24 Ekim 2011 Pazartesi

FELLAH KÖFTESİ

Ne yazık ki geçtiğimiz hafta Türkiye acı haberlerle sarsıldı.
Hakkari'de meydana gelen çatışmada, 24 askerimiz şehit oldu, 18 askerimiz yaralandı.
Bakınız; Hakkari'de 24 Askerimiz Şehit Oldu!
Rabbim şehitlerimize Rahmet, ailelerine sabır versin.
PKK illetinden ülkemizi kurtarsın.
Dün ise Van'dan gelen deprem haberi ile yine tüm ülke olarak çok üzüldük.
Bakınız; Van'da Deprem!
Ülkemiz de deprem afetini yaşamayan bölge kalmadığı için hepimiz Van'da ki depremzedelerin neler hissettiğini çok iyi anladık.
Rabbim enkaz altında kalanların, yaralananların, yakınını-evini kaybedenlerin yardımcısı olsun.
İnşallah enkaz altında ki herkes bir an önce sağ sağlim kurtulabilir.

Konumuza gelirsek;
Fellah köftesi bulgur ile yapılan nefis köftelerden birisidir.
Yapımı biraz zaman alsa da tadı ve görüntüsü ile kendisini hemen affettirir, bütün yorgunluğunuzu unutursunuz.
Fellah köftesini bulgur köftesinden ayıran özellik olan ortasında ki çukur, sosunu üzerinde daha çok tutsun diye yapılıyormuş.
Köfteyi domates soslu ya da yoğurtlu hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
FELLAH KÖFTESİ; (Domates Soslu)
Malzemeler;
2 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı un,
2 adet yumurta,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 tatlı kaşığı kimyon,
Tuz, karabiber.
Domatesli Sos İçin;
3 adet domates,
1 adet kuru soğan,
2 adet sivri biber,
3-4 diş sarımsak,
Tuz, zeytinyağı,
Üzeri için;
Maydanoz.

TARİFİ;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.
İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın veya su ile ıslatın, isterseniz fındık büyüklüğünde, isterseniz ceviz büyüklüğünde minik toplar olarak yuvarlayın.
Köftelerin ortasına parmağınızla hafifçe bastırın.
Hazırladığınız fellah köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
*Köftelerin haşlandığını suyun yüzeyine çıkmalarından anlayabilirsiniz.
Domatesli sosu yapmak için;
Soğanı küçük küçük doğrayın.
Zeytinyağ da kavurmaya başlayın.
İçine kabukları soyulup, doğranmış domates, havanda dövdüğünüz sarımsakları ve ince ince doğranmış sivri biberi ekleyip, tuzunu ilave edin.
Sos yoğunlaştığı zaman ocağı kapatın ve fellah köfteleri ile karıştırın.
Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine maydanoz serpin ve servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu'nun Merkez ilçesine bağlı Kasaba Köyü'nde 1336 yılında, iç kısmında hiç çivi kullanılmadan yapılan tarihi Mahmut Bey Camii ile ilgili ayrıntılı bilgileri, resimleri ve hazırladığım videoyu görmek için, bakınız;

20 Ekim 2011 Perşembe

BAŞIMIZ SAĞOLSUN!

KARA HABER
Gencecik fidanlar cansız düştü yere,
Hepsinin umutları vardı tezkere alırsam diye,
Dönünce yeni bir hayat kurup, başlayacaklardı işe,
Aileleri hayaller kurdu onların yerine,
Evladım gelecek, yuvasını kuracak, bana torun verecek diye,
Bugün kara haber geldi eve,
Oğlun şehit olmuş dediler ne çare,
Ateş düştüğü yeri yakar,
Fayda etmez hiç bir avuntu ve vakar,
Evlat gitti gelmeyecek,
Bu hep böyle mi devam edecek?
Bu gidişe kim "dur" diyecek?

Muhterem Erdoğan/ 20.06.2010

15 Ekim 2011 Cumartesi

PEYNİRLİ BİBER DİLİMLERİ


Kaliforniya biberlerini rengarenk olmasından dolayı pek severim.
Renkli biberler yemeklerde ve süslemelerde çok işe yarıyor.
Pek çok kişinin bildiği bu peynirli biber dilimlerini bulabilirseniz renkli biberlerle, bulamazsanız kırmızı yada yeşil biberle yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

PEYNİRLİ BİBER DİLİMLERİ;  
Malzemeler;
3 adet renkli biber,
1 kase beyaz peynir,
5-6 dal maydanoz,
Üzeri için;
Çörek otu,
Kırmızı pul biber.

TARİFİ;
Biberlerin tohumlarını çıkarıp, yıkayın.
1 parmak genişliğinde dilimleyin.
Peyniri çatalla ezin, incecik doğradığınız maydanoz ile karıştırın.
Biber dilimlerinin içini maydanozlu peynir ile doldurun.
Üzerini düzleyip, servis tabağına yerleştirin.
Üst kısmına çörek otu veya kırmızı pul biber serpin.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bakınız; Kastamonu Daday-Alişler Etli Ekmek Salonu