25 Ekim 2007 Perşembe

GÜVEÇTE YAZ TÜRLÜSÜ

Güveç yemekleri, ağır ağır piştiği için lezzetli olur.
Bu lezzette güvecin toprak yani doğal bir malzeme olmasının payı da var.
Güveçte yemek pişirmeyi seviyorum, türlü, kuru fasulye-nohut gibi baklagilleri pişirmek için tercihim güveçten yana, tabi acelem yoksa.
Güvecin bir kere kendini ısıtması için en az 10-15 dakika gerekiyor.
Acele yetişmesi gereken bir yemek için uygun bir seçim değil.
Güveci alalı 2 yıl oldu, ona Borcam muamelesi yapıyorum.
Yani sıcak-soğuk dengesine dikkat ediyorum, sıcakken soğuk ve ıslak zemine bırakmamak gibi.
Bu türlüyü yaptığım gün kavrulmuş etim vardı, onun için sebzeleri alta, kavrulmuş eti en üste yerleştirdim.
"Afiyetle Kalın"

GÜVEÇTE YAZ TÜRLÜSÜ;
Malzemesi;

300 gram kuşbaşı et,
2 adet patlıcan,
2 adet patates,
250 gram taze fasulye,
3 adet kabak,
3 adet domates,
3 adet sivri biber,
2 adet havuç,
2 adet kuru soğan,mümkünse arpacık soğan,
3-4 diş sarımsak,
2 yemek kaşığı biber salçası, tuz,sıvı yağ.

GÜVEÇTE YAZ TÜRLÜSÜ TARİFİ;
Etiniz çiğse, önce etleri yıkayıp, güvece yerleştirin,yumuşayıncaya kadar pişirin.
İsterseniz etleri önceden başka bir tencerede pişirin,sebzeler çabuk piştiği için etleri önceden biraz pişirmek gerekiyor.
Benim o gün kavrulmuş etim vardı,en üste eti yerleştirdim.
Patlıcanları alacalı soyup,acısını almak için üzerine tuz serpip,10-15 dakika bekletin.
Taze fasulyeyi ve diğer sebzeleri ayıklayıp,istediğiniz boy ve şekilde doğrayın.
Güvecin altına etleri,onun üzerine sertliklerine göre sebzeleri dizin.
Mesela taze fasulye geç pişeceği için en alta yerleştirmekte fayda var.
Sebzeleri yerleştirdikten sonra tuzunu ve 1 çay bardağına yakın sıvı yağı ekleyin.
Biber salçasını 2 su bardağı su ile ezip,sebzelerin üzerine dökün.
Güvecin kapağını folyo ile sarıp,tencerenizin üzerine kapatın.
Yemeğinizi ocakta yada fırında ağır ağır pişirin.
" Afiyet Olsun"

23 Ekim 2007 Salı

TERÖRÜ LANETLİYORUZ !



Sözün bittiği yerdeyiz.
Şehitlerimize Allah'tan rahmet,kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

19 Ekim 2007 Cuma

ELMALI KAKAOLU KEK

Bugünlerde yemek etkinlikleri birbirini kovalıyor.
Bu da yepyeni etkinliğimizin konusu olan "Minik eller mutfakta" için hazırladığım tarif.
Minik eller mutfakta yemek etkinliği için Yanya'dan-Evenez'e blogundan Selen'e konuk oluyoruz.
Kolay gelsin Selen.