14 Şubat 2007 Çarşamba

KIRMIZI GÜL TATLISI

şerbetli gül tatlısıDoğrusunu söylemek gerekirse sevgililer gününe pek itibar etmiyorum ama bugün verilecek bir tarif için gül tatlısı biçilmiş kaftan.
Hatta şöyle bir sloganda yazabiliriz "Elinde 1 buket gülle gelen sevdiğinize, 1 tabak gül tatlısı ikram etmeye ne dersiniz?"
Bu tatlı, bloglar arasında Şaziye Hanım'ın katmer poğaçası kadar popüler oldu.
Neredeyse denemeyen, yapmayan kalmadı.
Ben bu tatlıyı ilk defa yemek günlüğüm-Emel'de görmüştüm.
Daha sonra pek çok blogda karşıma çıktı ama bir gün bloglar arasında dolaşırken kırmızı gıda boyası ile yapılmış olanı gördüm.
Şimdi o blog kimindi? kim yapmıştı? hatırlamıyorum ama fikir çok hoşuma gitti, en kısa zamanda yapmaya karar verdim.
Baharatçıdan da kırmızı gıda boyasını bulunca hiç vakit kaybetmeden deneyip, yaptım.
Bu benim ilk denememdi ve hiç bir sorunla karşılaşmadım.
Gülleri tepsiye yerleştirirken yapraklarını geriye doğru açıp, şekil vermeye çalışmayın, fırında ısındıkça geriye doğru açılıyor zaten.
Bardakla kestiğiniz yuvarlakları üst üste dizip sardığınız zaman eğer en alttakinden başlayarak sararsanız rüzgar gülü gibi oluyor ama en son yerleştirdiğiniz yuvarlaktan başlayarak sararsanız tam tomurcuklu bir gül oluyor.
Daire şeklinde kestiğiniz hamurları beşli olarakta sarabilirsiniz, altılı olarakta sarabilirsiniz.
Resimde gördüğünüz gülleri beşli olarak hazırladım.
Not;
Çay bardağı ile kestiğiniz zaman daha çok, yaklaşık 32 - 33 adet gül elde edebilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde pişirip, daha sonra Borcama dizip, şerbetini döktüm.
Ben hem beyaz, hemde kırmızı yaptım.
Bizimkiler gıda boyasına alışık olmadıkları için eşimde, oğlumda beyaz olanları tercih ettiler.
"Afiyetle Kalın"

muhteremle afiyetle 
KIRMIZI GÜL TATLISI;
Malzemesi;
Hamur Malzemesi;

1 su bardağı sıvı yağ,
Yarım su bardağı yoğurt,
1 su bardağı irmik,
1 adet yumurta,
Yarım paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin,
1 paket vanilya,
Yarım paket kabartma tozu,
1 çorba kaşığı sirke,
1 tutam tuz,1 çay kaşığı kırmızı gıda boyası,
Aldığı kadar un,
Şerbeti için;
3 su bardağı su,
2.5 su bardağı toz şeker,
Çeyrek limonun suyu,
Üzeri için;
 1 su bardağı kavrulmuş fındık.

Kırmızı gül tatlısı nasıl yapılır?
KIRMIZI GÜL TATLISI TARİFİ;
Şerbet malzemelerini bir tencerede kaynatıp, söndürmeye yakın limonunu sıkın.
Hamura ait malzemelerden un, kabartma tozu, vanilya hariç tüm malzemeyi karıştırın.
Daha sonra kabartma tozu-vanilya ve aldığı kadar unu eleyerek ilave edin.
Hamurunuz kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
Hazırladığınız hamuru ikiye ayırın, yarısına çay kaşığı ile kırmızı gıda boyası ilave edip, iyice yoğurun.
Hamurunuz kıpkırmızı olacaktır.


Hazırlanan hamuru merdane ile 3-4 mm kalınlığında açın.


Çay bardağı veya su bardağı ile daireler kesin.


5 tanesini yarısının üzerine gelecek şekilde üst üste dizin.


En son yerleştirdiğinizden başlayarak üst üste dizdiğiniz hamur dairelerini sararak rulo yapın.







Ruloları tam ortasından ikiye kesin.



gül tatlısı tarifi


Kestiğiniz kısım altta kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Güllerin tam ortasına kavrulmuş fındık yerleştirin.
Orta hararetteki fırında üzeri hafif kızarıncaya 20 – 25 dakika kadar pişirin.


Tatlı sıcak, şerbet ılıkken şerbetini dökün.
Tatlıların şerbeti iyice çekmesi için alt üst çevirerek şerbeti çekmesini sağlayın.
“Afiyet Olsun”

10 Şubat 2007 Cumartesi

EV İŞİ KOLAY DÜRÜM

Hafta sonları, ailelerin bir arada olduğu zamanlarda hamur işleri çok tercih edilir.
Pazar kahvaltıları yada akşam üzeri yenen yemekler çok özenlidir.
İşte bu tarif, akşam üzeri ailenizle birlikte yapıp, afiyetle yiyebileceğiniz bir tarif.
Üstelik hemen hemen her markette bulunan gözlemeyi yapmanıza gerek bile yok.
Gözlemeyi hazır alırsanız, ısıtıp içine kıymalı harçtan yerleştirmeniz yeterli.
Bu gözlemeyi yaz tatilimizde Nebiye yengem gözlemelerini de kendisi açarak hazırlamıştı.
Abana'da sahilde ve çarşıda dolaşıp geldiğimizde bu dürümleri pişirmişti.
Temiz havadan sonra bu tür bir yemek büyük bir iştahla yeniyor doğrusu : )
"Afiyetle Kalın"

EV İŞİ KOLAY DÜRÜM;
Malzemeler;
Gözleme için;

1 kilo un,
Tuz ve su.
İç Malzemesi;
500 gram kıyma,
3 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,sıvı yağ,tuz ve baharat.
Salatası için;
1 adet kıvırcık,
4-5 adet taze soğan,
3 adet domates,
Yapılışı;
Gözlemeyi açmak için bir miktar unu ayırın.
Geri kalan una tuz ve su ekleyerek, yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamuru küçük pezilere ayırın.
Ayırdığınız un ile birlikte tabak büyüklüğünde açıp, sacda yada teflon tavada arkalı önlü pişirin.
Pişen gözlemelerin üzerini bez bir örtüyle kapatırsanız hem sıcak, hem yumuşak kalırlar.
Tencereye sıvı yağı ekleyin, kuru soğanları küçük doğrayıp, kavurun.
Kavrulan soğanlara kıymayı ekleyip, tuzunu, salçasını ve diğer baharatlarını ekleyip, pişirin.
Salata malzemelerini temizleyip, doğrayın.
Gözlemenin içine önce kıymalı harçtan sürün, üzerine salata malzemeleri yerleştirip, dürüm yapın.
"Afiyet Olsun"



*Muhteremle Geziye güncellendi!
Kivi bahçesinden hatırladığınız Abana'yı daha yakından tanımak ister misiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Abana

5 Şubat 2007 Pazartesi

LAHANA BOHÇASI

Muhteremle afiyetle
Beyaz lahanayı çok sevdiğimden daha önce fasulye diblesi tarifi verirken bahsetmiş, hatta üzerine birde küçük bir şiir yazmıştım.
"Hele beyaz lahana, Ah ben bayılırım ona!
Hayatta en sevdiğim sebze beyaz lahana,
Her çeşidi, her tarifi olur harika,
Afedersiniz!Ben fasulye tarifi vericem sayfada,
Nerden geldi aklıma bu beyaz lahana.
(bu beyaz lahana bana şiir bile yazdırır)" demişim.
Bu tarifi yıllardır yapıyorum, misafirler için de çok güzel ve şık bir tarif oluyor.
Bir araya toplandığımızda bizim ailenin sebze seçen beyleri bile, bu iç pilavlı yemeğe hayır diyemiyor.
Kendinize ya da misafirlerinize mutlaka yapın.
Beyaz ve Mor lahana ile hazırladığım bütün tariflerim 👉BURADA  
"Afiyetle Kalın"