Hayırlısıyla bugün eşimle evliliğimizin 21. yılına girdik.
Yazılacak söylenebilecek ne kaldı bilmiyorum.
Geçen yıl yazdığım evlilik yıldönümü yazısında söylenebilecek her şeyi söyledim.
Aslında pasta akşama yapılıp, yenilmeliydi ama benim yarın 20-25 kişilik bir misafir gurubum var.
Bugün ve yarın fırsat bulup ne pasta yapabilirim, ne de yazı yazı yazabilirim diye dün akşam pastayı hazırladım.
Bugün ve yarın misafirlerim için koştururum.
9 Ocak 2008 Çarşamba
7 Ocak 2008 Pazartesi
ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI
Pırasa dolmasını ilk defa Lezzet'in yıllar önce verdiği"yöre yemekleri ansiklopedisi-Karadeniz" ekinde gördüm.
Üstelik Kastamonu tarifiydi ve ben Kastamonu'lu olduğum halde daha önce hiç pırasa dolması yememiştim.
Hemen işe el koydum ve zeytinyağlı olarak pırasa dolmasını denedim.
Zeytinyağlı olmasının verdiği etkiyle hafif ekşi tadıyla çok lezzetli oldu.
Bir daha ki denememi etli olarak yapacağım.
Ben ortasında ki bölümü çiğken çıkardım,isterseniz hafif haşlayarak daha kolay çıkarabilirsiniz.
Sağlam olması için ortasını çok boşaltmamanızı tavsiye ederim.
Pişirirken dağılmaması için mümkün olan en kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Yine pişirirken pırasaların sıkı sıkı durmaları için üzerine tabak kapatın.
Pırasa boru şeklinde olduğu için bir taraftan koyduğunuz iç,öbür taraftan çıkıyor.
Bu yüzden başına ve sonuna domates yerleştirerek için çıkmasını engelleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI;
Malzemeler;
1 kilo kalın pırasanın beyaz kısımları,
1 çay bardağı pirinç,
1 küçük boy soğan,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 yemek kaşığı kuru nane,
incecek kesilmiş dereotu,
tuz,zeytinyağ.
Kapak için 2 adet domates.
TARİFİ;
Pırasaları parmak uzunluğunda kesin.
Orta kısımlarını iterek çıkarın.
Bu işlemi daha kolay yapmak için pırasaları çok az haşlayabilirsiniz.
Soğanı küçük doğrayıp,zeytinyağında kavurun.
Üzerine ayıklanmış ve yıkanmış pirinçleri ilave edin.
Fıstık-kuş üzümü-nane ve tuzunu ekleyip kavurun.
Dereotunu kararmaması için ocağı kapattıktan sonra ilave edin.
İçi boşalan pırasaların bir tarafını domatesle kapatın.
Tıknaz olmayacak şekilde içini doldurun ve tekrar domatesle kapatın.
Dibi geniş tencereye dolmaları dizin,tuz-zeytinyağı ve üzerini biraz geçecek kadar suyunu ekleyin.
Önce ısıya dayanıklı bir tabak, sonra tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"
4 Ocak 2008 Cuma
ŞİŞTE MEZGİT FİLETO
Geçen Cuma bir işimiz dolayısıyla Merter'e gittik.
Bayram sonrası fiyatlar çok ucuzlamış, tekstil cenneti Merter fiyat konusunda da tam bir cennet olmuştu.
Merter'de işimizi bitirdik, dönüşte eşim eve döndü ben semtimizde kurulan pazara girdim.
Ben bir yandan pazarda dolaşıp, bir yandan "akşama beni yormayacak-uğraştırmayacak ne pişirebilirim?" diye düşünüp duruyordum.
Balıkçı tezgahının önünden geçerken pazarda ki balık tezgahlarında görmeye alışık olmadığım mezgit fileto ile karşılaştım.
Tabi eşimin "balık pazardan değil balıkçıdan alınır" lafını kulak ardı ettim ve yarım kilo mezgit fileto aldım.
Bu sefer başladım "ben bunu nasıl değişik pişirsem,bari sayfamda yayınlayabileceğim bir tarif olsun" diye düşünmeye.
Daha önce pişirdiğim mezgit fileto gibi pişirmeyi düşündüm ama o zaman yeni bir tarif olmayacaktı.
Sonra aklıma hamsi şiş gibi ama aralarına arpacık soğanda ekleyerek şişte pişirmek geldi.
Eve gelir gelmez fikrimi uygulamaya başladım, hemen hazırlandı fazla uğraştırmadı.
Tadını eşimde kızımda çok beğendi,balık yerken nazlanan kızım bile çok severek yedi.
Çocuklara balık yedirmek için güzel bir fikir ama yiyemiyorlarsa sakın zorlamayın, çünkü onları çok iyi anlıyorum : )
"Afiyetle Kalın"
ŞİŞTE MEZGİT FİLETO;
Malzemeler;
Yarım kilo mezgit fileto,
15-20 adet arpacık soğan,
1 su bardağı mısır unu,
Tuz ve kızartmak için sıvı yağ.
ŞİŞTE MEZGİT FİLETO TARİFİ;
Mezgit filetolarınız bütünse, enine keserek 3 parçaya ayırın.
Benim kullandığım mezgitler hemen hemen 30 santimlikti, onar santimlik boylarda kestim ve onlarıda üç parça olarak şerit halinde kestim.
Şerit halinde ki balıkları rulo yapıp,1 balık,1 arpacık soğan şeklinde şişlere dizin.
Hazırladığınız şişleri mısır ununa bulayıp, kızgın yağda kızartın.
"Afiyet Olsun"
Bayram sonrası fiyatlar çok ucuzlamış, tekstil cenneti Merter fiyat konusunda da tam bir cennet olmuştu.
Merter'de işimizi bitirdik, dönüşte eşim eve döndü ben semtimizde kurulan pazara girdim.
Ben bir yandan pazarda dolaşıp, bir yandan "akşama beni yormayacak-uğraştırmayacak ne pişirebilirim?" diye düşünüp duruyordum.
Balıkçı tezgahının önünden geçerken pazarda ki balık tezgahlarında görmeye alışık olmadığım mezgit fileto ile karşılaştım.
Tabi eşimin "balık pazardan değil balıkçıdan alınır" lafını kulak ardı ettim ve yarım kilo mezgit fileto aldım.
Bu sefer başladım "ben bunu nasıl değişik pişirsem,bari sayfamda yayınlayabileceğim bir tarif olsun" diye düşünmeye.
Daha önce pişirdiğim mezgit fileto gibi pişirmeyi düşündüm ama o zaman yeni bir tarif olmayacaktı.
Sonra aklıma hamsi şiş gibi ama aralarına arpacık soğanda ekleyerek şişte pişirmek geldi.
Eve gelir gelmez fikrimi uygulamaya başladım, hemen hazırlandı fazla uğraştırmadı.
Tadını eşimde kızımda çok beğendi,balık yerken nazlanan kızım bile çok severek yedi.
Çocuklara balık yedirmek için güzel bir fikir ama yiyemiyorlarsa sakın zorlamayın, çünkü onları çok iyi anlıyorum : )
"Afiyetle Kalın"
ŞİŞTE MEZGİT FİLETO;
Malzemeler;
Yarım kilo mezgit fileto,
15-20 adet arpacık soğan,
1 su bardağı mısır unu,
Tuz ve kızartmak için sıvı yağ.
ŞİŞTE MEZGİT FİLETO TARİFİ;
Mezgit filetolarınız bütünse, enine keserek 3 parçaya ayırın.
Benim kullandığım mezgitler hemen hemen 30 santimlikti, onar santimlik boylarda kestim ve onlarıda üç parça olarak şerit halinde kestim.
Şerit halinde ki balıkları rulo yapıp,1 balık,1 arpacık soğan şeklinde şişlere dizin.
Hazırladığınız şişleri mısır ununa bulayıp, kızgın yağda kızartın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)