27 Temmuz 2009 Pazartesi

VİŞNE KOMPOSTOSU

Muhterem'le Afiyetle Sıcak havalarda, soğuk içecek çok iyi oluyor.
Bu sıcaklarda vişne kompostosu buzdolabımdan hiç eksik olmuyor.
Hemen hemen her meyvenin kompostosunu yapabilirsiniz fakat ekşi tadı ile vişne kompostosu, sıcak havalarda daha bir serinletici oluyor.
Komposto servisi genellikle kasede yapılır ama bizim evde hele vişne kompostosu ise mutlaka bardakta içilir.
Ramazan ayında iftar sofralarında içecek olarak asitli içecekler yerine bu tür sağlıklı ve serinletici içecekleri servis yapacağız.
Vişne mevsimi geçmeden buzluklarınıza bir kaç poşet vişne yerleştirmeyi unutmayın.
"Afiyetle Kalın"

24 Temmuz 2009 Cuma

BAMYA KIZARTMASI

bamya tarifi Bamya sevmeyen bendeniz, eşim ve kızım içim bamya pişirmeye devam ediyorum.
Bamyanın tadına bakmasam bile değişik yöntemlerle pişirip, bizimkilerin fikrini alıyorum.
Bu tarifteki bamyanın çerez gibi olduğunu söylediler.
Onlara katılıyorum, bamya tavadan çıktığı anda çıtır çıtır haliyle çerez gibi olduğunu belli ediyordu.
Bu tarifi Lezzet dergisinin 2008 Ağustos sayısında görüp, denedim.
Dergide bol limon dilimleri ile servis yapılması öneriliyordu.
Bamya ile hazırladığım tariflerin hepsi 👉BURADA 
"Afiyetle Kalın"


23 Temmuz 2009 Perşembe

KÖFTE PATLICAN DİZME

Patlıcanı sevmeyen neredeyse yok gibidir.
Yaz aylarında çeşitli şekillerde pişirip, afiyetle yeriz.
Ben misafir mönülerin de sebze olarak ilk önce patlıcana yer veriyorum.
Patlıcanı pişirmenin ve değişik yemek yapmanın öyle çok çeşidi varki, insan nasıl pişirsem diye hiç sıkıntıya girmiyor.
Mesela taze fasulyenin pişirme biçimleri, tarifleri bir elin parmaklarını geçmez.
Bu tarifteki köfteler sayesinde çocuklarda bu sebzeyi rahatlıkla yiyor.
Köfteleri hazırladıktan sonra fırın tepsisine dizip fırında kızartırsanız, köfteleriniz hem daha lezzetli olur hemde daha iyi bir görüntü verir.
Pişirmek için fırınıda kullanabilirsiniz, dibi geniş bir tencereye dizerek ocaktada pişirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
KÖFTE PATLICAN DİZME;
Malzemeler;
Köfte için;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ufalanmış ekmek içi,
1 adet orta boy rendelenmiş soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Fırın tepsisini yağlamak için 3 yemek kaşığı sıvı yağ.
Ayrıca;
1 kilo patlıcan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeytinyağı.
Yapılışı;
Köfte malzemelerini yoğurun.
Yuvarlak şekiller vererek yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıttığınız fırında köfteleri pişirin.
Patlıcanları alacalı olarak soyun.
Tuzlu suda 15-20 dakika bekletin.
Suyun içinden sıkarak çıkarın, yıkayın ve 1 parmak uzunluğunda kesin.
Dibi geniş bir tencereye 1 patlıcan, 1 köfte olarak bütün malzemeyi dizin.
Üzerine su ile incelttiğiniz salçalı suyu dökün.
Kısık ocakta ağır ağır pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"