Bu salatayı kızkardeşim Tuğba'dan öğrendim.
Yapımı kolay, görüntüsü şık, lezzeti yerinde.
İftarda vazgeçemediğimiz bir salata oldu.
Kızımın salata ile pek arası yoktur ama söz konusu bu salata olunca içinde ki mısırlar sayesinde severek yediği bir salata oldu.
"Afiyetle Kalın"
MISIRLI GÖBEK SALATA;
Malzemeler;
1 Adet göbek (atom) salata,
Kırmızı lahana,
3-4 adet taze soğan,
2 adet domates,
1 çay bardağı konserve mısır,
Tuz-limon-zeytinyağ.
Yapılışı;
Salata malzemelerini yıkayıp süzün.
Göbek salatayı, kırmızı lahanayı, taze soğanları ve domatesi doğrayın.
Kırmızı lahananın sertliğini gidermek için, doğradıktan sonra tuzla ovabilirsiniz.
Malzemelerin içine istediğiniz miktarda konserve mısır taneleri ekleyin.
Servise yakın, tuz-limon ve zeytinyağı ekleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
9 Ekim 2007 Salı
8 Ekim 2007 Pazartesi
6 Ekim 2007 Cumartesi
ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE
Börülceyi bilir misiniz? Yada alıp, pişirir misiniz?
Kurusunu hiç pişirmedim ama tazesini sık sık pişiririm.
Bu hafta pazarda çıtır çıtır, içi su gibi olan taze börülceyi görünce dayanamayıp aldım.
Bol domatesli, soğanlı ve bir kaç tane sarımsak ekleyerek pişirdim ve dereotu ile servis yaptım.
Bazı tariflerde içine kesme şeker atılması, limon sıkılması yada nar ekşisi eklenmesi tavsiye ediliyor.
BESİN DEĞERLERİ;
Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:
343 kalori 22.8 gr. protein: 20 gr.
karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,5 gr. yağ; 2 gr.
lif: 138 mgr. fosfor: 74 mgr. kalsiyum; 5.8 mgr. demir; 6,7 mgr.
sodyum; 260 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 1.05 mgr.
B1 vitamini: 0,21 mgr. B2 vitamini ve 2.2 mgr. B3 vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI;
Çok gösterişsiz ve tutulmayan bir sebze olmasına karşın, yukarıda görülen ve dikkatleri çekecek kadar önemli besin değerlerini içeren börülcenin sağlığa yararlı şu etkileri bulunmaktadır:
* Tüm baklagiller gibi börülce de kandaki yüksek kolesterol düzeyini düşürür.
* İçerdiği yüksek lif oranıyla kandaki ensülin ve şekeri düzene sokar, bu nedenle şeker hastaları için iyi bir besin oluşturur.
* Aynı nedenle pekliğe (kabızlığa) hemoroite ve diğer bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
* Demir minerali yönünden zengin bir besin olduğu için kansızlığa da iyi gelir.
* Potasyum yönünden zengin olduğundan, yüksek tansiyonu düşürür. Sağlığa yararlı bütün bu pek önemli etkilerinden faydalanılmak üzere börülcenin diyetimize sokulması ve diğer baklagillerle dönüşümlü olarak tazesinden günde 100-120 gr. ya da kurusundan günde 55-60 gr. yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir.
"Afiyetle Kalın"
ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE;
Malzemeler;
1 kilo taze börülce,
3 orta boy soğan,
4 adet domates,
3 diş sarımsak,
yarım demet dereotu,
Zeytinyağı ve tuz.
TARİFİ;
Taze börülcelerin baş kısımlarını taze fasulye temizlermiş gibi temizleyin ama ortadan kırmayın.
Zeytinyağında, doğradığınız soğanları kavurun.
Üzerine kabuklarını soyup, doğradığınız domatesleri ekleyin.
Börülceleri yıkayıp, süzün ve domateslerin üzerine yerleştirin.
Sarımsakları temizleyip, doğrayarak yemeğe ekleyin.
Tuzunu ekleyip, mümkünse hiç su eklemeden,domatesin suyu ve kendi suyuyla ağır ağır pişirin.
Dereotunu isterseniz yemeğin içine, isterseniz servis zamanı üzerine yerleştirin.
"Afiyet Olsun"
Kurusunu hiç pişirmedim ama tazesini sık sık pişiririm.
Bu hafta pazarda çıtır çıtır, içi su gibi olan taze börülceyi görünce dayanamayıp aldım.
Bol domatesli, soğanlı ve bir kaç tane sarımsak ekleyerek pişirdim ve dereotu ile servis yaptım.
Bazı tariflerde içine kesme şeker atılması, limon sıkılması yada nar ekşisi eklenmesi tavsiye ediliyor.
BESİN DEĞERLERİ;
Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:
343 kalori 22.8 gr. protein: 20 gr.
karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,5 gr. yağ; 2 gr.
lif: 138 mgr. fosfor: 74 mgr. kalsiyum; 5.8 mgr. demir; 6,7 mgr.
sodyum; 260 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 1.05 mgr.
B1 vitamini: 0,21 mgr. B2 vitamini ve 2.2 mgr. B3 vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI;
Çok gösterişsiz ve tutulmayan bir sebze olmasına karşın, yukarıda görülen ve dikkatleri çekecek kadar önemli besin değerlerini içeren börülcenin sağlığa yararlı şu etkileri bulunmaktadır:
* Tüm baklagiller gibi börülce de kandaki yüksek kolesterol düzeyini düşürür.
* İçerdiği yüksek lif oranıyla kandaki ensülin ve şekeri düzene sokar, bu nedenle şeker hastaları için iyi bir besin oluşturur.
* Aynı nedenle pekliğe (kabızlığa) hemoroite ve diğer bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
* Demir minerali yönünden zengin bir besin olduğu için kansızlığa da iyi gelir.
* Potasyum yönünden zengin olduğundan, yüksek tansiyonu düşürür. Sağlığa yararlı bütün bu pek önemli etkilerinden faydalanılmak üzere börülcenin diyetimize sokulması ve diğer baklagillerle dönüşümlü olarak tazesinden günde 100-120 gr. ya da kurusundan günde 55-60 gr. yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir.
"Afiyetle Kalın"
ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE;
Malzemeler;
1 kilo taze börülce,
3 orta boy soğan,
4 adet domates,
3 diş sarımsak,
yarım demet dereotu,
Zeytinyağı ve tuz.
TARİFİ;
Taze börülcelerin baş kısımlarını taze fasulye temizlermiş gibi temizleyin ama ortadan kırmayın.
Zeytinyağında, doğradığınız soğanları kavurun.
Üzerine kabuklarını soyup, doğradığınız domatesleri ekleyin.
Börülceleri yıkayıp, süzün ve domateslerin üzerine yerleştirin.
Sarımsakları temizleyip, doğrayarak yemeğe ekleyin.
Tuzunu ekleyip, mümkünse hiç su eklemeden,domatesin suyu ve kendi suyuyla ağır ağır pişirin.
Dereotunu isterseniz yemeğin içine, isterseniz servis zamanı üzerine yerleştirin.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)