12 Kasım 2009 Perşembe

TERBİYELİ BUĞDAY ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetleİstanbul'da ve tüm yurtta pastırma sıcakları da bitti.
Hava giderek soğuyor.
Soğuk demek mönüye çorbayı da dahil etmek demek.
Sıcak yaz günlerinde dönüp bakmadığımız çorbayı, kışın masamızdan eksik etmiyoruz.
Bu arada bu çorbayı yazın soğuk olarakta tüketebilirsiniz.
Buğday zor piştiği için ya akşamdan ıslatın, yada haşlayarak kullanıma hazır hale getirin.
Ben buğday salatası için hazırladığım buğdaylardan buzdolabına çorbalık olarak ayırıp, daha sonra çorba pişiriyorum.
Buğday ile hazırladığım diğer tariflerim;

Buğday Salatası  (yeşillikli)

Buğday Salatası  (kızartmalı)

"Afiyetle Kalın"

buğdaydan çorba nasıl yapılır?TERBİYELİ BUĞDAY ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış buğday,
1 adet orta boy soğan,
1 su bardağı yoğurt,
1 adet yumurta,
1 tepeleme dolu yemek kaşığı un,
Tuz, zeytinyağı ve kuru nane.

TERBİYELİ BUĞDAY ÇORBASI TARİFİ;
Tencereye 4-5 kaşık zeytinyağını dökün.
Küçük doğradığınız soğanları kavurun.
Üzerine 5 bardak su ilave edin.
Su kaynayınca haşlanmış buğdayı ekleyin.
1 adet yumurta, un, ve yoğurdu yarım bardak su ile çırpın, içine yoğurdun kesilmemesi için birazda çorbanın sıcak suyundan ilave edin.
Buğday pişince hazırladığınız terbiyeyi sürekli karıştırarak, çorbaya ilave edin.
Tuzunuda ilave edip, terbiye ile birlikte bir miktar daha kaynatın.
Küçük bir sahanda zeytinyağında kuru nane ve isterseniz kırmızı pul biberi kızdırarak çorbanın üzerine dökün.
Kışın sıcak sıcak, yazın serin serin için.
"Afiyet Olsun"

9 Kasım 2009 Pazartesi

PATLICAN PİZZASI

10 gün önce pazardan son kez bostan patlıcanı, çalı fasulye ve dolmalık biberden oluşan yazlık sebzeler aldım.
Aldığım bostan patlıcanı inanın yaz günlerinde aldığım patlıcanlardan çok daha güzel, çekirdeksiz ve lezzetliydi.
Bende bu güzelim bostan patlıcanları ile uzun zamandır yapmayı planladığım patlıcan pizzasını yaptım.
Pizzayı iki çeşit yaptım.
Büyüklere göre olanını, otlu peynir-cherry domates ve kaşar peynir ile hazırladım.
Çocuklar için hazırladığım pizzayı da salam-domates ve kaşar peynir ile hazırladım.
Bostan patlıcanı ile yaptığım diğer tarifler için bakınız;

Bostan Patlıcanında Kıymalı Makarna

Bostan Patlıcanı Oturtma

Patlıcan Burger

"Afiyetle Kalın"

PATLICAN PİZZASI; (Büyükler için)
Malzemeler;
2 adet bostan patlıcanı,
200 gram Van otlu peynir,
10-15 adet cherry domates,
Dilimlenmiş kaşarpeynir,
Tuz ve zeytinyağ,
Servis için; maydanoz.


Yapılışı;
Bostan patlıcanını alacalı olarak soyun.
Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin.
Sıkarak tuzlu sudan çıkarıp, 1 parmak eninde dilimleyin.
Patlıcan dilimlerinin üzerine zeytinyağ sürerek, tost makinesinde yada teflon tavada önlü-arkalı biraz pişirin.


Hazırladığınız patlıcan dilimlerini fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerine tuz serpin ve ortadan ikiye böldüğünüz cherry domatesleri dizin.
Tam ortasına Van otlu peynirinden yerleştirin.
Tepsinin dibine, içine 4-5 kaşık zeytinyağı eklenmiş, 1 su bardağı su dökün.
Önceden ısıtılmış fırında, orta hararette pişirin.
Fırından çıkarmadan önce kaşar dilimlerini ekleyip, kaşarlar eriyinceye kadar bekletin.
İnce doğranmış maydanoz yapraklarının içine yerleştirerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

PATLICAN PİZZASI; (Çocuklar için)
Malzemeler;2 adet bostan patlıcanı,
İnce dilimlenmiş salam,
2 adet orta boy domates,
Dilimlenmiş kaşarpeynir,
Tuz ve zeytinyağ.


Yapılışı;
Bostan patlıcanını alacalı olarak soyun.
Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin.
Sıkarak tuzlu sudan çıkarıp, 1 parmak eninde dilimleyin.
Patlıcan dilimlerinin üzerine zeytinyağ sürerek, tost makinesinde önlü-arkalı biraz pişirin.
Hazırladığınız patlıcan dilimlerini fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerine tuz serpin ve ince dilimler halinde ki salamları ve domatesleri dizin.
Salamlar pişince yukarı doğru kalkıp, kase gibi oluyor, o yüzden kenarlarına bıçakla küçük kesikler yapabilirsiniz.
Tepsinin dibine, içine 4-5 kaşık zeytinyağı eklenmiş, 1 su bardağı su dökün.


Önceden ısıtılmış fırında, orta hararette pişirin.
Fırından çıkarmadan önce kaşar dilimlerini ekleyip, kaşarlar eriyinceye kadar bekletin.
"Afiyet Olsun"

7 Kasım 2009 Cumartesi

ALİ NAZİK

Ali Nazik közlenmiş patlıcan ile yapılan nefis bir yemek.
Tek zorluğu patlıcanları közlemek.
Ben patlıcanları direkt ocağın üzerinde közlüyorum.
Fırınım doğalgazlı olduğu için en az yarım saat kendisini ısıtması lazım sonra içindekini pişirmesi de bir o kadar uzun sürdüğü için ocakta közlemek benim için daha pratik ve çabuk oluyor.
Patlıcanları közlerken daha çabuk pişmesi için çatalla delmeyi unutmayın.
"Afiyetle Kalın"

ALİ NAZİK;
Malzemeler;
1 kilo patlıcan,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
300 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
2 adet sivri biber,
1 adet kırmızı biber,
1 adet domates,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz, karabiber, zeytinyağı.
Üzerine;
2 yemek kaşığı kızdırılmış tereyağ,
İsteğe bağlı kırmızı toz biber.
TARİFİ;
Soğanları çok küçük doğrayarak, 5-6 kaşık zeytinyağında kavurun.
Yine küçük doğradığınız sivri ve kırmızı biberleri, domatesi ilave edin.
Son olarak kıymayı ilave edin ve tuz, karabiber, istediğiniz baharatları ve salçayı ekleyip, pişirin.
Patlıcanları yıkayın ve çatalla üzerini 4-5 yerinden delin.
Ocağın üzerine yerleştirin ve arada bir çevirerek iyice pişmesini sağlayın.
Közlenen patlıcanların kabuklarını soyun ve bıçakla çok küçük olarak kesin.
İsterseniz mutfak robotundan geçirerek pürüzsüz bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Patlıcanlara tuz ve 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyip, karıştırın.
Patlıcanları, çırpılmış sarımsaklı yoğurdun içine ekleyin.
Servis tabağına hazırladığınız yoğurtlu patlıcanları yerleştirin.
Üzerine kavrulmuş kıymayı yerleştirin.
Son olarak kızdırılmış tereyağ dökerek, servis yapın.
"Afiyet Olsun"