4 Aralık 2008 Perşembe
YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI
Yeşil mercimek çorbası, kırmızı mercimek kadar olmasada pek çok ailenin masasında kendisine yer bulur.
Erkeklerin askerlik ve yurt anılarını anlattığı zaman yeşil mercimeğin adı "kara şimşek" olarak geçer.
Gaz yapsada : ) besleyici özelliğini, sağlam bir protein kaynağı olduğunu unutmamak lazım.
Koyu renkli bir su bıraktığı için çorbayı pişirmeden önce ayrı bir tencerede haşlarsanız, çorbanızın suyu daha berrak olur.
Sadece yeşil mercimek ve pirinç ile de pişirebilirsiniz.
Yada bu tarifte gördüğünüz gibi havuç, patates, biber ekleyerek bol sebzeli de pişirebilirsiniz.
Ayrıca bakınız; Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası
"Afiyetle Kalın"
YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı yeşil mercimek,
1 çay bardağı pirinç,
1 adet orta boy soğan,
1 adet havuç,
1 adet patates,
1 adet yeşil biber,
1 adet kırmızı biber,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz ve zeytinyağı.
TARİFİ;
Mercimekleri ayrı bir tencerede 10-15 dakika kaynatın.
Soğanları küçük doğrayıp, tencerede zeytinyağında kavurun.
İçine salçayı ilave edin.
Üzerine 5-6 su bardağı su ilave edin.
Su kaynayınca soyup, zar büyüklüğünde doğradığınız sebzeleri, pirinci ve haşlanmış yeşil mercimeği ilave edin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatlarıda ekleyerek kısık ateşte bütün sebze ve bakliyat pişinceye kadar kaynatın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
3 Aralık 2008 Çarşamba
TAVUK CİĞERİ
Sakatat çoğu kimsenin sevmediği bir yemek çeşididir.
Bu sevmeyenler gurubunu da daha çok kadınlar oluşturur.
Benimde sevmediğim sakatatlar var, mesela böbrek-kelle-paça-dalak-işkembe-kokoreç gibi.
Yürek-karaciğer ve tavuk ciğerini ise severek yerim.
Ama onlarda ayda yılda bir tükettiğim sakatatlar.
Karaciğeri yahni olarak değil Arnavut ciğeri olarak severim, tavuk ciğerinde de mutlaka kekik olmalı.
Şimdi Kurban Bayramı yaklaşıyor, her tür sakatat ve et evlere girecektir.
Diğer sakatat tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"
Bir kaç yıl önce bir yemek fotoğrafçısının röportajını okumuştum.
Resmini çekerken en zorlandığı yemeğin et yemekleri olduğunu söylemişti.
Pişince rengi kahverengiye dönen etler resimde istediği gibi çıkmıyormuş.
Tamamen katılıyorum, et resmi çekmek çok emek istiyor.
Olduğu gibi tabağa dizmek yetmiyor,rengini vurgulamak yada açmak için mutlaka yan ürünler kullanmak gerekiyor.
Bu arada resimde gördüğünüz soğanları zeytinyağında biraz kavurdum.
Bu tavuk ciğerini gündüz pişirdiğim için çiğ soğan kullanamadım, kavurunca ağızda kokmadığı için soğanı kavurarak servis yaptım.
Soğan çiğ olsaydı, bembeyaz görüntüsü ile bizim tavuk ciğerleri daha bir ortaya çıkardı diye düşünüyorum.
TAVUK CİĞERİ;
Malzemeler;
Yarım kilo tavuk ciğeri,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Kekik, sumak, kırmızı biber, tuz.
Servis için;
Yarım demet maydanoz,
3 adet orta boy soğan,
Domates.
Yapılışı;
Tavuk ciğerini ve yüreğini suyun altında hem yıkayıp, hemde yağ ve damarlarından temizleyin.
Yüreği ciğerden ayırın, ciğeri en fazla ikiye bölün.
Yarım çay bardağı zeytinyağında çok fazla karıştırmadan pişirin.
Tuz-kekik-sumak ekleyip, hassas olan ciğerleri dağıtmadan karıştırın.
Servis tabağına ince doğradığınız maydanozları, piyazlık doğradığınız ve sumak eklediğiniz soğanları yerleştirin.
Eğer soğanın ağzınızda kokmasını istemiyorsanız, soğanı 4-5 kaşık zeytinyağında kavurup, öyle servis yapabilirsiniz.
Servis tabağına yerleştirdiğiniz soğanların üzerine domatesleri ve tavuk ciğeri ile yüreklerini yerleştirip, sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Bu sevmeyenler gurubunu da daha çok kadınlar oluşturur.
Benimde sevmediğim sakatatlar var, mesela böbrek-kelle-paça-dalak-işkembe-kokoreç gibi.
Yürek-karaciğer ve tavuk ciğerini ise severek yerim.
Ama onlarda ayda yılda bir tükettiğim sakatatlar.
Karaciğeri yahni olarak değil Arnavut ciğeri olarak severim, tavuk ciğerinde de mutlaka kekik olmalı.
Şimdi Kurban Bayramı yaklaşıyor, her tür sakatat ve et evlere girecektir.
Diğer sakatat tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"
Bir kaç yıl önce bir yemek fotoğrafçısının röportajını okumuştum.
Resmini çekerken en zorlandığı yemeğin et yemekleri olduğunu söylemişti.
Pişince rengi kahverengiye dönen etler resimde istediği gibi çıkmıyormuş.
Tamamen katılıyorum, et resmi çekmek çok emek istiyor.
Olduğu gibi tabağa dizmek yetmiyor,rengini vurgulamak yada açmak için mutlaka yan ürünler kullanmak gerekiyor.
Bu arada resimde gördüğünüz soğanları zeytinyağında biraz kavurdum.
Bu tavuk ciğerini gündüz pişirdiğim için çiğ soğan kullanamadım, kavurunca ağızda kokmadığı için soğanı kavurarak servis yaptım.
Soğan çiğ olsaydı, bembeyaz görüntüsü ile bizim tavuk ciğerleri daha bir ortaya çıkardı diye düşünüyorum.
TAVUK CİĞERİ;
Malzemeler;
Yarım kilo tavuk ciğeri,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Kekik, sumak, kırmızı biber, tuz.
Servis için;
Yarım demet maydanoz,
3 adet orta boy soğan,
Domates.
Yapılışı;
Tavuk ciğerini ve yüreğini suyun altında hem yıkayıp, hemde yağ ve damarlarından temizleyin.
Yüreği ciğerden ayırın, ciğeri en fazla ikiye bölün.
Yarım çay bardağı zeytinyağında çok fazla karıştırmadan pişirin.
Tuz-kekik-sumak ekleyip, hassas olan ciğerleri dağıtmadan karıştırın.
Servis tabağına ince doğradığınız maydanozları, piyazlık doğradığınız ve sumak eklediğiniz soğanları yerleştirin.
Eğer soğanın ağzınızda kokmasını istemiyorsanız, soğanı 4-5 kaşık zeytinyağında kavurup, öyle servis yapabilirsiniz.
Servis tabağına yerleştirdiğiniz soğanların üzerine domatesleri ve tavuk ciğeri ile yüreklerini yerleştirip, sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
2 Aralık 2008 Salı
GARNİTÜRLÜ PATATES SALATASI
Patates salatasını nasıl hazırlarsınız?
Bol kıvırcık-soğan ve limonla mı?
Bir adı da "Paşa Pilavı" olan haşlanmış yumurta ve taze soğanla mı?
Yoksa garnitürle mi?
Ben garnitürlü olanını tercih ediyorum.
Eskiden mayonez ekliyordum ama sıcakta mayonez yumurta kokunca bir bıraktım, bir daha hiç eklemedim.
Şimdi yağ-tuz-limon eşliğinde kendi doğal rengi ile servis yapıyorum.
Hazır garnitürler patates-havuç ve bezelye içeriyor, isterseniz garnitürü hazır almadan kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Zaten ana malzememiz haşlanmış patates, küçük zar şeklinde doğranmış havuçları haşlayarak havucu elde edip, bezelye için konserve bezelye kullanabilirsiniz.
Közlenmiş kırmızı biber-mısır konsevesi ve salatalık turşusu da ekleyip, dereotu veya maydanoz doğradınız mı salatanız hazır demektir.
"Afiyetle Kalın"
GARNİTÜRLÜ PATATES SALATASI;
Malzemeler;
6-7 adet haşlamalık patates,
2 adet zar boyutunda doğranmış havuç,
1 su bardağı bezelye konservesi,
1 küçük kutu mısır konservesi,
Közlenmiş kırmızı biber,
5-6 adet kornişon turşu,
5-6 dal maydanoz veya dereotu,
2 adet taze soğan (isteğe bağlı),
Sos için;
Zeytinyağı-limon ve tuz.
TARİFİ;
Patatesleri haşlayıp, soğumasını bekleyin.
Patatesi sıcak doğradığınız zaman dağılma ihtimali çok yüksek, onun için mümkün olduğunca erken haşlayıp, soğuması için bekleyin.
Soğuyan patatesleri küçük küçük doğrayın.
Doğradığınız patateslere bezelyeyi, zar büyüklüğünde doğradığınız ve haşladığınız havuçları, mısırı, yine zar büyüklüğünde doğradığınız kırmızı biber ve kornişon turşularını, incecik doğradığınız maydanozu ve taze soğanı ekleyin.
Tüm malzemeyi karıştırın.
1 çay bardağı zeytinyağı, 1 limonun suyunu ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)