16 Ağustos 2008 Cumartesi

BERAT KANDİLİ


10 gün olarak düşündüğümüz ama güzel ve serin geçen günleri birden bırakamadığımız için 20 güne çıkan tatilden döndük.
En kısa zamanda yeni tariflerle buradayım.

Mübarek Berat Kandilinizi kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim.
Cenab-ı Hak buyuruyor:
'Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...'(Duhan, 44/1-4)
Ayette geçen, 'mübarek gece'den maksat; Berat gecesidir. Kur'ânın bu gecede, Yedinci semadan dünya semasına indirildi.
Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı.
Bu gecenin, dört adı vardır. "Mübarek gece", "Berae gecesi" "Sakk gecesi", "Rahmet gecesi". Ve denildi ki bununla Kadir Gecesi arasında kırk gün vardır.
Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkında da denilmiştir ki,
haraç tamamen alındığı zaman beraetlerini (temize çıkmalarını) dile getiren
bir sened yazıldığı gibi, Allah Teâlâ da bu gece mümin kullarına beraet yazar.
Ve denilmiştir ki bu gecede beş özellik vardır:
Bu gecenin beş özelliği vardır:
1) Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır.
2) Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından
melekler gönderilir.

3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir.
4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.
5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir.
Bu yetkinin üçte biri Şaban'ın onüçüncü günü, üçte biri Şaban'ın ondördüncü günü,
geri kalan üçte biri de Şaban'ın onbeşinci günü verilmiştir.
(Yazı "http://www.biriz.biz/itikat/berat.html" sitesinden alınmıştır)

25 Temmuz 2008 Cuma

KİRAZLI JÖLELİ PUDİNG

Muhterem'le Afiyetle
YE # 36 KİRAZLI VE VİŞNELİ TARİFLER=KİRAZLI JÖLELİ PUDİNG
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu ; Kiraz ve Vişneli tarifler.
Etkinliğimizin ev sahipliğini son anda gönüllü olan "Chaplin Cafe" blogundan Burcu yapıyor.
Burcu'ya şimdiden kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Etkinlikten haberim olur olmaz "acaba ne yapsam?" diye düşünmeye başladım.
Daha önce vişneli tart ve tartölet yapmıştım.
Onları tekrar yayınlamak yerine, farklı bir tarif denemeye karar verdim.
Sonra aklıma son dönemde yemek dergilerinde sık sık gördüğüm jöleli puding geldi.
Bu tarifin en büyük özelliği bardağın içine jöleyi yerleştirdikten sonra bardağı buzluğa meyilli bir şekilde yerleştirip, jölenin bu şekilde donmasını sağlamak.
İçecek gibi duruyor ama değil, bu bir sütlü tatlı.
Ve son söz;
Tatil sırası bende, 10 günlük bir tatilin ardından kısmetse tekrar burada olmak dileği ile şimdilik hoşçakalın.
"Afiyetle Kalın"

22 Temmuz 2008 Salı

ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI

YAMAN ETKİNLİK-YAZLIK LEZZETLER=ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI
Etkinliğimizin bu ay ki konusu;Yazlık Lezzetler.
Etkinliğimizin ev sahibi; Ala Carte sitesinden, Neslihan.
Bu sıcak yaz günlerinde hepimiz ağır-yağlı yemekleri bir tarafa bıraktık, masamızda en hafif yemeklere, zeytinyağlılara, salata çeşitlerine, sütlü tatlılara, buz gibi parfelere ve mevsim meyvelerine yer veriyoruz.
Tarifini verdiğim "çilekli irmik tatlısı" klasik irmik tatlısının çilek ve sosla zenginleştirilmiş halidir.
Bugünlerde vişne-böğürtlen ve frambuazlı hazırlayabilirsiniz.
Klasik irmik tatlısı ölçüsünü kalıbım büyük olduğu için bir kat arttırarak pişirdim.
İçine meyva kurusu veya şekerlemesi ekleyip, muhallebisine de biraz renk verebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI;
Malzemeler;
2 litre süt,
14 yemek kaşığı irmik,
14 yemek kaşığı toz şeker,
2 paket vanilya,
1 çay bardağı meyva şekerlemesi,
1 paket meyvalı sos,
yarım kilo çilek.
Yapılışı;
Sütü, irmiği, ve toz şekeri karıştırın.
Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar,pişirin.
Kullanacağınız kalıbı su ile çalkalayıp, biraz buzlukta tutun.
Pişen muhallebiyi kalıba dökün.
Buzlukta 4-5 saat, derin dondurucuda 2 saat beklettikten sonra servis yapmanıza yakın servis tabağına ters çevirin.
Meyvalı sosu üzerinde ki tarife göre pişirip, karıştırarak soğutun.
Çilekleri ayıklayıp, yıkayıp, süzdürün.
Ortadan ikiye kestiğiniz çilekleri tatlının çevresine dizin.
Servis tabağında ki tatlının üzerine hazırladığınız sosu dökün.
Dilim dilim keserek, çileklerle birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Abant gölü ile ilgili yazı ve resimler için bakınız;