Evdekilerin yemek seçmemesi bir ev hanımı için bulunmaz bir nimettir.
Çok şükür bizimkiler yemek seçmezler, hemen hemen her sebzeyi yerler.
Pırasa ise seveni az olduğu için pek çok eve girmez.
Bizde daha çok zeytinyağlısı ve yumurtalısı tüketilir.
Zeytinyağlı pırasayı kayınvalidemden öğrenmiştim, bizde pırasa hep kıymalı ve salçalı pişerdi o yüzden zeytinyağlı pırasa ile tanışmam evlendikten sonra oldu.
Arada sırada da kuzu eti ile pişiririm.
Yumuşacık kuzu eti ile pırasa nefis oluyor.
"Afiyetle Kalın"
Pırasa ile hazırladığım diğer tariflerim için, bakınız;
Pırasalı Gözleme
Yumurtalı Pırasa
Zeytinyağlı Pırasa Dolması
Etli Pırasa Sarması
ZEYTİNYAĞLI PIRASA;
Malzemeler;
1 kilo pırasa,
2 adet orta boy havuç,
2 yemek kaşığı pirinç,
Tuz, zeytinyağı,
Servis için;
Limon.
Not;
Zeytinyağlıların vazgeçilmezi olan kesme şekeri ben pırasa da kullanmıyorum, o yüzden malzeme listesinde yok.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA TARİFİ;
Pırasanın ilk katını soyup, atın.
Baş kısmını kesin, yıkayın.
Yaprakların iç kısmı çamurlu olabiliyor, o bölgedeki çamurları ayrıca dikkatli yıkayın.
Pırasaları isterseniz halkalar halinde, isterseniz bu tarifte olduğu gibi verev biçimde kesin.
Havuçları da pırasalar gibi doğrayın.
Tencereye pırasaları, havucu, pirinci, tuzu ve zeytinyağını bir seferde çiğden yerleştirin.
1 su bardağı su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Piştikten sonra soğutup, limon dilimleri ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"
22 Aralık 2010 Çarşamba
21 Aralık 2010 Salı
KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK
Ispanak, kış mevsiminin en sevilen sebzelerinin başında yer alır.
Yoğurtlu, kıymalı yemeği veya yumurtalı hali ile pek çok kişinin seve seve yediği ve tercih ettiği bir sebzedir.
Bu tarifin klasik yumurtalı ıspanak tarifinden tek farkı, köfte ile hazırlanan bir havuza yumurtasının kırılması.
Köfte havuzunu ne kadar sağlam yapsanız da yumurta, köfte havuzundan dışarı taşarak akıyor bir nevi "bendime sığmam, taşarım" diyerek kafa tutuyor : )
Köftenin kenarlarını biraz daha yüksek tutunca, yumurtanın beyazının aşağıya doğru sızması ile yanardağ görünümü alabiliyor.
"Afiyetle Kalın"
KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 adet soğan,
Kişi adedince yumurta,
Zeytinyağı, tuz.
Köfte malzemesi;
300 gram köftelik kıyma,
1 adet soğan,
1 paket etimek,
5-6 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
Karabiber, tuz, kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Ispanakları ayıklayın, saplarını ince ince, yapraklarını kalın kalın doğrayın.
İyice yıkayarak, süzün.
Tencerede küçük dopradığınız soğanları kavurun.
Ispanakları, tuzu ekleyip, ıspanakları kavurun.
Su eklemenize gerek yok, yıkadığınız zaman üzerinde kalan su yeterli olacaktır.
Pişen ıspanakları fırına dayanıklı bir tepsiye yerleştirin.
Köfteyi hazırlamak için;
Kıymanın içine rondoda çekip, un haline gelen etimeği ve soğanı ekleyin.
Maydanozları incecik kıyıp, ekleyin.
Yumurta ve baharatı ekleyip, yoğurun.
Köfteyi elinizle yuvarlak halkalar halinde hazırlayıp, ıspanakların üzerine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında köfteler kızarıncaya kadar pişirin.
Daha sonra köfteli ıspanağı fırından alıp, köftelerin içine birer yumurta kırın.
Yumurtanın üzerine biraz tuz serpin, ve üzerini örtmeden tepsiyi yeniden fırına verin.
Yumurtalar pişince yemeğiniz hazır demektir.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Yoğurtlu, kıymalı yemeği veya yumurtalı hali ile pek çok kişinin seve seve yediği ve tercih ettiği bir sebzedir.
Bu tarifin klasik yumurtalı ıspanak tarifinden tek farkı, köfte ile hazırlanan bir havuza yumurtasının kırılması.
Köfte havuzunu ne kadar sağlam yapsanız da yumurta, köfte havuzundan dışarı taşarak akıyor bir nevi "bendime sığmam, taşarım" diyerek kafa tutuyor : )
Köftenin kenarlarını biraz daha yüksek tutunca, yumurtanın beyazının aşağıya doğru sızması ile yanardağ görünümü alabiliyor.
"Afiyetle Kalın"
KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 adet soğan,
Kişi adedince yumurta,
Zeytinyağı, tuz.
Köfte malzemesi;
300 gram köftelik kıyma,
1 adet soğan,
1 paket etimek,
5-6 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
Karabiber, tuz, kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Ispanakları ayıklayın, saplarını ince ince, yapraklarını kalın kalın doğrayın.
İyice yıkayarak, süzün.
Tencerede küçük dopradığınız soğanları kavurun.
Ispanakları, tuzu ekleyip, ıspanakları kavurun.
Su eklemenize gerek yok, yıkadığınız zaman üzerinde kalan su yeterli olacaktır.
Pişen ıspanakları fırına dayanıklı bir tepsiye yerleştirin.
Köfteyi hazırlamak için;
Kıymanın içine rondoda çekip, un haline gelen etimeği ve soğanı ekleyin.
Maydanozları incecik kıyıp, ekleyin.
Yumurta ve baharatı ekleyip, yoğurun.
Köfteyi elinizle yuvarlak halkalar halinde hazırlayıp, ıspanakların üzerine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında köfteler kızarıncaya kadar pişirin.
Daha sonra köfteli ıspanağı fırından alıp, köftelerin içine birer yumurta kırın.
Yumurtanın üzerine biraz tuz serpin, ve üzerini örtmeden tepsiyi yeniden fırına verin.
Yumurtalar pişince yemeğiniz hazır demektir.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
17 Aralık 2010 Cuma
ET SUYUNA PİLAV
Pilavınız için et veya tavuk suyu kullanır mısınız?
Bizde sade suya pilav pek yenmez, o yüzden pilavın suyunda mutlaka et suyu veya tavuk suyu bulunur.
Pirinç pilavını çok sık pişirmiyorum.
Et yemeği veya tavuk olduğu zaman mutlaka pilav arandığı için, pişirdiğim etin veya tavuğun suyunu kullanıyorum.
Bu pirinç pilavını da daha önce tarifini verdiğim dana gerdan haşlamanın suyu ile pişirdim.
Pilav için kullanacağınız et suyunu, kuşbaşı etten yada kemikli etten hazırladığınızda arada ki farkı hemen anlayacaksınız.
Kemiksiz kuşbaşı etin suyu daha yoğun, bu yüzden pirinçlerin rengi daha koyu oluyor.
Kemikli etin suyu ise (bu tarifte olduğu gibi) daha duru oluyor ve pirinçlerin rengi çok değişmiyor.
Bizde sade suya pilav pek yenmez, o yüzden pilavın suyunda mutlaka et suyu veya tavuk suyu bulunur.
Pirinç pilavını çok sık pişirmiyorum.
Et yemeği veya tavuk olduğu zaman mutlaka pilav arandığı için, pişirdiğim etin veya tavuğun suyunu kullanıyorum.
Bu pirinç pilavını da daha önce tarifini verdiğim dana gerdan haşlamanın suyu ile pişirdim.
Pilav için kullanacağınız et suyunu, kuşbaşı etten yada kemikli etten hazırladığınızda arada ki farkı hemen anlayacaksınız.
Kemiksiz kuşbaşı etin suyu daha yoğun, bu yüzden pirinçlerin rengi daha koyu oluyor.
Kemikli etin suyu ise (bu tarifte olduğu gibi) daha duru oluyor ve pirinçlerin rengi çok değişmiyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)