5 Nisan 2007 Perşembe

ÇOCUKLUK KAHRAMANLARIMIZ


Muhterem'le Afiyetle
CİMCİME
İnsanlar yemek blogu olduğumuzdan yakında şüphe edecekler, hemen hemen her hafta yeni bir oyunla karşılaşıyoruz.
Bu sefer ki konumuz; Çocukluk Kahramanlarımız.
Bu oyunu ilk kez "büyülü mutfak kokusu Esra"da gördüm ve bu konu ile ilgili yazı yazmam için önce "Halenze" daha sonra "birdebenvarim" tarafından davet edildim.
Bu vesile ile eski dostları gördük, zamanında çok sevdiğimiz ama unuttuğumuz kahramanlar, farklı bloglarda karşımıza çıktılar.
Benim en sevdiğim çizgi kahraman, televizyondan değil Milliyet Çocuk dergisinden.
Derginin yeni sayısını iple çekerdim, içinde Red Kit'in maceraları bile vardı.
Cimcimeyi o kadar çok severdim ki, onun olduğu sayfaları koparıp, kendime bir cimcime albümü hazırlamıştım.
Niye bütün dergiyi saklamamışım bilmem?
Albüme ne oldu diyecek olursanız, benden okumak için alan biri tarafından kaybedildi, albümümü bir daha göremedim 😠
Kahraman olarak Cimcimeyi tanıtmaya karar verdiğimde şöyle bir araştıma yapayım dedim, resimlerini ve bir kaç kare maceralarını görünce eski günlere geri döndüm.

4 Nisan 2007 Çarşamba

TİRİT

Kastamonu Tirit yemeği
Sanırım Kastamonu'lu olduğumu bilmeyen kalmadı.
Eğer bilmeyen varsa da bu yemeği görünce şıp diye nereli olduğumu anlayacaklardır.
Kastamonu denince ilk akla gelen yemek Tirit, Etli Ekmek ve Kuyu Kebabı(büryan)dır.
Tirit için Google'da araştırma yapayım dedim ama gördüm ki tirit diye verilen tarifler, daha çok bayat ekmekleri israf etmemek için yaptığımız bizim papara dediğimiz yemekten başka bir şey değil.
Bizim oralarda tirit, rulo yapılmış kuru yufkanın üzerine kemikli et suyu dökerek yapılır.
Bir de bazı yerlerde yufka yerine Kastamonu'ya özel susamsız simitle yapılır.
Kuru yufkayı köy böreğinde tarif etmiştim, elde incecik açılıp sacta kurutularak elde ediliyor.
Tabi bu işi yapabilen genç nesil arasında ben ne yazık ki yokum.
Sağolsun anneciğim bize bu yufkayı açıp, börekte yapıyor, tiritte.
Şimdi diyeceksiniz ki kuru yufkayı nereden bulabilirim?
Benim gibi yapın, hazır yufka alın rulo yapıp, aynı uzunlukta kesin ve fırına verip, kurutun.
Yada yufkacıya tiritlik yufka istediğinizi söyleyip, yufkaları biraz daha fazla pişirmesini sağlayın.
Kastamonu'ya ait yemek tariflerim devam edecek.

Bu arada;
Muhterem'le Geziye'de Kastamonu'yu tanıtıyorum, en son hazırladığım yazının konusu da Kastamonu'ya ait gelenekler ve yöresel yemekleri oldu.
Bakınız; Kastamonu Denilince Akla Gelenler 
Kastamonu hakkında yazdığım, en güncel, bol resimli yazıların tümünü KASTAMONU kategorisinde görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

2 Nisan 2007 Pazartesi

SULTANİ BEZELYE SALATASI

Sultani, nam-ı diğer yaprak bezelye için son günler, taneleşip-kartlaşmasına ve ortadan kalkmasına az bir zaman kaldı.
Sultani bezelyeyi yapmak-denemek istiyorsanız, elinizi çabuk tutun.
Daha önce etli yemeğinin tarifini vermiştim, şimdi de hafif bir salatasının tarifini vermek istiyorum.
Bebek mısır turşusu ve közlenmiş kırmızı biberin verdiği tatla harika oluyor.
Sizde kendi damak zevkinize uygun sebzelerle kendi salatanızı oluşturabilirsiniz.
Sultani Bezelye ile hazırladığım tüm tarifler 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"