10 Şubat 2009 Salı

TAVUKLU ISLAMA


Kastamonu denilince ilk akla gelen tirit olur.
Fakat tirit her yerde farklı bir şekilde yapılabiliyor.
Bazı yerlerde susamsız simit ile hazırlanıyor, bazı yerlerde ise yine kuru yufka ile hazırlanıyor ama ismi "ıslama" olarak geçiyor.
Bizde kuru yufka ile hazırlanır ve kemikli et suyu ile ıslatılıp, yanında yine kemikli et ile servis yapılır.
Bakınız; Tirit
Bu tarifte ise tavuk eti ile hazırlanmış halini göreceksiniz.
Bir keresinde köyde hindi ile hazırlamıştık, o da çok lezzetli olmuştu.
"Afiyetle Kalın"

9 Şubat 2009 Pazartesi

MANTARLI YUMURTA


Mantarlı yumurtayı, özellikle ailece bir arada olduğumuz hafta sonları severek tüketiyoruz.
Hafta içi ev halkının iş ve okul koşuşturmaları arasında tadını çıkararak kahvaltı yapmak pek mümkün olmuyor.
Ama hafta sonları, hafta içi yapamadığımız kahvaltı keyfini mutlaka yapıyoruz.
Pazar günleri kahvaltı mönümüzde mutlaka özel bir şey oluyor.
Bu bazen hamur işi, bazen yumurta çeşitleri olabiliyor.

Diğer kahvaltılık tariflerim için bakınız;
Kahvaltılıklar

Diğer mantarlı tariflerimin hepsi 👉BURADA

"Afiyetle Kalın"

MANTARLI YUMURTA;
Malzemeler;
Yarım kilo kültür mantarı,
1 orta boy soğan,
2 adet domates,
Yarım çay bardağı zeytinyağ,
Kişi sayısına göre yumurta,
Tuz ve karabiber.
Yapılışı;
Mantarları fazla su çekmemesi için suda çabucak yıkayıp,süzgece alın.
Bazıları yıkamaktansa kabuğunu soymayı tercih ediyor ama benim için rahat etmiyor, sonuçta mantar bol gübrenin içinde yetişiyor.
Yıkadığınız mantarları doğrayın ve kızgın yağda suyunu bırakmasına fırsat vermeden soteleyin.
Eğer suyunu bırakırsa, suyu tavanın kenarından süzün.
Soğanları küçük doğrayın,domateslerin kabuklarını soyup,doğrayın ve mantara ilave edin.
Tuz-karabiber-kırmızı pul biber ekleyip, mantarların ve sebzeleri pişirin.
Mantarlar piştikten sonra kişi sayısına göre yumurtaları bütün olarak kırın.
Yumurtaların tuzunu ilave edin, sarıların üzerine 1 yemek kaşığı su dökün.
Tavanın kapağını kapatın ve istediğiniz kıvamda oluncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan gezisinin 2. bölümünü ve konulu lale peysajlarını görmek için bakınız;
Muhterem'le Geziye- Emirgan'da Lale Zamanı 2008-2. Bölüm

Dikkat; İstanbul'da laleler henüz açmadı, bu yazıdaki resimler 16 Nisan 2008 tarihinde çekilmiştir.

4 Şubat 2009 Çarşamba

ÇAY DAVETİ-3


Çay daveti mönümüze yeni bir mönü ile devam ediyoruz.
Bu servis tabağında görmüş olduğunuz yiyecekleri masada açık büfe tarzında hazırlamıştım.
Fakat misafirlerimin yanında resim çekemediğim için daha sonra tabakta bir araya getirerek resimlerini çektim.
Sosyete mantısını eğer servis tabağında başka yiyeceklerin yanında servis yapacaksam, sosu diğerlerine bulaşmasın diye mutlaka küçük bir tabakta servis yapıyorum.
Mönüde yer alanların linklerine tıklayarak, tariflerine ulaşabilirsiniz.

ÇAY DAVETİ MÖNÜSÜ;

Sosyete Mantısı

Patates Kasesinde Garnitür

Zeytinyağlı Biber Dolması

Puding Soslu Kek


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Sakın üstteki resme bakıp, İstanbul'da lalelerin açtığını zannetmeyin.
Bu resimleri geçen baharda 16 Nisan'da çektim.
Fakat diğer lale resimlerini yayınlayayım derken Emirgan'a fırsat kalmadı ve yayınlanması bugünleri buldu.
Aslında fenada olmadı, bu soğuk ve renksiz günlere biraz değişik resimler görmek istiyorsanız, cıvıl cıvıl renklerde ki laleleri görmek için sayfama uğrayabilirsiniz.
Hazırladığım yazıda 40 resim ve 2 kısa video çekimi sizi bekliyor, bakınız;

Muhterem'le Geziye-Emirgan'da Lale Zamanı-2008

"Afiyetle Kalın"