14 Şubat 2008 Perşembe

İRMİKLİ,VİŞNE MUHALLEBİLİ TATLI

YAMAN ETKİNLİK=AŞIK EDEN TARİFLER
Yaman Etkinliklerimizin bu ay ki konusu; Aşık Eden Tarifler.
Ev Sahibimiz; Kuşun Mutfağı
Son katılma tarihi 20 Şubat ama bu tür bir tarifi sevgililer gününde yayınlamak bana çok uygun geldi.
Bu etkinlik için ne yapacağımı bilmiyordum, bildiğim tek şey yapacağım tarifin kalp şeklinde olacağıydı.
Dün tatlı yapmaya karar verince yıllardır uyguladığım klasik irmik tatlısını yaptım.
Pişen irmiği kalp şeklinde bir kalıba boşaltıp, üzerine de vişne suyuyla pişirdiğim muhallebiyi yaydım.
Buzdolabında bekleyince kalıbın şeklini alıp, kolayca kalıptan çıktılar.
Üzerini de minik kalp süslerden yerleştirip, kenarına krem şanti sıktım.
Şantilerin üzerine de vişneli muhallebinin rengine birebir uyum sağlayan nar taneleri yerleştirdim.
İrmikli tatlı ile krem şantinin tatlı tadını, vişnenin hafif ekşi tadı bastırıyor.
Bu arada bu tatlının içinde hiç yağ ve gıda boyası yok.
"Afiyetle Kalın"


12 Şubat 2008 Salı

MUZLU RULO PASTA


Bu pastanın tarifini Disal'den aldım.
Benim pasta Saliha'nın ki gibi modern görünüşlü değil, klasik usulde oldu ama bu pastada gördüğüm hindistan cevizini kakaoya bulama fikri çok hoşuma gitti ve kivili pasta da bu fikri kullandım.
Pastayı Ekim ayının sonuna doğru yapmıştım ama yayınlamaya bir türlü fırsat bulamadım.
Kızımın arkadaşı bize gelecekti, Hilal'in doğum gününe de 3-4 gün vardı.
Hilal "anne bize bugün pasta yaparsan, doğum günümde pasta istemem" demişti.
Bende arkadaşı geldiği gün bu pastayı yaptım.
Tabi kızım doğum gününde duygu sömürüsü : ) yapıp, o günde fındıklı pasta yaptırdı.
"Afiyetle Kalın"


11 Şubat 2008 Pazartesi

BÖBREK YAHNİSİ

Sakatat sever misiniz?
Çoğunuzun "Hayııır" dediğini duyar gibiyim.
Bende karaciğer (o da Arnavut ciğeri olursa), kekikli tavuk ciğeri ve yürek dışında sakatat sevmem.
Eşim sakatatı çok sever,her türlüsünü yer.
Balık konusunda olduğu gibi onun için pişirip,ben yemiyorum.
Bu böbrekcik, (cik diyorum çünkü bu yıl kurbanda 7 ortaktık ve kişi başına düşen böbrek miktarı bu kadardı) kurban bayramında ki kurbanımızdan.
İlk böbrek pişirişimi hatırlıyorum da,o ne kokuydu öyle, mutfakta hatta evde duramayacak kadar kötü kokuyordu.
Acemilik tabi, ben nerden bileyim böbreğin 1-2 gün suyun içinde ama sık sık suyu değiştirilerek tutulduğunu.
Taze gelen böbreği hemen bir kat yıkayıp,pişirmiştim.
Kanı süzen ve idrar üreten bir organ olduğunu düşünürsek hemen pişirmek pek iyi bir fikir değilmiş : (
Artık pişirmeden 2 gün önce buzdolabında 1 kase suyun içinde tutup, sık sık suyunu değiştiriyorum.
Sanki yine aynı kokuyu duyarmışım gibi bol bol soğan-biber-domates ve kekik ekliyorum.
Tam resmi çekeceğim zaman pişmiş soğan-biber ve domatesten böbreklerin seçilmediğini farkettim.
Bende tabağa domatesten bir adacık yapıp, pişmiş böbrekleri onun üzerine yerleştirdim.
Allah'tan eşim kolesterol konusunda hassas, yılda bir-iki kez bu tür sakatat yemeğe razı oluyor.
"Afiyetle Kalın"

BÖBREK YAHNİSİ;
Malzemeler;
1 çift dana böbreği,
3 adet domates,
3 adet soğan,
3 adet sivri biber,
2 yemek kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay kaşığı karabiber-tuz-zeytinyağ.
Yapılışı;
Böbrekleri doğrayıp,bir kasenin içinde suya koyun ve sık sık suyunu değiştirerek mümkünse 1 gün suda bekletin.
Pişireceğiniz zaman tencereye 3-4 kaşık zeytinyağı dökün.
Üzerine suyunu süzdüğünüz böbrekleri ekleyin ve kavurun.
Domates-biber ve soğanı doğrayıp,böbreklere ekleyin.
Kendi damak tadınıza uygun baharatları ve tuzunu ekleyin.
Ağır ateşte pişirin,sıcak sıcak servis yapın.

"Afiyet Olsun"