14 Temmuz 2007 Cumartesi

LİMONLU TATLI


YE # 24 YEMEK ETKİNLİĞİ = LİMONLU TARİFLER
Bu ayın yemek etkinliği konusu; Limon.
Ev sahibimiz;Limon çiçeği blogunun sahibi, Süheyla Hanım.
Süheyla hanıma kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Aslında yola "Limonlu Mereng" yapmak için çıktım ama merengini yani bezesini tutturamadım.
Mikserimde sorun vardı, elle çırparakta kıvamını tutturamadım.
Bende üzerini beze yerine krem şanti ile kapladım ve tarçın serptim.
Alt tabanı kurabiye kıvamında, üstündeki muhallebisi yoğun limon aromalı, krem şantiden bahsetmeme gerek bile yok.
Tarifi Sabah gazetesinin verdiği yemek eklerinden aldım.
Tabanı ve muhallebisi "Limonlu Mereng" tarifinin aynısı.
Merengli yani bezeli yapmak isterseniz diye onun tarifini de veriyorum.
"Afiyetle Kalın"

LİMONLU TATLI;
Malzemeler;
Alt tabanı için;

3 su bardağı un,
1 adet yumurta,
150 gram margarin,
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
Yarım su bardağı toz şeker.
Muhallebisi için;
4 su bardağı süt,
4 adet yumurtanın sarısı,
Bir buçuk su bardağı toz şeker,
4 çorba kaşığı un,
5 adet limonun suyu,
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
1 paket vanilya.
Üzeri için;
2 su bardağı soğuk süt,
2 poşet krem şanti.
Mereng(beze) yapmak için;
4 yumurtanın akı,
2 çay bardağı toz şeker,
Yarım çay kaşığı tuz.


TARİFİ;
Alt tabanda ki hamuru hazırlamak için, malzemeleri karıştırıp, yoğurun.
Hazırladığınız hamuru yağlanmış kelepçeli bir kalıba yayın.
Önceden ısıtılmış 180 derecede ki fırında pişirip, soğumaya bırakın.
Muhallebisi için süt, yumurta sarıları, toz şeker ve unu bir tencerede karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başladığında rendelenmiş limon kabuğu, limon suyu ve vanilyayı ekleyerek muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.

















Muhallebiyi pişen hamurun üzerine dökün.
Soğuk sütle hazırladığınız krem şantiyi, şırıngayla muhallebinin üzerine sıkın.
Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servise hazır.
İsterseniz üzerine tarçın serpebilirsiniz.


Merengli yapmak için;
Bezeyi hazırlamak için yumurta akını, toz şekeri ve tuzu önce yavaş, daha sonra hızlı devirde koyulaşıncaya kadar mikserle çırpın.
Hazırladığınız bezeyi şırınga yardımıyla muhallebinin üzerine sıkın
Kek kalıbını tekrar fırına verip, bezelerin üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

12 Temmuz 2007 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

Muhterem'le Afiyetle
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba!
Neredeyse tatile çıkmışım gibi uzun bir ara oldu ama bu ara ne yazık ki seyahat için değil, teknik sebeplerden verildi.
Oğlumla, kızımın ısrarlarına dayanamayarak bilgisayarı bakıma-formata gönderdim.
Bilgisayar 2 günde servisten geldi.
"Aman ne güzel, fazla uzun sürmedi" diye sevinirken, yepyeni bir hafızayla eve dönen bilgisayarım bir türlü ADSL bağlantısını kabul etmedi.
Ben teknik konulardan anlamıyorum, oğlum işlerinin yoğunluğu sebebiyle babasıyla işe gitmeye başladı. Bizim ADSL kurulacak bekliyordu.
Sonunda Pazartesi akşamı oğlum internet bağlantısını kurmayı başardı ama bilgisayarın çoğu programı değişmiş.
Resimler, kullandığımız ve benim alışık olduğum programlar silinmiş.
Resimleri cd'lere kaydetmiştik, tekrar yükledik.
Resimlerin boyutlarını küçülttüğüm program silinmiş, onu da tekrar yükledik.
Bu format işinden memnun muyum?
Şimdilik bilmiyorum, alıştığım programları bulamayınca kızıyorum ama en azından bilgisayar fazlalıklarından kurtulup, kendini yeniledi diye avunuyorum.

Bu arada blogumun 1. yıldönümü dolayısıyla yorum yazan tebrik eden herkese çok teşekkür ederim.
Bazı arkadaşlarım soru sormuşlar ama internete giremediğim için soruları yeni gördüm, tek tek uğrayıp, sorularını cevaplamaya çalışacağım.
Yokluğumu ilk farkeden sevgili Esra (büyülü mutfak kokusu) oldu, "nerelerdesin?" diye yorum yazmış.
İnşallah artık hep buralardayım.
"Afiyetle Kalın"

29 Haziran 2007 Cuma

MUHTEREM'LE AFİYETLE 1 YAŞINDA!


MUHTEREM'LE AFİYETLE 1 YAŞINDA!...
29 Haziran 2006 tarihinde ilk yazımla blog dünyasına "merhaba" dedim.
İlk günlerde acemiliğimden ve resim boyutları yüzünden neredeyse bu işten vazgeçecektim.
Önceden yapamadığım şeyleri araştırarak yavaş yavaş öğrendim.
Hâlâ öğrenmem gereken şeyler var.
Buradan kurduğumuz dostluklar ve arkadaşlıklar ise bambaşka.
Birbirimizi daha iyi tanımak için bloglar arası ziyaretler yaptık, birbirimize yorumlar yazdık.
Yemek etkinliklerinde tariflerimizi birbirimizle paylaştık.
Birbirimizi şahsen tanımasakta birimizin sevinci hepimizin sevinci, birimizin üzüntüsü, hepimizin üzüntüsü oldu.
Hüznümü de, sevincimi  de sizlerle paylaştım.
Kısaca ben bu blog işini çok sevdim ve hiç pişman değilim.
Blog yazarı olsun yada olmasın, sayfama uğrayan, yayınladığım tarifler için güzel yorumlarını eksik etmeyen herkese çok teşekkür ederim.
Sizleri tanıdığım ve bu blog sayesinde kendimi ifade edebildiğim için çok mutluyum.
Güzel arkadaşlıklar kurup, bağlandığımız ama sonra terk edilen bloglar beni çok üzüyor.
İnşaAllah ben de onlardan biri olmam ve daha nice seneler bu sayfadan sizlerle buluşabilirim.
Yeni yazı ve tariflerimin devamında buluşmak üzere!...

"Afiyetle Kalın"