemen "bana fazla zararı olmayacak şekilde nasıl pişirebilirim?
Kolyoz nasıl pişirilirse iyi olur" derken, rahmetli Tuğrul Şavkay'ın Hürriyet gazetesi için hazırladığı yemek ansiklopedisinin "balıklar" bölümünde, Kolyoz hakkında bir bilgiye rastladım.
"Kolyoz, Uskumru ailesindenmiş, Uskumruya benzermiş ama Uskumru kadar lezzetli değilmiş"
Neyse bir gün önce hamsiyi kızartmıştım, evde hâlâ kokusu vardı "bu seferde balığı fırına vereyim bari" dedim ve pilakisini yaptım.
Bu arada inanılmaz kılçığı var, temizle temizle bitmiyor, yerken de kılçıklarla boğuşmaya iyi geliyorsunuz.
Allah'tan balığı yemem için fazla ısrar olmadı.
"Afiyetle Kalın"
KOLYOZ PİLAKİ;
Malzemeler;
4 Adet Kolyoz balığı,
2 Adet kırmızı biber,
3 Adet yeşil biber,
4 Adet domates,
3 Adet kuru soğan,
1 Demet maydanoz,
Tuz,limon,sıvı yağ
KOLYOZ PİLAKİ TARİFİ;
Bütün sebzeleri sotelik doğrayın.
Fırına dayanıklı bir tepsiye doğradığınız sebzeleri yerleştirin.
Sebzelerin üzerine balıkları yerleştirip, balıkların üzerine birer yemek kaşığı sıvı yağ gezdirin.
Tuzunu serpip,1 su bardağı su ileve edin.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın.
Sıcak fırında yarım saat pişirin, folyoyu açıp 10 dakika daha pişirin.
"Afiyet Olsun"
28 Eylül 2006 Perşembe
26 Eylül 2006 Salı
DOMATESLİ PİLAV
Yaz bitti!
Gerçek domatesler bitmeden, bir domatesli pilav yapalım diye düşündüm.
Gerçek domateslerle yaptığınız pilav daha lezzetli ve mis gibi domates kokulu oluyor.
Peki pilav pişirme yönteminiz nedir?
Ben evliliğimin ilk yıllarında pilav pişirirken, haşlama usulü denen yöntemle, yani önce yağda şehriyeyi kavurup ölçüyle suyunu ilave edip, kaynayan suya pirinci ekliyordum.
Sonraki yıllarda pirinci kavurup, suyunu daha sonra eklemeye başladım ama bu iki yöntemde de pirinci pişirmeden hemen önce yıkayıp, hiç ıslatmıyordum.
Sanki pirinci saatler önceden ıslatırsam şişip, lapa olacakmış gibi geliyordu.
Ne kadar yanıldığımı ve ön yargılı olduğumu bu yaz anladım.
Misafirliğe gittiğimiz bir yerde evin hanımı, pirinci en az üç saat önce sıcak su ile ıslatmıştı.
Kavurarak normal bir şekilde pişirdi ve pirinçler hiç birbirine yapışmadı.
O günden beri bende mümkün olduğunca erken ıslatıp, pilavı öyle pişiriyorum.
Pirinç suyun içinde çekeceği kadar suyu çekiyor, daha az su ekleyerek pilavınızı pişiriyorsunuz.
Ne demiş Albert Einstein "Atomu parçalamak, ön yargıyı parçalamaktan kolaydır"
"Afiyetle Kalın"
Gerçek domateslerle yaptığınız pilav daha lezzetli ve mis gibi domates kokulu oluyor.
Peki pilav pişirme yönteminiz nedir?
Ben evliliğimin ilk yıllarında pilav pişirirken, haşlama usulü denen yöntemle, yani önce yağda şehriyeyi kavurup ölçüyle suyunu ilave edip, kaynayan suya pirinci ekliyordum.
Sonraki yıllarda pirinci kavurup, suyunu daha sonra eklemeye başladım ama bu iki yöntemde de pirinci pişirmeden hemen önce yıkayıp, hiç ıslatmıyordum.
Sanki pirinci saatler önceden ıslatırsam şişip, lapa olacakmış gibi geliyordu.
Ne kadar yanıldığımı ve ön yargılı olduğumu bu yaz anladım.
Misafirliğe gittiğimiz bir yerde evin hanımı, pirinci en az üç saat önce sıcak su ile ıslatmıştı.
Kavurarak normal bir şekilde pişirdi ve pirinçler hiç birbirine yapışmadı.
O günden beri bende mümkün olduğunca erken ıslatıp, pilavı öyle pişiriyorum.
Pirinç suyun içinde çekeceği kadar suyu çekiyor, daha az su ekleyerek pilavınızı pişiriyorsunuz.
Ne demiş Albert Einstein "Atomu parçalamak, ön yargıyı parçalamaktan kolaydır"
"Afiyetle Kalın"
DOMATESLİ PİLAV;
Malzemesi;
2 bardak önceden ıslatılmış pilavlık pirinç,
3 adet büyük boy domates,
1 yemek kaşığı tereyağ, 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz.
DOMATESLİ PİLAV TARİFİ;
Domatesleri rendeleyin, pilav tenceresin de suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Domatesin hiç suyunun kalmaması gerekiyor, sıvı yağı ilave edip domatesleri kavurun.
Domatesin üzerine daha önce ıslatıp süzdüğümüz pirinci ekleyip, kavurmaya devam edin.
Uygun ölçüde (pirincin cinsine göre bu ölçü değişiyor ) suyunu ve tuzunu ekleyip pişirin.
Bu arada bu pilav teflon tencerede pişirseniz bile çabuk dibini tutabiliyor, gözünüzü üstünden ayırmayın.
Piştikten sonra kapağını açıp, karıştırarak biraz havalandırın.
"Afiyet Olsun"
Malzemesi;
2 bardak önceden ıslatılmış pilavlık pirinç,
3 adet büyük boy domates,
1 yemek kaşığı tereyağ, 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz.
DOMATESLİ PİLAV TARİFİ;
Domatesleri rendeleyin, pilav tenceresin de suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Domatesin hiç suyunun kalmaması gerekiyor, sıvı yağı ilave edip domatesleri kavurun.
Domatesin üzerine daha önce ıslatıp süzdüğümüz pirinci ekleyip, kavurmaya devam edin.
Uygun ölçüde (pirincin cinsine göre bu ölçü değişiyor ) suyunu ve tuzunu ekleyip pişirin.
Bu arada bu pilav teflon tencerede pişirseniz bile çabuk dibini tutabiliyor, gözünüzü üstünden ayırmayın.
Piştikten sonra kapağını açıp, karıştırarak biraz havalandırın.
"Afiyet Olsun"
24 Eylül 2006 Pazar
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
RAMAZAN-I ŞERİF
Bugün size bir dergide çıkan Ramazanla ilgili yazıyı yayınlamak istiyorum.
Kalplerimizin heyecanla çarpacağı, sevinçlerin, mutlulukların, paylaşmanın, ibadetin, tesbihatın ve daha nice güzelliklerin zirveye çıkacağı Ramazan ayının atmosferi içine girmiş durumdayız.
Ramazan günleri, tam da sıkıntıları rahmetle, güzellikle, sevgiyle savma günleri olmalı bizler için.
Kainatın efendisi (s.a.v.),Ramazan ayından övgüyle söz etmiş; bu ayda şeytanların bağlanacağını, yapılan hayır ve hasenatın kat kat karşılık bulacağını müjdelemiştir.
Gelin, bu mübarek günlerde ailemize, akrabalarımıza, komşularımıza Ramazan'ın gelişini hissettirelim.
İFTAR DUASI
Allah'ım!
Senin için oruç tuttum, senin rızkınla orucumu açtım,
ancak sana tevekkül ettim, seni hamdinle tesbih ederim.
Allah'ım benden kabul buyur.çünkü sen işiten ve bilensin.
Ramazan-ı Şerifiniz Mübarek Olsun.
Çocukluğumdan beri iftar denilince aklıma hep mercimek çorbası gelir.
Sizinde yuvanız bu mercimek çorbası kadar sıcak ve huzurlu olsun.
"Afiyetle Kalın"
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1 çay bardağı pirinç,
1 küçük boy havuç,
1 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
3-4 dal ince kıyılmış dereotu, sıvıyağ-tuz
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ;
Soğanları küçük doğrayıp, sıvı yağda kavurun.
Biber salçasını ekleyin, biraz daha kavurup, suyunu ekleyin.
Mercimekle pirinci ayıklayıp yıkayın.
Kaynayan suya mercimekleri, pirinci ve zar gibi doğradığınız havuçları ekleyin.
Tuzunu atıp, pişmesine yakın ocağı kapatmadan önce incecik kıydığınız dereotunu ekleyin.
Mercimek çorbanız piştikten sonra el blendırı ile çırpın.
"Afiyet Olsun"
Kalplerimizin heyecanla çarpacağı, sevinçlerin, mutlulukların, paylaşmanın, ibadetin, tesbihatın ve daha nice güzelliklerin zirveye çıkacağı Ramazan ayının atmosferi içine girmiş durumdayız.
Ramazan günleri, tam da sıkıntıları rahmetle, güzellikle, sevgiyle savma günleri olmalı bizler için.
Kainatın efendisi (s.a.v.),Ramazan ayından övgüyle söz etmiş; bu ayda şeytanların bağlanacağını, yapılan hayır ve hasenatın kat kat karşılık bulacağını müjdelemiştir.
Gelin, bu mübarek günlerde ailemize, akrabalarımıza, komşularımıza Ramazan'ın gelişini hissettirelim.
İFTAR DUASI
Allah'ım!
Senin için oruç tuttum, senin rızkınla orucumu açtım,
ancak sana tevekkül ettim, seni hamdinle tesbih ederim.
Allah'ım benden kabul buyur.çünkü sen işiten ve bilensin.
Ramazan-ı Şerifiniz Mübarek Olsun.
Çocukluğumdan beri iftar denilince aklıma hep mercimek çorbası gelir.
Sizinde yuvanız bu mercimek çorbası kadar sıcak ve huzurlu olsun.
"Afiyetle Kalın"
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1 çay bardağı pirinç,
1 küçük boy havuç,
1 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
3-4 dal ince kıyılmış dereotu, sıvıyağ-tuz
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ;
Soğanları küçük doğrayıp, sıvı yağda kavurun.
Biber salçasını ekleyin, biraz daha kavurup, suyunu ekleyin.
Mercimekle pirinci ayıklayıp yıkayın.
Kaynayan suya mercimekleri, pirinci ve zar gibi doğradığınız havuçları ekleyin.
Tuzunu atıp, pişmesine yakın ocağı kapatmadan önce incecik kıydığınız dereotunu ekleyin.
Mercimek çorbanız piştikten sonra el blendırı ile çırpın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Yorumlar (Atom)




