13 Şubat 2009 Cuma

BANYOLU BÖREK


Banyolu börek adını ilk duyduğunuzda eminim ismiyle hepinizi şaşırtmıştır.
Ben ilk duyduğumda "nasıl, yani?" diye düşünmüştüm.
Bizim ailede bu böreği ilk kızkardeşim ve yengem yaptı, ben onlardan öğrendim.
Hazır yufka ile yapılıyor ama margarinle yağlanması, 3 kat olması, ıslanması ve birazda dolapta bekledikten sonra piştiği için çıtır çıtır milföyden farkı kalmıyor.
İç malzemesini kendi ağız tadınıza göre ayarlayıp, hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
BANYOLU BÖREK;
Malzemeler;
3 adet yufka,
Yarım paket margarin veya tereyağı,
İç malzemesi;
150 gram beyaz peynir,
Mevsimi ise; kırmızı biber,
Maydanoz,
Üzerine;
1 adet yumurta,
Çörek otu.
Yapılışı;
1. yufkayı mutfak tezgahının üzerine yayın.
Üzerine erimiş margarin sürün.
Diğer 2 yufkayı da 1 .yufkanın üzerine yerleştirip,her seferinde margarin sürün.
Yağladığınız yufkaları sigara böreği saracakmış gibi üçgen parçalara kesin.

Kestiğiniz yufkaların geniş olan kısmına maydanozlu, kırmızı biberli peynir, yada istediğiniz iç malzemesinden yerleştirip, sigara böreği gibi sarın.

Hazırladığınız börekleri derin bir kapta buz gibi soğuk suya batırıp, 10 dakika bekletin.
Daha sonra zedelemeden, sudan hafifçe sıkarak çıkarıp, servis tabağına dizin.
Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra, yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.
Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

10 Şubat 2009 Salı

TAVUKLU ISLAMA


Kastamonu denilince ilk akla gelen tirit olur.
Fakat tirit her yerde farklı bir şekilde yapılabiliyor.
Bazı yerlerde susamsız simit ile hazırlanıyor, bazı yerlerde ise yine kuru yufka ile hazırlanıyor ama ismi "ıslama" olarak geçiyor.
Bizde kuru yufka ile hazırlanır ve kemikli et suyu ile ıslatılıp, yanında yine kemikli et ile servis yapılır.
Bakınız; Tirit
Bu tarifte ise tavuk eti ile hazırlanmış halini göreceksiniz.
Bir keresinde köyde hindi ile hazırlamıştık, o da çok lezzetli olmuştu.
"Afiyetle Kalın"

9 Şubat 2009 Pazartesi

MANTARLI YUMURTA


Mantarlı yumurtayı, özellikle ailece bir arada olduğumuz hafta sonları severek tüketiyoruz.
Hafta içi ev halkının iş ve okul koşuşturmaları arasında tadını çıkararak kahvaltı yapmak pek mümkün olmuyor.
Ama hafta sonları, hafta içi yapamadığımız kahvaltı keyfini mutlaka yapıyoruz.
Pazar günleri kahvaltı mönümüzde mutlaka özel bir şey oluyor.
Bu bazen hamur işi, bazen yumurta çeşitleri olabiliyor.

Diğer kahvaltılık tariflerim için bakınız;
Kahvaltılıklar

Diğer mantarlı tariflerimin hepsi 👉BURADA

"Afiyetle Kalın"

MANTARLI YUMURTA;
Malzemeler;
Yarım kilo kültür mantarı,
1 orta boy soğan,
2 adet domates,
Yarım çay bardağı zeytinyağ,
Kişi sayısına göre yumurta,
Tuz ve karabiber.
Yapılışı;
Mantarları fazla su çekmemesi için suda çabucak yıkayıp,süzgece alın.
Bazıları yıkamaktansa kabuğunu soymayı tercih ediyor ama benim için rahat etmiyor, sonuçta mantar bol gübrenin içinde yetişiyor.
Yıkadığınız mantarları doğrayın ve kızgın yağda suyunu bırakmasına fırsat vermeden soteleyin.
Eğer suyunu bırakırsa, suyu tavanın kenarından süzün.
Soğanları küçük doğrayın,domateslerin kabuklarını soyup,doğrayın ve mantara ilave edin.
Tuz-karabiber-kırmızı pul biber ekleyip, mantarların ve sebzeleri pişirin.
Mantarlar piştikten sonra kişi sayısına göre yumurtaları bütün olarak kırın.
Yumurtaların tuzunu ilave edin, sarıların üzerine 1 yemek kaşığı su dökün.
Tavanın kapağını kapatın ve istediğiniz kıvamda oluncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan gezisinin 2. bölümünü ve konulu lale peysajlarını görmek için bakınız;
Muhterem'le Geziye- Emirgan'da Lale Zamanı 2008-2. Bölüm

Dikkat; İstanbul'da laleler henüz açmadı, bu yazıdaki resimler 16 Nisan 2008 tarihinde çekilmiştir.