29 Mayıs 2008 Perşembe

ANNEMİN YEMEKLERİ=SU BÖREĞİ

YAMAN ETKİNLİK=ANNEMİN YEMEKLERİ; SU BÖREĞİ
Yaman etkinliğimizin bu ay ki konusu,Mayıs ayına çok uygun bir konu;Annemin yemekleri.
Etkinliğimizin ev sahibi; Lama Mutfakta blogunun sahibi olan sevgili lama : )
Hepimizin sayfalarında annelerimize ait pek çok tarif var.
Annem çok güzel yemekler yapar,rahmetli ananem de çok güzel yemekler yapardı ve köyde "kullukçu" denilen düğünlerde yemek yapan biriydi.
Annemle evlerimizin yakın olması sayesinde annemin bizzat yaptığı tariflerede bu sayfalarda yer verdim.
Su böreği ise annemin yapmasını dört gözle beklediğimiz çok lezzetli bir börek.
Ramazan veya bayramlarda mutlaka yapar.
Bazende hiç aklımızda yokken bizi sevindirmek için sürpriz bir şekilde su böreği yapar.
Birde köy böreği yapar ki onunda seveni ve taliplisi çoktur.
Yaz tatili için gittiği memleketten döndüğünde mutlaka bizi toplayıp,mantar yemekleri-tirit-kulaklı makarna gibi yöresel yemeklerimizi pişirir.
Kışlık tarhanalarımız kiren yada normal tarhanayı annem yazın hazırlayıp, sonbaharda bize paylaştırır.
Karalahana ile hazırlanan bulgurlu mancar yemeği yine favorilerimizdendir.
Canım anneciğim seni ve yemeklerini çok seviyorum : )


SU BÖREĞİ;
Malzemeler;
3 adet yumurta,
1 bardak su,
Çektiği kadar,tahminen 1 kilo un,
1 paket tereyağ,
Sıvı yağ.
İçi için;
1 kalıp beyaz peynir ve maydanoz.


Yapılışı;
Yumurtaları kırıp,su ile birlikte yavaş yavaş un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.
Hazırladığınız hamuru pezilere ayırın.
Un yardımı ile pezileri açın.Yufkaların açılması bittikten sonra börek tepsisinin dibini yağlayın.
Yufkalardan ikisini haşlamayıp,ayırın.
Yufkanın birini diğerlerinden büyük açıp,en alta yerleştirin.
Büyük bir tencerede kaynamış tuzlu suda tek tek yufkaları haşlayın ve başka büyük bir tenceredeki soğuk suya aktarın.
Yufkayı soğuk sudan çıkarıp,peçete serdiğiniz süzgece aktarın.
Kuru bir peçete ile yufkanın fazla suyunu alın.
Haşlanan yufkaları tepsiye aralarına erittiğiniz tereyağından sürerek dizin.
İki yufka ara ile peynirli içten yerleştirin.
Bu şekilde yufkaları tepsiye dizin.
Haşlamadığınız diğer yufkayıda en üste serin.
Üzerine sıvı yağ sürerek isterseniz fırında yada annemin her zaman tercih ettiği gibi ocağın üzerinde çevire çevire kızartın.
"Afiyet Olsun"

26 Mayıs 2008 Pazartesi

BULGUR ÇANAKLARI

YEMEK ETKİNLİĞİ#34= BULGUR TARİFLERİ
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu;Bulgur.
Etkinliğimizin ev sahibi; "Derya'dan Lezzetler" sitesinin sahibi Derya.
Çay saati etkinliğindeki ev sahipliğini yeni devreden Derya, dinlenmeye fırsat bulamadan şimdi de Ye# 34 etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
Derya'ya kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
"Afiyetle Kalın"

24 Mayıs 2008 Cumartesi

POŞETTE SEBZELİ KÖFTE

Fırın poşetleri son yıllarda çoğumuzun mutfağında yerini aldı.
Tavuk-köfte-balık-sebze hemen hemen her türlü yiyeceği fırın poşeti ile pişirmek mümkün.
Tabi suni bir malzeme olduğu için zararlı olup, olmadığı da sık sık tartışılıyor.
Fırın poşetinin en büyük özelliği, içinde ki yiyeceğe su eklemeden, kendi suyunda ama kurutmadan pişirmesi.
Ben bu tarifte biraz renk vermesi için 1 çay bardağı salçalı su ekledim.
"Afiyetle Kalın"

POŞETTE SEBZELİ KÖFTE
Malzemeler;
Yarım kilo köftelik kıyma,
1 paket köfte harcı,
1 yumurta,
yarım demet maydanoz,
Sebze olarak;
Mantar-arpacık soğan-biber.
1 yemek kaşığı biber veya domates salçası, kekik, tuz ve sıvı yağ.
2 adet fırın poşeti.
 
TARİFİ;
Kıyma-köfte harcı-1 çay bardağı su-1 yumurta ve incecik doğradığınız maydanozları birlikte yoğurun.
Köftenin elinize yapışmaması için,avuç içlerinizi yağlayın.
Yuvarlak veya oval şekiller vererek köftenizi hazırlayın.
Arpacık soğanları temizleyin,biberlerin tohumlarını çıkarıp,iri parçalar halinde kesin.
Mantarları suda tutmadan hemen yıkayıp,süzün.
Sebzelerin üzerine tuz ve biraz kekik ekleyerek harmanlayın.
Fırın poşetine 1 kaşık un serpin ve her tarafına yayın.
Poşet yatık durumdayken içine eşit bir şekilde sebzeleri yerleştirin.
Hazırladığınız köfteleri sebzelerin üzerine dizin.
Salçayı bir çay bardağı su ile eritin ve poşetin içine kaşıkla gezdirin.
Poşetlerin ağzını kendi klipsleri ile bağlayın.
Fırın tepsisine köftelere dikkat ederek yerleştirin.
Poşetlerin üzerini buharın çıkması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında pişirin.

"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Çamlıca tepesi yazısının 2. bölümü ve hazırladığım müzikli videoyu izlemek için bakınız;
Muhterem'le Geziye;Çamlıca Tepesi 2008-2. bölüm